İthal hayvanda telaşa mahal yok
İl Tarım Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, Karahisar TV Haber Müdürü Murat Emre’nin hazırlayıp sunduğu Yerel Gündem programına katıldı. Programa katılan habercilerin de sorularını yanıtlayan Erdurmuş, özellikle bir süre önce CHP Konya Milletvekili Atilla Kart’ın gündeme getirdiği ithal hayvanlarda hastalık olup olmadığına ilişkin soruya net yanıt verdi. İl Tarım Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, Karahisar TV’de her hafta canlı [&hellip]
İl Tarım Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, Karahisar TV Haber Müdürü Murat Emre’nin hazırlayıp sunduğu Yerel Gündem programına katıldı.
Programa katılan habercilerin de sorularını yanıtlayan Erdurmuş, özellikle bir süre önce CHP Konya Milletvekili Atilla Kart’ın gündeme getirdiği ithal hayvanlarda hastalık olup olmadığına ilişkin soruya net yanıt verdi. İl Tarım Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, Karahisar TV’de her hafta canlı olarak yayınlanan Yerel Gündem programının konuğuydu. Karahisar TV Haber Müdürü Murat Emre’nin hazırlayıp sunduğu Yerel Gündem prog-ramında Türkeli Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mejnun Sancak, Kurtuluş Gazetesi Haber Müdürü Süleyman Servet Kocaerkek ile Kocatepe Gazetesi muhabiri Murat Arısoy da sorularıyla programa iştirak etti.
Tarımla ilgili pek çok konuya açıklık getiren İl Tarım Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, bir süre önce CHP Konya Milletvekili Atilla Kart’ın Afyonkarahisar’da düzenlediği basın toplantısıyla gündeme getirdiği “ithal hayvanlarda hastalık şüphesi”nin perde arkasını açıkladı. Erdurmuş; “Mevcut durumu bakanlığımıza ilettik. En kısa sürede bakanlığımızca resmi açıklama yapılacak. Biz tarım teşkilatının Afyonkarahisar’daki temsilcileri olarak bir çalışma yapıyorsak bu bizim boynumuzun borcu. Eğer gıda güvenliğini tehdit eden bir şey varsa bizi hiçbir şey kurtaramaz. Bakanlık kanalıyla gerekli bilgilendirmeler yapılacak” dedi.
Erdurmuş, kendi imzasıyla bir et kombinasına gönderilen ve ithal hayvanların bazı bölümlerinin imha edilmesine yönelik yazıya ilişkin de şunları söyledi:
“Yazışma şuydu: BS (deli dana) ile ilgili Bakanlık olarak yıllardır tedbir alıyoruz. 1986’lı yıllarda ortaya çıkan bir hastalık. Herhangi bir ithalat yokken bile bu tedbiri uyguladık. Yoğun bir şekilde arkadaşlarımız çalışma yaparlar. Alınan tedbirin bir yansıması. Bizim ithal ettiğimiz hayvanlar, 24 ayın altındaki hayvanlar. Bu hastalık ise en az 30 aylık hayvanlarda görülüyor. Karkas etler yoğun bir şekilde analizden geçiyor. Türkiye zaten BS görülmemiş ülkelerden ithal ediyor. Bu noktada çok saydamız, saklayacağımız bir şey yok. Afyon genelinde bir sıkıntı yok ama ulusal anlamda sıkıntı olmaması için Bakanlık, tek bir ağızdan açıklama yapılması taraftarı.”
Şap için aşılama yapılacak
Şap hastalığı konusunda da açıklama yapan Erdurmuş, şap hastalığının zaman zaman görüldüğünü, ancak aşılama yapıldığını, üreticilerin de bu bağlamda eğitime tabi tutulduklarını söyledi. 15 Şubat’tan itibaren şap aşılamalarına başlayacaklarını belirten Erdurmuş, üreticilerin ve toplumun diğer kesimlerinin şap hastalığına karşı daha bilinçli hale geldiğini belirtti.
Önemli projeler yapılıyor
2010 yılında yaptıkları yatırımlar konusunda da bilgi veren Erdurmuş, “Bizim yaptığımız projeleri şöyle özetlemek gerek: Birincisi rutin olarak Bakanlığımızın yönlendirdiği, Bakanlık politikası olarak ortaya konan projeler. İkincisi, bizim yerel imkanlarla sağlamaya çalıştığımız, gerek sayın Valimizin bizlere sağladığı kaynakla, gerek İl Özel İdaresi’nden kurumumuza sağlanan kaynakla köylüleri-mize, çiftçilerimize sağladığımız hizmetler var. Yerelde son zamanlarda gündeme gelen bakanlığımıza bağlı tarım ve kırsal kalkınmayı destekleme kurumumuz var. Onlar proje kabülüne başladılar. Zafer Kalkınma Ajansı da faaliyete geçti. Tarım ve hayvancılığın kalkınması anlamında yaklaşık 280 çiftçimize tarım alet ve makinesi dağıttık. Bu da miktar olarak baktığımızda 3 milyon Türk Lirası tutarında proje sundu vatandaşlarımız. Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme projesi kapsamında 2010 yılında 14 tane ekonomik yatırım projesi destekledik” ifadelerini kullandı.
