Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

İYİ OLDU

“Sosyal medya pisliklerden temizlenecek” Bu ifade bize ait değil. Sabah Gazetesi’nin birkaç gün önceki manşeti… Televizyon ekranlarında, gazete manşetlerinde, internet sitelerinde, Siyasi parti liderlerinin dilinde hep bu ve benzeri ifadeler yer alıyordu birkaç gün öncesine kadar.
Twitter, Facebook, Instagram ve YouTube gibi sosyal ağlara özel hayat ayarı geldi çünkü. TBMM’de kabul edilen kanun teklifi, sosyal medyada sahte hesaplarla şeref ve haysiyet cellatlığına soyunanlar için “kötü haber” manasına geliyor.
Bu konularla ilgili daha önce de bir çok kez kalem oynatmıştık. Hatta yasal düzenleme ile ilgili haberleri ilk aldığımızda “Oh be” demiştik. Haklıymışız, bizim gibi düşünenler çoğunluktaymış ki TBMM’de gerekli yasal düzenlemeler acilen yapıldı ve düzenlemeler yürürlüğe girdi. Hayırlı olsun.
Biz “oh be” dedikçe epirip-köpürenlerin bu meseleye neden bu kadar bozulduklarını anlayamadık doğrusu. Yasal düzenlemelerin yapılmasına sevinecekleri yerde, meseleyi alakasız yerlere çekmeye çalışanları gördükçe şaşırmamak elde değil. Sanırsınız Facebook’un ortağı, Youtube’nin kurucusu bu zat-ı muhteremler.
Neyse… TBMM Genel Kurulu, sosyal medyayı küfür, hakaret ve tehdit platformu olmaktan çıkartacak, kişilik haklarını koruyup isimsiz hesaplarla cirit atmasını önleyecek İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni 16 saatlik maratonun sonunda kabul etti. İşte dünyada bu alanda düzenleme yapmaya çalışan ülkelere de örnek olacak kanun teklifinden detaylar:
TEMSİLCİLİK AÇACAK: Günlük erişimi 1 milyon ve üstünde olan sosyal medya ağları Türkiye’de temsilcilik açmak zorunda olacak. Hem muhataplık oluşturulacak hem de milyarlarca lira reklam geliri olan firmalar Türkiye’de vergi ödeyecek. Verilen önerge ile bu ve bağlı maddelerin yürürlük tarihi 1 Ekim 2020 olarak değiştirildi.
5 AŞAMALI YAPTIRIM: Temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcıya, BTK bildiriminden itibaren 30 gün süre tanınacak. Uymayana önce 10 milyon, daha sonra 30 milyon lira para cezası uygulanacak. Temsilcilik yine açılmazsa 3 aylık reklam yasağı devreye girecek. Buna da uyulmazsa mahkeme kararı ile önce yüzde 50, arkasından yüzde 90 bant daraltma gelecek.
İÇERİK ÇIKARMA: Bütün site için kapatılması sonucunu doğuran erişimin engellenmesi cezası yerine içeriğin çıkartılması kararı verilebilecek. Böylece haber alma özgürlüğü daha iyi korunmuş olacak. Karar en geç 4 saatte yerine getirilecek.
48 SAATTE YANIT VERİLECEK: Sosyal ağ sağlayıcı, yapılan başvurulara 48 saatte yanıt verecek. Bu zorunluluk yerine getirilmezse 5 milyon lira, içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararları uygulanmazsa 10 milyon lira idari para cezası verilecek.
SOSYAL MEDYA KİM?: Yasaya göre sosyal medya internette sosyal etkileşim amacıyla metin, görüntü, ses, konum gibi içerikleri oluşturmalarına, görüntülemelerine veya paylaşmalarına imkan sağlayan gerçek veya tüzel kişi.
YER SAĞLAYICILAR: Yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcı hakkında, 10 bin liradan 100 bin liraya kadar verilebilen idari para cezası, 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar artırılacak. Teklifte cezalar daha yüksekti ancak önerge ile düşürüldü.
UNUTULMA HAKKI: Kişiler, unutulma hakkını sosyal medya ve internet ortamında kullanabilecek. Kamu yararı öncelenerek başvurular üzerine bir kişi hakkındaki içerikler silinebilecek.
TÜRKİYE’DE BARINDIRMA: Sosyal ağ sağlayıcı, Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırma yönünde gerekli tedbirleri alacak.
24 SAATLİK SÜRE: Mahkeme kararları bildirimden sonraki 24 saat içinde uygulanacak. Uygulanmazsa doğan zararları tazmin edilecek.
3 AYLIK SÜRE: Sosyal ağ sağlayıcılar üç ay içinde kendilerine yapılacak “özel hayatın gizliliği nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi” başvurusuna 48 saat içinde cevap verebilmek için gerekli hazırlıkları yapacak.
PORT DA EKLENDİ: Bir kişinin tespiti konusunda IP adresi yeterli ve sağlık bir sonuç vermeyeceği için “port bilgisi” de yasaya eklendi.
***
Şimdi sırada internet siteleri aracılığıyla yapılan/yapılmaya çalışılan/yapıldığı sanılan gazetecilikle ilgili yasal düzenlemeler var. Sabırsızlıkla bekliyoruz.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER