İYİ Parti'den Kaç Milletvekili İstifa Etti?

Genel seçimlerin ardından İYİ Parti'de bir türlü sular durulmazken, 14 Mayıs seçimlerinde başlayan istifalara her geçen gün yenileri ekleniyor. Siyasi gündemi yakından takip edenler internet ortamında bugüne kadar İYİ Parti'den Kaç Milletvekili İstifa Etti? İYİ Parti’den istifa eden milletvekillerinin isimleri neler? sorusunun cevabını arıyor.

14 Mayıs seçimlerinin ardından İYİ Parti’de yaprak dökümü devam ediyor. Yerel seçime sayılı günler kala partide bir türlü sular durulmuyor. İYİ Parti’nin kurulduğu günden bu tarafa birçok isim partiyle yollarını ayırdı. İYİ Parti’den Kaç Milletvekili İstifa Etti? Merak edenler için işte yazımız!

Meral Akşener, Koray Aydın, Yusuf Halaçoğlu, Nuri Okutan, Ümit Özdağ, İsmail Ok, CHP’den istifa eden Aytun Çıray ve üyelerin yer aldığı isimler 2017’de İYİ Parti’yi kurdu. Geçen zaman içerisinde kurucular arasında yar alan Yusuf Halaçoğlu başka kurucu üyelerle birlikte 2018 seçimlerinden sonra İYİ Parti’den ayrıldı. 2020’de İYİ Parti’den ayrılan İsmail Ok 2022’de AK Parti’ye geçti.

Haber

İYİ Parti’nin kuruluşunda bulunan isimler arasında bulunan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, strateji, iletişim, propaganda ve tanıtımdan sorumlu genel başkan yardımcılığı görevini yürütürken, 2018 Genel Seçimleri’nde İYİ Parti’den İstanbul milletvekili oldu. Özdağ, Buğra Kavuncu’yu “FETÖ ile iltisaklı” olmakla suçlaması ve Kavuncu’nun suç duyurusunun ardından İYİ Parti’den ihraç edildi. Mahkemenin ihraç kararını iptalinin ardından partiye geri dönen Özdağ, FETÖ’nün partiye sızmaya çalıştığı iddiası ile 4 Mart 2021’de istifa etti.

Haber

Büyük Birlik Partisi’nde (BBP) siyaset yapan Yavuz Ağıralioğlu, Mayıs 2018’de İYİ Parti’ye katıldı. 2018 Genel Seçimleri’nde İstanbul’dan milletvekili seçilen Ağıralioğlu, partide birçok görev üstlendi. Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı çıkan Ağıralioğlu, 28 Mart 2023’te istifa etti.

Haber

İYİ Parti’nin kuruluşunda yer alan, 2018’de yeniden İzmir’den milletvekili seçilen Aytun Çıray, İYİ Parti’de genel sekreterlik, genel başkan başdanışmanlığı ve parti sözcülüğü gibi üst düzey görvler yaptı. Çıray, genel seçimlerde sıralamalara ve aday gösterilen bazı isimlere tepki göstererek, adaylıktan çekilirken, yapılan seçimlerin ardından, 6 Haziran 2023 tarihinde İYİ Parti’den istifa etti.

2018 Genel Seçimleri’nde İYİ Parti’den İstanbul milletvekili seçilen Ahat  Andican, dört ay süreyle İYİ Parti’nin TBMM İYİ Parti Grup Başkanı olarak görev yaptı. 14 Mayıs seçimleri için milletvekili adayı gösterilmeyen Andican, seçimlerden sonra istifa etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Taylan Yıldız da genel seçimlerden sonra partiyle yollarını ayıran isimler arasında bulunuyor.

Aydın Adnan Sezgin, Nisan 2018 itibarıyla partinin uluslararası ilişkiler ve Türk dünyasından sorumlu genel başkan yardımcısı görevine getirildi. Kasım 2019 sonrası İYİ Parti Siyaset Akademisi Başkanı olan Sezgin, 25 Eylül 2023’te İYİ Parti’den istifa etti.

Eski Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve 27. Dönem İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, 9 Ekim 2023’te Twitter hesabından yaptığı paylaşımla partisinden istifa etti.

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2017’de İYİ Parti’nin kuruluşunda yer aldı. Genel başkan yardımcılığı görevi üstlenen Yılmaz, 2018’de İYİ Parti Ankara Milletvekili oldu.  Yılmaz bir açıklama yapmadan 10 Kasım 2023’te İYİ Parti üyeliğinden istifa etti.

Durmuş Yılmaz’ın ardından istifasını açıklayan Bahadır Erdem, Akşener’in önceki dönem başkanlık divanında hukuk ve adalet politikaları başkanı olarak görev yapmıştı.

Eski Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Ethem Baykal ile kurucular kurulu üyeleri Sevinç Gümüş, Tamer Kayaalp, Musa Ertugan, Günay Kodaz ve İsmet Koçak, Genel Başkan Akşener’in imzasıyla kesin ihraç istemiyle MDK’ya sevk edildi. Disiplin sürecinin ardından verilen kararla altı kişi de ihraç edildi.

2018’de İYİ Parti Antalya Milletvekili seçilen Tuba Vural Çokal, Şubat 2020’de İYİ Parti’den ayrılırken, bir ay sonra AK Parti’ye katıldı.

Son günlerde yaşanan istifalardan birisi de Nebi Hatipoğlu’ndan geldi. Hatipoğlu 2 Kasım tarihinde İYİ Parti’den istifa ederken, çok geçmeden 7 Kasım’da AK Parti’ye geçti.

İYİ Parti’de Durmuş Yılmaz ve Bahadır Erdem partiden istifa ettiğini açıklamasının ardından bir ayrılık haberi daha geldi. Ankara Milletvekili Adnan Beker, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İYİ Parti’den istifa ettiğini duyurdu. Adnan Beker’in istifası ile İYİ Parti’nin milletvekili sayısı 42’ye düştü.

KAMUOYUNA SAYGILARIMLA

Hayatım boyunca doğruluğu ve dürüstlüğü ilke edindim. Attığım her adımda, çıktığım her yolda daima “önce ülkemin, önce milletimin menfaati” dedim. En büyük hayallerim hep ülkem için oldu. Bu da elbette çok çalışmakla mümkündü.

Bu vesileyle,
Ülkemizin…

— Adnan Beker (@AdnanBekerr) November 16, 2023

Bakmadan Geçme