• Haberler
  • Genel
  • İtimat kontrole mani değil – Kocatepe Gazetesi

İtimat kontrole mani değil – Kocatepe Gazetesi

Sayıştay’ın “Kamu Zararı ve Sorumluluk” çalıştayı açılışında konuşan Vali İrfan Balkanlıoğlu, itimadın hiç bir zaman kontrole mani olamayacağını hatırlatarak, göreve başladığında yaptırdığı SYDV denetlemesi ile ciddi bir yolsuzluğun ortaya çıktığını belirtti. Balkanlıoğlu, denetlemenin sürekli yapılmasının önemine de dikkat çekti Sayıştay Başkanlığı tarafından düzenlenen “Kamu Zararı ve Sorumluluk” çalıştayı Güral Afyon Termal Otel'de dün başladı. 16 [&hellip]

İtimat kontrole mani değil

Sayıştay’ın “Kamu Zararı ve Sorumluluk” çalıştayı açılışında konuşan Vali İrfan Balkanlıoğlu, itimadın hiç bir zaman kontrole mani olamayacağını hatırlatarak, göreve başladığında yaptırdığı SYDV denetlemesi ile ciddi bir yolsuzluğun ortaya çıktığını belirtti. Balkanlıoğlu, denetlemenin sürekli yapılmasının önemine de dikkat çekti