Soğuk hava deposu hayata geçirildi
Ekonomik olarak üreticilerin yanında olduklarının altını çizen Erdurmuş, Tarımsal Kredi Kooperatifleri hakkında da bilgi verdi. Erdurmuş, şöyle konuştu:
“2010 yılında biz Bakanlığımıza Tarımsal Kredi Kooperatifleri aracılığıyla 8 tane proje teklif ettik. Bunlardan bir tanesi soğuk hava deposu projesiydi, bir tanesi hayvancılık projesiydi. Toplam 8 proje. 2010 yılı içinde 2 tanesini uygulama imkanı bulduk. Sultandağı bölgesinde soğuk hava deposu uygulamasını gerçekleştirdik. Orada üretilen kiraz, Türkiye’deki kirazın yaklaşık yüzde 13’ü. O bölgede soğuk hava deposu ihtiya-cımız vardı. Buradaki kooperatifimiz aracılığıyla gerçekleştirilen proje halen devam ediyor. Evciler Altınova Beldesi’nde 50 çarpı 6 hayvancılık projesi uyguladık. Burada da kaliteli damızlıkları oradaki vatandaşlara ulaştırmış olduk. Tarımsal desteklemeler, 2010 yılında da yoğun bir şekilde devam etti.”
Mandacılığa önem veriliyor
Afyonkarahisar’ın hayvancılık potansiyelinde sucuk ve kaymak gibi ürünlerin öne çıktığını bu ürünlerde de daha kaliteli mamülün mandacılıkla sağlanabileceğinin altını çizen Erdurmuş, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın mandacılığa büyük önem verdiğini söyledi. Erdurmuş; “Mandacılık alanında çok önemli çalışmalarımız oldu. 2008 yılında sayın Bakanımıza ilimizi ziyaretinde mandayla ilgili ilimizde ciddi bir kan kaybı olduğu söylendi. Buradan ayrıldıktan sonra sayın bakanımız mandacılık ile ilgili bir çalışma yaptı. Manda yetiştiricileri birliği kurmakla işe başladık. Bin 500 anaç manda ıslah kapsamına alındı. Süt üreticileri ile ilgili de çalışma yapıyoruz. İl Özel İdaresi bize bu konuda bir kaynak sağladı. Biz sadece oradan sağlanan kaynakla kalmayacağız. Bakanlıktan da ödenek talebimiz olacak. Zafer Kalkınma Ajansı’na bu konuda bir proje yazmaya hazırlanıyoruz. 2010 yılı içinde arkadaşlarımız eğitim çalışmalarına başladı. Sağımdan başlayarak sütün muhafazasına ve nakliyesine kadar profesyonellik gerektiren bir süreç.”
Saanen keçileri, çeşitlilik oluşturdu
2009 yılında saanen keçileri hakkında da bir proje başlattıklarını hatırlatan İl Tarım Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, “Saanen keçileri hakkında 2009 yılında bir proje başlatmıştık. 2009 yılında giden valimiz çok büyük destek vermişti. Biz hazırlığımızı yaptık. Özellikle ilimiz-de keçiciliğin yoğun olduğu bölgelerimiz hedefti. Dazkırı, Evciler, Hocalar, İscehisar ve Bayat ilçelerimizde, o ilçelerimizin kaymakamları, ilçe müdürlerimiz ve üniversiteden temsilcilerle birlikte bir çalışma yaptık. İlk uygulamamız Evciler’de oldu. Saanendeki hedef, bir çeşitlilik ortaya koymaktı.” şeklinde konuştu.
