İyide de, kötü de de herkes paydaş olacak

Vali Hakan Yusuf Güner, şehri ortak akılla yönetme ilkesi ile tüm paydaşların iyi ve kötü, her durumda beraberlik içerisinde hareket edeceğini söyledi Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, Kocatepe Gazetesi muhabiri Burcu Aydın’ın sorularını cevaplandırdı.Burcu Aydın: Afyonkarahisar Valiliği gö-revinde 90. güne yaklaşıyorsunuz. Sayın Valimizin belli başlı tespitleri neler? Vali Hakan Yusuf Güner: Şehre geleli herhalde üç [&hellip]

İyide de, kötü de de herkes paydaş olacak

Vali Hakan Yusuf Güner, şehri ortak akılla yönetme ilkesi ile tüm paydaşların iyi ve kötü, her durumda beraberlik içerisinde hareket edeceğini söyledi

Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, Kocatepe Gazetesi muhabiri Burcu Aydın’ın sorularını cevaplandırdı.
Burcu Aydın: Afyonkarahisar Valiliği gö-revinde 90. güne yaklaşıyorsunuz. Sayın Valimizin belli başlı tespitleri neler?
Vali Hakan Yusuf Güner: Şehre geleli herhalde üç ay oldu. Afyonkarahisar çok güzel bir şehir. Gerek insanı gerekse kültürel özellikleri ile son derece güzel bir yer. Aslında Afyonkarahisar üstü örtülü bir hazine. Üstündeki örtüyü kaldırabilmek, insanlara gösterebilmek gerekiyor. Bu anlamda da çok ciddi çalışmalar yapılmış. Özelikle Afyonkarahisar’da kamu yatırımları gerçekten çok iyi bir durumda. Burada gerçekten Orman Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun çok büyük katkısı var. Şehir için bir şans. Bunu inkar eden bu şehri anlamamış demektir. Sayın Bakanımızla beraber tüm milletvekillerimiz, hiçbirini birbirinden ayırt etmiyorum. Hepsinin kendi ilgi alanlarına göre çok ciddi şehrimize ilgileri ve katkıları var. O yönüyle sözlerimin başında diğer milletvekillerimize de teşekür ediyorum.
Burcu Aydın: Afyonkarahisar için şu ana kadar neler düşünüyorsunuz?
Vali Hakan Yusuf Güner: İdari sistemin şu anda başında bulunan bir Vali olarak bizim mevcut durum analizimiz halen devam ediyor. İlçe ziyaretlerimizi sürdürüyoruz. Ziyaretlerimiz sırasında sorunları birinci ağızlardan muhtarlardan dinliyoruz. Muhtarlarla birebir görüşüyoruz toplu bir şekilde. Muhtarlarımızın ve vatandaşlarımızın ayağına gidelim diyoruz. Durumları yerinde müşahade ediyoruz. Benim ilçelere kısa bir süre içerisinde ikinci ziyaretlerim oluyor. Bayramda çok hızlı şeklide tüm ilçeleri gezdik. Şimdi daha geniş zaman diliminde muhtarlarımızla belde Belediye Başkanlarımızla biraraya geliyoruz.
Burcu Aydın: İlde durum nedir efendim? Koyduğunuz bir hedef var mı?
Vali Hakan Yusuf Güner: İlde şu anda daire müdürleri bizim tempomuza ayak uydurmaya çalışıyorlar. Bizi tanımaya çalışıyorlar. Şehirdeki sivil toplum kuruluşları bizi tanımaya, tempomuza ayak uydurmaya çalışıyorlar. Ama çok güzel bir ortam var. Çok güzel bir birliktelik var. Belediyemiz, İl Genel Meclisi üyelerimiz, daire müdürlerimizin hepsi birşeyler ortaya koymak için yarıştalar. Özel sektörde, sivil toplum kuruluşları da ATSO, ATB’de çeşitli kurumlarda bunu kavramaya, algılamaya ve oluşturmaya çalışıyor. Bizim hedefimiz şu; Her müdürün en az iki tane bu şehre katkı sağlayacak projesi olacak. Rutin işlerini yapacak ama bunun dışında en az iki tane projeleri olacak. Üretken olacaklar, vatandaşa hizmetlerin daha iyi yansıtılması için proje üretecekler. Vatandaşa daha iyi hizmet sunulması için proje üretecekler. Bunlarla ilgili alt projeler oluşturacaklar. Vatandaşa hizmetleri daha iyi bir şekilde sunacaklar. Bu çerçevede daire müdürlerimizi hep yönlendiriyor, tespitlerimizi yapıyoruz. Kaymakamların da projeleri ve hedefleri olacak. İnşallah bunu zaman içerisinde gerçekleştireceğiz.