Sayıştay Başkanlığı tarafından düzenlenen “Kamu Zararı ve Sorumluluk” çalıştayı Güral Afyon Termal Otel’de dün başladı. 16 Haziran-2 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Çalıştay 4 grup halinde 3’er gün süreyle tamamlanacak.
MERMERCİLİĞİ DÜNYAYA AFYON ÖĞRETTİ
Çalıştayın açılış konuşmasını Vali İrfan Balkanlıoğlu yaptı. Sayıştay’ın çalıştayına Afyonkarahisar olarak ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Vali Balkanlıoğlu, şehrin cumhuriyet tarihinde çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti. Kurtuluş Savaşı’nın Afyonkarahisar’da kazanıldığını kaydeden Balkanlıoğlu; “Cumhuriyetin kazanıldığı ve kurulduğu topraklar burasıdır. ‘Ordular ilk hedefiniz Akdenizdir ileri’ komutu Kocatepe’de yani Afyonkarahisar’da verilmiştir. Bu manada da uğrunda canların verildiği Cumhuriyetin kurulmasında şehit düşen binlerce insanın yattığı kutsal topraklarda yine Afyonkarahisar’a aittir. Dünya’ya mermerciliği öğreten Afyonkarahisar’dır. M.Ö 3000 yıllarına dayanan mermer ve mermerciliğin emarelerini dünyanın dört bir yanında görebilirsiniz. Afyonkarahisar’da sadece mermer bloğundan 200 milyon dolar ihracatımız var. Bu yüzden mermer Afyonkarahisar için çok önemli. Bunun yanında içinde bulunduğumuz otel gibi Afyonkarahisar’da sekiz tane beş yıldızlı otelimiz var. Dört ayrı havzada termal suyumuz var. Şehrimizin büyük bir bölümü de termal su ile ısıtılıyor. Bir de güzellik ve sağlık için kullanılan termal suyumuz seralar içinde kullanılmaktadır. Buradaki termal suyumuzun özellikleri bir litresinde 6 gram mineral bulunmakta ve 125 derece sıcaklıktadır.” dedi. Vali İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar yolların kesiştiği yer olması itibariyle ülke içinde ve dışından çok sayıda turistin geldiğine işaret etti. Balkanlıoğlu, lezzet şehri olmasının da Afyonkarahisar’a çok şey kazandırdığına değindi.
ÇOK BENZER ÖRNEK VAR
Vali İrfan Balkanlıoğlu kamudaki görevi boyunca kontrolün ne denli önemli olduğunu bizzat yaşayarak ve görerek öğrendiğini söyledi. Bir yerde iyi bir kontrol varsa orada dürüstlük, şeffaflık ve doğruluk olacağının altını çizen Balkanlıoğlu; “Bizim bir sözümüz var, itimat kontrole mani değildir. En yakın ve en güvendikleri insanlar tarafından dolandırılan insanlar var. Bu insanlara sorulduğunda şöyle cevap verirler ‘Kardeşim gibidir, çok güvenirdim, güvendiğim içinde kontrol etmedim.’ derler. Özel şahısların bile hesabını kitabını bilmeyen insanların bile ne denli büyük zarara uğradıkları yönündeki hayat hikayelerini dinlemeyeniniz yoktur. Biz görevimiz icabı her yerde bu tür hikayeleri dinledik. Şehrin büyük bir işadamı geçtiğimiz günlerde 1 trilyon lirasının soyulduğunu anlatıyordu. Benzeri şeyleri bizler kamuda da çok yaşadık. Ben Afyonkarahisar’a geldiğimde SYDV ile ilgili yardımlardan faydalanamadığını ifade eden bir vatandaş o dönemki müdürün dürüst olmadığını söylemişti. Bunun üzerine yaptırdığım denetlemede adamın 3-4 sene içerisinde 1 trilyon para çarptığını gördük.” diye konuştu.
DENETİM ZAMANINDA
YAPILMALIYDI
Bu paralar aç, muhtaç, fakir, dul, yetim, öksüz, sakat ve toplumun en dezavantajlı kesimlerine verilmesi gereken hayır parasıdır. Durumu incelediğimizde inanın SYDV kurulduğundan beri hiç doğru dürüst denetim görmemiş. Allah’tan biz gelir gelmez baktırdık da çıktı. Defterdar’dan gelen denetmenler 3 günde 5 bin TL açığı buldular. Müfettiş çağırdık 1 trilyon lirayı buldu. Daha da baksalar altından kalkılamayacak şekilde olunca artık kestiler. 12 yıl hapis cezas�� yedi. Biz itiraz ettik. Her bir suç ayrı müteala edilirse yüz sene de yiyebilir diye. Vakıftaki herkes işinden oldu. Ne kadar eleman varsa çıkarmak zorunda kaldık, kendisi de hapiste. Eğer zamanında denetlenseydi, belki o kişi şu anda hapiste olmayacak ve diğer insanlarında ekmeğine mani olunmayacaktı. Kontrol son derece önemli. Bir memleket için olmazsa olmaz bir şey. Bu kontrol edilenler için de, bizler için de bir nimet. Ben öyle görüyorum. Dönem dönem hayatımızı sorgulamak hatalı olduğumuz görmek lazım. Çünkü biz inanıyoruz ki ileride çok büyük bir sorgudan geçeceğiz. Bu nedenle iyi ki Sayıştay var.” şeklinde konuştu.
SAYIŞTAY’IN VAZİFESİ ÜSTÜN
Hukuk fakültesini bitirdiği zaman Sayıştay’a denetçi olmak için başvurduğunu anlatan Vali İrfan Balkanlıoğlu şöyle konuştu: “Kısmet bu tarafta imiş. O zaman eğer memur olacaksan Sayıştay’ı seç. ‘Ne demişler ahirette iman dünyada divan.’ derlerdi. Hakikaten buna inanmak lazım. Sayıştay bu memleket için olmazsa olmaz. Bazen böyle halk efsanesi gibi ortalığı karıştırmak isteyenler olduğu gibi Sayıştay’a fonksiyon verildikçe bundan rahatsız olan elemanlar var. Kontrolden kimse ne hikmetse hoşlanmıyor. Halbuki bahsettiğimiz üzere ne kadar faydalı. Kontrol vazifesini en iyi şekilde ifa eden Sayıştay, bu memlekette üstün bir vazife üstlenmiştir. Bu manada başarılı çalışmalarını sürdüren Sayıştay’ı kutluyor, değişen mevzuatı yakından takip etmeniz ve sürekli kendinizi yeni ve güncel tutmanızdan dolayı tebrik ediyorum.”
SAYIŞTAY ANAYASALARIN
TÜMÜNDE YER ALDI
Çalıştay’ın açılışında son konuşmayı yapan Sayıştay Başkanı Doç. Dr. Recai Akyel konuşmasında, Sayıştay’ın tarihi, görevleri, denetimleri, 6085 Sayılı Sayıştay Kanunu hakkında bilgiler aktardı. Kurum olarak güvenilir olmaya büyük önem verdiklerini ifade eden Sayıştay Başkanı Doç. Dr. Recai Akyel; “Sayıştay kararları ve raporları her zaman mesleki etik anlamda etkin, doğru, nesnel, objektif olmayı gerektirir. Bu yüzden tutum ve davranışlarımızda yansız, tarafsız adil ve hakkaniyet sahibi pozitif yaklaşmaya etik davranmaya özen göstermeliyiz, lakayt olamayız. Türk Sayıştay’ı, Türk Anayasalarının tümünde yer almıştır. Devletin olduğu ve vatandaştan verginin toplandığı, kamu harcamalarının yapıldığı her toplumda Sayıştay vardır. Bütün herkes kamu için harcanan kaynakların hesabını vermektedir. Sayıştay denetimleri anayasada belirtilen kanunlar kapsamında yapar. Sayıştay görevlileri kanunda belirtilen yetki ve sınırlarına dayanarak işlerini yaparlar. Sayıştay görevlerini yaparken denetledikleri kamu kurum ve kuruluşlarının işlerini aksatmaz ya da onların takdir ve yetkisini sınırlayacak, ortadan kaldıracak kararlar alamaz. Sayıştay denetçileri görevlerini yürütürken mesleki ve etik kurallara uymak zorundadırlar.” şeklinde konuştu.
SAYIŞTAY İÇİN GÜVENİLİRLİK ESAS
Denetçilere seslenen Sayıştay Başkanı Doç. Dr. Recai Akyel sözlerine şöyle devam etti: “Her konuda kalite kontrol süreci önemlidir. Gerek Sayıştay raporlarının oluşturulması gerekse de yargılama süreçlerinden kalite kontrol sistemi çok önemlidir. Sayıştay olarak güvenilir olmaya büyük önem vermekteyiz. Sayıştay kararları ve raporları her zaman mesleki etik anlamda etkin, doğru, nesnel, objektif olmayı gerektirir. Bu yüzden tutum ve davranışlarımızda yansız, tarafsız adil ve hakkaniyet sahibi pozitif yaklaşmaya etik davranmaya özen göstermeliyiz. Sayıştay çok önemli bir iş yapmaktadır. Önemli iş yapanların daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Önemli işler yapan Sayıştay mensupları olarak hukuka, kanunlara, mesleki ve etik kurallara uygun çalışarak diğer kurumlara örnek olmalıyız, lakayt olamayız. Önemli iş yapanlar daha dikkatli ve özenli olmalılar. Eksik ve yanlış bir iş yapmamalıyız.”
Toplu fotoğraf çekiminin ardından çalıştay devam etti. Çalıştayın açılış toplantısına; Sayıştay Başkanı Doç. Dr. Recai Akyel, Vali İrfan Balkanlı-oğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Cum-huriyet Başsavcısı Adem Yazar, İdare Mahkemesi Başkanı Hüseyin Bilgin, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Conkar, Baro Başkanı Av. Turgay Şahin ve Sayıştay denetçileri katıldılar. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme