İthal öğretmene Eğitim Sen de karşı

Afyonkarahisar Eğitim-Sen Şube Başkanı Ömer Akyıldız 'Kendi İngilizce öğretmenlerine güvenmeyen MEB, 'İthal Öğretmen atayacak' dedi Ataması yapılmayan 350 bin öğretmenin bulunduğu ülkemizde Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıkladığı 'İthal Öğretmen' projesi ile bu soruna ne kadar önem verdiğini bir kez daha gözler önüne serdiğini belirten Ömer Akyıldız, 'Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre önümüzdeki yıldan itibaren yılda 10 [&hellip]

İthal öğretmene Eğitim Sen de karşı

Afyonkarahisar Eğitim-Sen Şube Başkanı Ömer Akyıldız “Kendi İngilizce öğretmenlerine güvenmeyen MEB, “İthal Öğretmen atayacak” dedi

Ataması yapılmayan 350 bin öğretmenin bulunduğu ülkemizde Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı “İthal Öğretmen” projesi ile bu soruna ne kadar önem verdiğini bir kez daha gözler önüne serdiğini belirten Ömer Akyıldız, “Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre önümüzdeki yıldan itibaren yılda 10 bin olmak üzere 4 yılda 40 bin yabancı öğretmen alınması planlanmaktadır. “Her çocuk en az bir yabancı dil konuşacak” sloganından hareketle yabancı öğretmenlerin, “İngilizce dil dersi” için is-tihdam edileceği belirtilmektedir. Milli Eğitim Bakanı’nın, İngilizce öğretmenlerinin İngilizceyi yeterince öğretemeyeceğini ifade ederek “ithal öğretmen” uygulamasını haklı çıkarmaya çalışması ise son derece düşündürücüdür” dedi.
Yoğun İngilizce eğitimi veren özel okullardaki benzer modellerden yola çıkan Bakanlık’ın, devlet okullarında ana sınıfından itibaren 4 yıl boyunca İngilizce eğitimi amaçlayan projede çocukların, anadil öğrenir gibi eğitileceğini iddia ettiğini hatılatan Eğitim-Sen Başkanı Akyıldız açıklamasında şunları söyledi:
“Oysa eğitim biliminin en temel gerçeği, bir çocuğun yabancı dili ancak kendi anadilinde öğrenebileceğidir. “İthal öğretmen” uygulaması ile çocukların “anadili gibi” İngilizce konuşmasını sağlamak mümkün değildir. Bu uygulama, yıllardır atamasının yapılmasını bekleyen binlerce İngilizce öğretmenine Milli Eğitim Bakanlığı kapılarının tamamen kapatılması ve daha çok İngilizce öğretmenin işsiz kalması anlamına gelmektedir.
Bakanlığın öğretmen istihdamında “ithal öğretmen” uygulamasına İngilizce dersi ile başlamış olması, bu uygulamanın benzerlerinin önümüzdeki dönemde diğer alanlarda da gündeme getirilebileceği izlenimini vermektedir. Kendi okullarından mezun ettiği ve “öğretmen diploması” verdiği öğretmenleri kadrolu olarak atamak yerine, yurt dışından İngilizce öğretmen “ithal eden” bir bakanlığın kimlere hizmet ettiğini kamuoyu ve ataması yapılmayan 350 bini aşkın öğretmenin takdirine bırakıyoruz.
Eğitim-Sen olarak, öğretmen atamaları konusunda şimdiden gerekli önlemlerin alınmaması halinde yarın hem eğitim sistemimiz için, hem de ataması yapılmayan öğretmenler için çok geç olacağını düşünüyoruz. Öğretmen açığını kapatacak kadar yeterli atamaların yapılmaması eğitimin niteliğini düşürürken aynı zamanda binlerce öğretmen adayını işsizliğe, umutsuzluğa ya da düşük ücretle, iş güvencesinden yoksun olarak çalışmaya itmektedir. Bakanlık ithal öğretmen arayacağına önce eğitim sisteminin karşı karşıya olduğu yapısal sorunlara çözüm üretmelidir.”

Bakmadan Geçme