Burcu Aydın: Şehirde size göre en büyük eksiklik nedir?
Vali Hakan Yusuf Güner: Bir kere bu şehirde bir vizyon yok. Bir vizyonun oluşturulması gerekiyor. Vizyon dediğiniz şey çok basit bir şey değildir. Çok geniş kapsamlı bir şeydir. Bir şehrin geleceğinin ve bugününün analizinin yapılıp değerledirilmesine ait bir yaklaşım tarzıdır. Bu şehrin Afyonkarahisar Vizyonu adı altında bir vizyon projesini oluşturacağız. Bu vizyon projesi adı altında alt projeler, alt hedefler, alt basamaklar olacak. Bunlarla ilgili herkese görev vereceğiz. Derneğinden, sivil toplum kuruluşundan, kamu yararına çalışan sivil toplum kuruluşlarını tutun, kamu kurumlarına, Belediyelere, siyasete kadar herkesin bu vizyon içerisinde yeri olacak. Bu vizyon projesi halka rağmen halk için oluşturulmuş bir vizyon projesi olmayacak. Halkı kucaklayan, halkla beraber var olacak bir proje olacak. Bu çerçevede bu vizyon projesinde eğitimle ilgili, halk sağlığı ile ilgili, çevre sağlığı ile ilgili, trafikle, değerler eğitimi ile ilgili, Müftülükle ilgili sürdürülebilirlik açısından en az iki yıla sirayet edecek 3 yıla kadar uygulanabilecek hedefler ve uygulama projeleri oluşturacağız. Bu şehirde her şehirde olduğu kadar sorun var. Ama bu şehirde her şehirde olandan daha büyük hazineler ve cevherler var. Bunların önünü açmak gerekiyor.
Burcu Aydın: Sorunların çözümünde katı yaptırımlar olacak mı?
Vali Hakan Yusuf Güner: Eğer bu şehirde sinek bir sorunsa yumurta üretiminin arttırılması da bir sorundur. Hem ihracaat artmalı hem yumurta üretimi artmalıdır. Hem de çevre ve halk sağlığı kriterleri dengelenmelidir. Hedeflerimiz bunlar. Yoksa IV. Murat gibi yasakçı bir anlayışla şehri yönetmeyi kesinlikle planlamıyoruz. Milli Eğitim’de şu ana kadar çalıştığımız tüm illerde ciddi başarılar elde ettik. TEOG sınavlarında Tunceli birinci oldu. Kırıkkale Valisi iken Kırıkkale’de gerek LYS gerekse o zaman olan SBS de ciddi düzeyde ilk onlara girecek başarılar elde edildi. Otuzuncu sıralardan ilk ona taşıdık. Tabi burada da eğitimin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ama eğitimi sadece fiziki imkanlarla değerlendiremeyiz. Sadece müdürlerle değerlendiremeyiz. Sadece yönetici atamalarıyla, sadece velilerle değerlendirilmesi, sadece eğitim materyalleriyle değerlendirilmesi yanlış olur. Bunların hepsi ile birlikte eğitimin değerlendirilmesi gerekiyor. Mevcut mevzuatlarımız, kanunlarımız çerçevesinde eğitim hizmetlerinin iyi bir hale getirilmesini sağlamak için şu anda tespitler, değerlendirmeler yapıyoruz. Sonrasında mutlaka bir yolumuz ve hedefimiz olacak.
Burcu Aydın: Okul yönetici atamaları çok tartışılan bir konu olarak gündemde. Siz bu tartışmalara nasıl bakıyor, bu konuda neler düşünüyorsunuz?
Vali Hakan Yusuf Güner: Şu anda yönetici atamaları çok tartışılıyor. Bana gelen her türlü şikayet ve müracaatı mutlaka incelettiriyorum. Daha önce bu müracaat yapılmış, bu böyle değildir gibi müdürlerin ağzı ile ölçmemeye, mümkün mertebe bu konunun uzmanlarına incelettirmeye araştırtmaya devam ediyorum. Bana yapılan resmi müracaatları mutlaka incelettiriyorum. Herhangi bir müracaatı ve itirazı olan kişiler varsa Valiliğimize başvurabilir. Bizde bunu incelettirmekten hiçbir şekilde imtina etmeyiz. Sonuç itibariyle eğitim camiasında yer alan herkes bütün kardeşlerimiz hangi pozisyonda olursa olsun hepsi bizim kardeşimizdir. Hepsi bizim personelimiz, hepsi bizim eğitim emekçimizdir. O yönü ile biz eğitime hizmet eden ister önceki dönemde olsun, ister şu anda görev alacak olsun, ister sonradan görev alacak olsun hepsini bizim kardeşimiz bizim birer ferdimiz olarak değerlendiriyoruz. Bizim bakış açımız, incelettirmemiz kanunlar, yönetmelikler, mevzuatlar çerçevesindedir. Yoksa kendime ait özel bir ölçüm, tablom yok. Olamaz, devletin kanunları, yönetmelikleri var. Buna göre inceletiriz. Bu çerçevede atlanılan bir şey varsa rahatlıkla bize müracaat edebilirler. Müracaatlarla mutlaka incelettiririz. Bu anlamda şu ana kadar iki tane medyada 2 kişi ile ilgili, bir tane de genel bir sendikanın müracaatı oldu. Gerekli talimatı verdim. Milli Eğitim’de müfettiş değerlendirildi. Fark edilmeyen, atlanılan bir şey varsa bunun telafisini yapın. Eğer atlanılan bir şey yoksa bir kez daha gözden geçirmiş olacaklarını söyledim.