Pazarlamada sıkıntı var
Tarım Müdürlüğü olarak süne ile de mücadele ettiklerini belirten Erdurmuş, sünenin yüzde 3’lerden binde 93’lere indiğini, bunun da önemli bir başarı olduğuna dikkat çekti. Erdurmuş, özellikle ürünleri pazarlama noktasında eksiklikler yaşandığına dikkat çekerek şöyle konuştu:
“Üretim planlamasında ve ürünlerin pazarlanmasında ciddi bir eksikliğimiz var. Tarım havzaları üretimi destekleme modeli geliştirildi bu nedenle. Bu sağlıklı tarım envanteri çıkarılmasına elveriyor. Hangi ürünün ne kadar üretileceğinin yanı sıra hangi ürün nerede rantabıl üretim yapılabilir. Bunun yanı sıra yönlendirici destekleme modelleri de uygulanıyor. 2010 yılı içerisinde tarım havzaları üretim ve destekleme kapsamında tarla ürünlerinde bu desteklemeler başladı. Meyvecilik, özellikle kiraz ve vişne, yaş meyve çok kısa sürede toplanıp pazarlanması lazım. Bu noktada soğuk hava deposu üreticilerimizin en büyük sıkıntısı. Bu noktada bakanlığımızın geçmiş yıllarda yapmaya başladığı yatırımlarla birlikte yaklaşık 16 bin ton soğuk hava deposu mevcut. Bu rakam düşük. Bu birinci eksiklik. İkincisi de pazarlama eksikliğimiz. Birincisi soğuk hava deposu yapmamız lazım. İkincisi de işleme paketleme tesisi kurmamız lazım. Birlik kurma, kooperatif kurma, üretici birliği kurma en büyük sorunumuz.”
Yayım çok önemli
Bakanlık olarak yayım ve eğitim çalışmalarına da büyük önem verdiklerine dikkat çeken İl Tarım Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, “Tarım Bakanlığı olarak çok eski bir kuruluş olmamıza rağmen yaptığımız çalışmaları gündeme getirememek en büyük sıkıntımız. Bizim Bakanlık olarak en önemli vazifelerimizden birisi de yayım. Bakanlığımız Tarım Web TV diye bir yayın yapı-yor. Buradan hareketle yayıma çok önem veriyoruz. Sağlıklı, güvenli çalışmanın nasıl yapılacağı burada anlatılıyor. Çiftçilerimizi eğitiyoruz. Son yıllarda eğitimi-miz her zaman devam etmekte, kış aylarında yoğunlaşıyor” dedi.
Denetimlere basın mensupları da katılabilir
Tarım Müdürlüğü olarak denetimler konusunda da titiz davrandıklarını belirten Erdurmuş, “İlimizdeki basın mensupları çok duyarlı insanlardan oluşmakta. İlimizdeki basın mensup-ları çok kaliteli ve il önceliklerini ön planda tutarak çok ciddi çalışmalar yapıyor. Yoğun bir şekilde gıda denetimi yapıyoruz. Normalde mevzuat gereği yapılmasından daha fazla ilimizde denetim yapıyo-ruz. Biz tarım teşkilatı olarak çok şanslıyız. Firmalar kaliteli ürün üretme noktasında çok bilinçli. Afyonkarahisar’da çok ciddi bir eksiklik görünmüyor.
Afyonkarahisar’da tüketicinin gıda güvenliğini tehdit edecek ciddi bir durumla karşılaşmıyoruz. Biz haberli denetim yapmıyoruz kesinlikle. Firma sahibini rencide etmeyecek şekilde Müdürlüğümüzün denetimlerine basın mensupları da katılabilir” ifadelerini kullandı.
685 bin küçükbaş var
Afyonkarahisar’ın genel yapısıyla ilgili de bilgi veren Erdurmuş, şöyle konuştu: “Afyonkarahisar coğrafi yapısı itibariyle tam bir tarım ve hayvancılık şehri. Ülkemizde de hem hayvansal üretim hem de bitkisel üretim bazında ciddi anlamda potansiyeli olan bir yer. İlimizde yaklaşık 273 bin baş sığır var. 685 bin civarında küçükbaşımız mevcut. İlimizin en önemli sektörlerinden birisi tavukçuluk sektörü. Bu da sektör itibariyle Türkiye’ye yön veren, liderliğe oynadığımız bir sektör. İlimizde şu anda 180 işletme-mizde yaklaşık 580 kümeste 9 milyon civarında 9 milyon civarında yumurtacı kanatlımız mevcut. İlimiz Göller Bölgesi diye adlandırılan bir yörede. Bu imkanları en iyi şekilde değerlendirmek adına balıkçılık anlamında da büyük bir atılım içinde ilimiz. İlimizin diğer bir öne çıkan sektörü, gıda sektörü. Gıda sektörü de Afyonkarahisar’ın önde gelen sektörlerinden birisi. 600 bilfiil gıda üreten bir şehiriz. 4 bin civarında toplu tüketim ve satış noktamız var. Tarımsal ihracat bizim için çok önemli.”