İyi gıda, turizmin de girdileri arasında

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda ve Tarım Örgütü'nün kuruluş yılı dolayısıyla kutlanan Gıda Günü etkinlikleri kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde tören düzenlendi. Törene Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vahit Okumuşer, Afyonkarahisar Defterdar Vekili Murat Toy, Afyonkarahisar Ticaret Borsası Genel Sekreteri Hüseyin Eker [&hellip]

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda ve Tarım Örgütü’nün kuruluş yılı dolayısıyla kutlanan Gıda Günü etkinlikleri kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde tören düzenlendi. Törene Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vahit Okumuşer, Afyonkarahisar Defterdar Vekili Murat Toy, Afyonkarahisar Ticaret Borsası Genel Sekreteri Hüseyin Eker ile öğrenciler katıldı.
GIDA, BİR KEYFE DÖNÜŞTÜ
Törende konuşan Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, “Bugün itibariyle artık gıda bir şekilde yeme içme ve keyfe dönüştü. İnsanlar artık hem değişik gıdalara ulaşabilme açısından hem de ekonomik gelişme ile birlikte tabiri caizse falan yerin yemeğini yiyebilmek düşüncesiyle oraya gidiyorlar ve yemeği yedikten sonra da oradan dönüp geriye dönüyorlar. Şimdi bu yönüyle baktığımızda gıda turizminde önemli girdilerinden birisi” dedi.
BİRÇOK FARKLI
ÜRÜN VAR
Afyonkarahisar’ın da önemli bir gıda şehri olduğuna dikkat çeken Tutulmaz, “İlimizle ilgili turizm merkezi diyoruz. İlimiz et ve et ürünlerinde de lokumlarda da tatlılarda da önemli merkezlerden biri. Bu bizim girdilerimizi arttıracak. Dolayısıyla gelirimiz de artıracak. Tabii patatesimiz, haşhaşımız, pancarımız ve diğer alanlarda da kendi kendimize yettiğimiz gibi buradan önemli bir noktada gelir elde edip buralarda yaşamayı kalıcı hale getiriyoruz” diye konuştu.
ŞARTLAR UYGUNSA GÖÇ OLMAZ
Gıda Günü’nün bu yılki temasının “göç” olduğunu hatırlatan Tutulmaz, “Göç, insanlar bulundukları yerlerde ihtiyacını karşılayabilecek gıdaya, ihtiyacını karşılayabilecek güvenliğe, ihtiyacını karşılayabilecek sosyal çevreye sahipse göç etmez. Göç bir sürü problemi beraberinde getirir. Her gün televizyonda izliyorsunuz insanlar kendi topraklarından ayrılmış başka yerlere gidiyorlar. Gıdaya ulaşamıyorlar, güvenliğe ulaşamıyorlar, gelecek kaygıları var. Her türlü problemle baş başa kalıyorlar” ifadelerini kullandı.  
AFYON, ARTIK
GÖÇ VERMİYOR
Afyonkarahisar’ın eskiden göç veren bir şehir olmasına rağmen artık göç vermediğini belirten Tutulmaz, şöyle devam etti:
“Biz Afyonkarahisar olarak en azından bu dönemde göç vermeyen bir il konumuna geldik. Bu da çok önemli. Geçmişte ilimizde göç veren iller içerisindeydi. Ancak şu anda iyi bir konumdayız. Gıdanın değerini bilmemiz gerekiyor. Şu anda çok rahat elde ettiğiniz yiyecekleri dünyanın birçok yerinde sizin yaşındaki çocuklar bulmakta sıkıntı çekiyorlar. O zaman onun kıymetini bilmemiz lazım. Bir de ekonomi geliştikçe gıdanın şekli ve çeşitliliği de artıyor. Eskiden sadece bir et gıda ürünü gibi karşımıza çıkmakta idi ama bugün o etten yüzlerce ayrı gıda ortaya çıkıyor. Bu da sebebi gıda ile ilgili ilgilenebilecek gıda mühendislerine sahip olmasından kaynaklı. Yani sizlere geleceğe yönelik iyi bir gıda mühendisi olabileceğiniz hedefini koymalısınız.”
PROJELER
DESTEKLENİYOR
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap da konuşmasında gıdanın önemini vurguladı. Arap, “Açlık sebebiyle, iş, gelir darlığı sebebiyle göçlerin önüne geçilmesi gerekiyor. Gerek İPARD, gerek İl Müdürlüğümüz tarafından yapılan yatırımlarla kırsalda ciddi manada projelere kaynak sağlanmış oluyor ve bu noktada da gerek il müdürlüğümüz gerek koordinatörlüğümüz ülke genelinde iller arasında önemli bir noktada bulunmaktadır. Gıda ile ilgili olarak hepimizin bildiği Afyonkarahisar ilimiz özellikle gıda İşletmeleri ile önemli bir yere sahiptir. Gerek süt işletmeciliği, gerek et İşletmeleri, gerek şekerleme ve benzeri işletmeler önemli bir noktadadır ve mutluluk verici bir noktaya gelmiş durumdadır. Her sene kutladığımız bu etkinlikte özellikle siz geleceğin büyükleri öğrencilerimize gerek gıda hijyeni gerek bilinçli gıda tüketimi konusunda etkinliklerimize yer vermek durumunda olduk, olmaya da devam edeceğiz. Çünkü sizin bilinçlenmeniz gelecekte toplumun bilinçlenmesini sağlayacaktır” dedi.
Törenin ardından Müdürlük bahçesindeki gıda stantları ziyaret edildi.
>> Murat ARISOY’un Haberi

BİRBİRLERİYLE YARIŞTILAR

Törende konuşmalardan sonra öğrencilere yarışma yapıldı. Konuşmalardaki bilgilerin sorulduğu sorulara doğru cevap vermek isteyen öğrenciler, birbirileri ile yarıştı.

“MUTLU YILLAR MÜDÜRÜM”

Törenden sonra İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap’ın doğum günü kutlandı. Müdürlük personeli, doğum günü pastasını “Mutlu yıllar Müdürüm” diyerek getirdi. Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, “Müdürümüz, Gıda Günü’nü kendi doğum günü olarak ilan etmiş” dedi.

GÜVENİLİR GIDA NASIL ANLAŞILIR?

-Güvenilir gıda, etiketli ve ambalajlı olandır.
-Güvenilir gıda, muhafaza ve satış kurallarına uygun olandır.
-Güvenilir gıda, son tüketim tarihi geçmemiş olandır.
-Güvenilir gıda, gereği gibi hazırlanan ve korunandır.
-Güvenilir gıda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan izin belgesi olan, fiziksel, kimyasal ve biyolojik riskleri taşımayandır.

Bakmadan Geçme