Burcu Aydın: Seri ve titiz bir çalışma prensibiniz var. Bu noktada ince eleyip sık dokuduğunuzu söylebilir miyiz?
Vali Hakan Yusuf Güner: Ayrıca mevzuata göre bize teklif edilecek olan yönetici atamalarını ayrıca tüm Kaymakamlardan, İlçe Milli Eğitim Müdürlerinden ve Vali Yardımcılarından oluşan ayrı bir komisyonda bana sunulacak olanların öncelikle orada bir filtre ettiriyorum. Tekrar gözden geçirtiyorum ki sehven de olsa hatalı bir evrakı bize sunmamalarını istiyorum. Ayrıca kendim özel bir filtre birimi oluşturdum. Normal yasal olarak belirlenen filtre birimi oluşturdum. Herkesin müracaatını alıp incelettirmeye açığız. Biz şeffaf bir yönetim modelini arzuluyoruz. Bu şeffaflık belli mevzuatlar, kanunlar çerçevesinde yapacağımız çalışmalardır. Bunun dışında da hiçbir arkadaşımızın mağdur olmaması için Milli Eğitim Müdürü’ne sürekli talimat veriyorum. İster görevden alınsın ister göreve devam etsin, ister göreve atanacak olsun tüm arkadaşlarımızla görüşüp, konuşmalarını, gelecek tüm eleştirileri değerlendirmesini söyledim. Sorunun değil çözümün parçası olacağız. Bu şehirdeki bütün öğretmenler bizim kardeşimiz. Bütün bu şehirde yaşayan insanlar kardeşimiz. Aynı fırından ekmek alıyor, aynı yollarda yürüyor. Aynı bakkaldan alışveriş ediyoruz. Dolayısıyla birini önceleyip diğerini ötekileme gibi bir yaklaşımı ben asla kabul etmiyorum. Çalıştığım arkadaşlarıma sürekli bu talimatı bu tembihatı yapıyorum. İnşallah inanıyorum ki, kardeşlik hukuku içerisinde, barış hukuku içerisinde yasal çerçevede en doğru yaklaşımı ilgili arkadaşlarımız, okul müdürlerimiz, öğretmenlerimiz, Okul Aile Birliği temsilcilerimiz yapacaklardır. Prosedürün doğru uygulanıp uygulanmadığını kontrol ettirmek, incelettirmek, denetlenmek gerekiyor.
Burcu Aydın: Şehir içi trafik sorununa yönelik paydaşların da dahil olduğu geniş kapsamlı çözüm projesinde son durum nedir? Olgunlaşan gelişmeler var mı?
Vali Hakan Yusuf Güner: Trafikle ilgili arkadaşlarımız şu an çalışıyorlar. Okullar açılacağı için gerek Belediye gerekse Emniyet olsun, Belediyemizin almış olduğu bir prensip kararından dolayı köy araçları şehre giremiyor. Köyden taşıma ile gelen öğrenciler varsa onlara özel bir servisle taşınacaklar. Bu Belediye’nin ayarlayacağı özel bir araçla olabilir. Özel bir bekleme yeri ile toplu olarak bunlar şehir merkezinden gidecekleri yere mutlaka transferleri sağlanacak. Gerekli tedbirlerin alınması talimatını verdim. Bu çerçevede Trafik Komisyonunda arkadaşlarımız Vali Yardımcısı Başkanlığı’nda çalışıyorlar. Bir çözüm bulacaklar. Köylerden sabah şehrimize gelen öğrenciler akşam köylerine gitmek için şehir merkezinden terminale deport edilecekler. Toplu bir bekleme noktası ve bunları servis edecek araç planlamasını mutlaka Belediyemiz ya da İl Milli Eğitim Müdürlüğü yapacaklar. Onların hassasiyetleri noktasında en ufak bir şüphem yok. Bunu kısa vadede değerlendirdik. Diğeri daha geniş vadede de değerlendiriyoruz. Şu anda birşey söylemem doğru olmaz. Çalışmalar olgunlaştığında medya ile paylaşacağız. Ama çalışmaları öncelikle bu şehirle paylaşacağım.
Burcu Aydın: Trafik Projesinin çok sayıda paydaşı dolayısıyla pek çok katkı sunanı olacak değil mi?
Vali Hakan Yusuf Güner: Bu şehirde Belediye var. Bu şehirde İl Genel Meclisi üyeleri var. Bu şehirde ATSO, ATB var. Bu şehirde bir sürü sivil toplum kuruluşları var. Bu şehirde Milli Eğitim var. Bu şehirde Okul Aile Birlikleri var. Bunlarla beraber bu trafik projesini oluşturacağız. Bu trafik projesi hükümran bir proje olmayacak. Oluşturacağımız hiçbir proje hükümran bir proje olmayacak. Projeler Valinin değil bu şehrin projeleri olacak. Biz sadece paydaşları bir araya getireceğiz. Bizim hedefimiz bu. Bu şehri bundan sonra ortak akıl ile yöneteceğiz. Bundan sonra bu şehirde bir yanlış varsa o Vali’nin yanlışı olmayacak. Belediye’nin de, İl Genel Meclisi üyelerinin de, ATSO’nun ve ATB’nin de yanlışı olacak. Aynı şekilde bu şehirde bir doğru varsa hepimizin doğrusu olacak. Herkes bu çatının altında yer alacak. Çatının tabiri caiz ise omurgası tabii ki Vali olacak. Ama herkes paydaş olacak. Kötü bir şey olduğunda herkes kenara çekilip Vali muhatap olacak, iyi bir şey olduğunda ise herkesin benim diyerek zıplayacağı bir sistemi kesinlikle kabul etmiyoruz. İyide ve kötüde beraber olacağız. Bu şekilde hareket edeceğiz.
Burcu Aydın: Belediye eski binasına taşınma süreci nasıl işleyecek?
Vali Hakan Yusuf Güner: Eylül ayı sonunda Belediye eski binasına taşınacağız. Eğer ben bu işe müdahale etmeseydim iş gelecek seneye kalacak 1 Kasım tarihi itibariyle binanın tabelasını hep birlikte sökeceğiz. Binanın yıkım başlayacak. İster bitsin ister bitmesin 1 Kasım tarihine kadar taşınmış olacağız. Anti parantez söyliyeyim kimse taşınmak istemiyor. Kimse rahatını bozmak istemiyor. Kimse keyfini bozmak istemiyor. Ama gereği ne ise o Allah’ın izni ile gerçekleştirilecek.
Burcu Aydın: Zafer Haftası etkinliklerini nasıl buldunuz? Gelecek yıl için kafanızda şekillenen düşünceler var mı?
Vali Hakan Yusuf Güner: Mutlaka olacak. Vatandaşın en büyük şikayeti; Bayrak sayısının azlığı oldu. Ben öncelikle vatandaşın taleplerini alıyorum. Resmi geçitin neden Kütahya’da yapıldığı, Afyonkarahisar’da yapıldığı eleştirilerini aldım. 30 Ağustos Zafer Bayramı resmi geçit töreninin neden Afyonkarahisar’da yapılmadığı sıkça yöneltilen eleştiriler arasında oldu. Vatandaşın bu noktada çok şikayeti oldu. Ben şimdi şehri çok fazla tanıyamadığım için vatandaşların talepleri üzerinden tespit yapmaya çalışıyorum. Bakıp değerlendireceğiz. Bu ilk törenler bizim için bir tecrübe, bir analiz oldu. Bana göre çok güzel idrak ettik. Belediyemizin çok ciddi emeği geçti. Orman Su İşleri Bakanlığımızın çok ciddi emekleri geçti. Özel İdaremizin çok ciddi emeği geçti. Sivil toplum kuruluşlarımızın çok ciddi emeği geçti. Tüm siyasi parti il başkanlarının çok ciddi katkıları oldu. Biz törenlerden önce biraraya geldik. AK Parti, CHP ve MHP İl Başkanları, Belediye Başkanımızla biraraya gelerek şehrin programının nasıl daha iyi yapılabileceğini konuştuk. İnşallah bir dahaki seneye törenlerden çok önce komite toplanmadan tüm arkadaşları tekrar toplayıp daha iyi nasıl yapabileceğimizi soracağım. Ya şimdi söyleyin ya da susun mantığıyla yaklaşacağız.

Bakmadan Geçme