'İthal ekmeğe bile muhtaç kalırız'

Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, çiftçiye ve üreticiye sahip çıkılmaması hâlinde Türkiye'nin ithal ekmeğe bile muhtaç olacağını söyledi Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu bütçe kesin hesap görüşmeleri üzerinde Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına TBMM'de bir konuşma yaptı.Yılmaz, üreticilerin son 11 [&hellip]

“İthal ekmeğe bile muhtaç kalırız”

Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, çiftçiye ve üreticiye sahip çıkılmaması hâlinde Türkiye’nin ithal ekmeğe bile muhtaç olacağını söyledi

Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu bütçe kesin hesap görüşmeleri üzerinde Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına TBMM’de bir konuşma yaptı.
Yılmaz, üreticilerin son 11 yılda önemli bir zaafiyet yaşadığını söyleyerek çiftçiye sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Yılmaz, “Gelin çiftçilerimize, üreticimize sahip çıkalım, onları yok farz etmeyelim. Sayın bakanlardan bir tanesi ‘Gözünü kara toprak doyursun’ dese de, Sayın Başbakanımız azarlasa da Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak onlara sahip çıkalım. Yoksa ithal ete, ithal süte, ithal yeme, ithal yağa, ithal meyveye, sebzeye, hatta gün gelir ithal ekmeğe ve suya bile mahkûm ve mecbur kalırız” dedi.
GÜNÜ KURTARMA POLİTİKASI
Tarımın gözardı edildiğini belirten Yılmaz, üretilen mamüllerin para etmediğini vurguladı. Yılmaz, “Çiftçimiz, üreticimiz, yoksulluğa itilerek, doğdukları toprakları terk etmeye zorlanmış, ürettiğine pişman edilmiş, âdeta tarım sektörü yok edilmeye çalışılmıştır. Bunun tabii neticesidir ki bugün ülke nüfusumuzun büyük bir çoğunluğu sağlıklı ve dengeli beslenememektedir. Beslenmek için gerekli tarım ve gıda ürünlerini uygun fiyatla satın alamamaktadırlar ve maalesef, o ekonomik güce sahip değildir insanlarımız. Yani, ülkemizde ne üretici memnundur ne de tüketici. AKP’nin iktidarda bulunduğu on bir yıllık süre içinde özellikle son altı yıldır hayata geçirilen, vizyonsuz, öngörüsüz ve günü kurtarmaya yönelik uygulamalar ülke tarımının sorunlarının çözümünden öte daha da artmasına sebep olmuştur. Bu dönem âdeta üretimin ve üreticinin cezalandırıldığı bir dönem olmuştur” ifadelerini kullandı.
BIÇAK KEMİĞE DAYANDI
Köylülerin, köylerini terk etmek zorunda bırakıldığını savunan Yılmaz, tarımsal desteklemelerin de önemine dikkat çekti. Yılmaz, “Tarımsal desteklemelerin ekonomik boyutunun yanında çok ciddi sosyal boyutları da vardır. Desteklemelerde bir yandan kırsal alanda üreticiye uygun gelir sağlanırken diğer taraftan da kırsal alanda şehirlere göçün önüne geçilmiş olacaktır. Doğdukları yerlerde karnı doymayan ürünü para etmeyen, insanca yaşamayan çiftçilerimiz köyleri boşaltmakta, üreticilikten tüketici konumuna gelmektedir. Bu kürsüden tarımın, üreticinin, çiftçinin, besicinin sorunlarının yanında çözüm önerilerimizi de defalarca dile getirdik. Görmezden, duymazdan ve hatta duyduğunuzu da anlamazdan geldiniz, çiftçiyi, üreticiyi âdeta adam yerine koymadınız. Köyler boşalıyor, seçim bölgem olan Afyon’da bile nüfusu 100’ün altına düşmüş olan tam 114 tane köy vardır. Bu aralara sırf siyasi mülahazalarla 10 tane köyümüz maalesef mahalle hâline getirilmiştir. Türkiye’mizde tarımda bıçak kemiğe dayanmıştır, âdeta can çekişmektedir, SOS vermektedir” dedi.
MÜHENDİSLER İŞ BULAMIYOR AMA…
Ziraat mühendislerinin iş bulamadıklarını, gıda ile ilgili işletme sayılarının ise arttığını kaydeden Yılmaz, “Bugün için 20 binden fazla ziraat mühendisi boş gezmekte veya aldığı eğitimle alakası olmayan alanlarda çalışmaktadırlar. Gıda işletmelerinde uzman personel istihdamı zorunluluğunun kaldırılması nedeniyle ismine doğru, güvenilir, sağlıklı gıda arzı işletmelerin insafına bırakılmıştır. Bakanlığımızda 5 civarında gıda denetçisi vardır. Bunun yanında kayıtlı gıda üretimi yapan işletme sayısı yaklaşık 40 bin, gıda ürünleri satan ve dağıtan işletme sayısı ise 500 bin civarındadır. Bu durum bile sektörde gıda mühendisi açığı olduğunu gösteriyor. Alo 174 Gıda hattına gelen ihbarlar her geçen gün artmakta ve çözüm beklemektedir. Gerekli düzenlemeler yapılarak gıda mühendislerinin istihdamlarının önünün açılması, gıda sektöründe kamu denetiminin daha etkin kullanılmasıyla haksız rekabetin önüne geçilebilir ve tüketicinin korunması da sağlanmış olur” diye konuştu.
“BERABER ÇARE BULALIM”
Türkiye’nin her şeyi ithal eden bir ülke konumuna düştüğünü hatırlatan Kemalettin Yılmaz, “Dünyanın en pahalı mazotunu, gübresini ve ilacını kullanan çiftçimiz perişandır. Traktörü hacizli, tarlası ipoteklidir. Girdi maliyetleri çiftçinin belini bükmüştür. Ürünü para etmemektedir. Tarladaki, seradaki, ahırdaki yangına tek çare bu boş sıralardaki Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleridir. Gelin, hep beraber çare bulalım. Tarımın en önemli girdileri olan mazot, ilaç, gübre, tohum, yem ve tarımsal sulamada kullanılan elektrik fiyatlarındaki ÖTV ve KDV’yi acilen kaldıralım. Takdir edersiniz ki dörtçeker cipe konular mazot ile traktöre konulan mazotun, patpata konulan mazotun aynı fiyattan satılması kabul edilemez” dedi. (Kocatepe Haber Merkezi)

TARIM ARAZİLERİ
BOŞ BEKLİYOR
MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Türkiye’de yanlış uygulanan politikalar neticesinde tarım arazilerinin boş kaldığını belirtti. Yılmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada “Milyonlarca dekar tarım yapılabilir hazine arazisi de maalesef boş durmaktadır. Bir kanun veya sizlerin sıkça başvurduğunuz kanun hükmünde kararnameyle bu arazileri işlemek isteyen ziraat mühendislerine, veteriner hekimlerine, peyzaj mimarlarına tahsisi sağlanabilir. İşletme kredisi desteklemeleri ve alım garantili üretim uygulamalarıyla buralarda örnek, teknik tarım uygulamaları yapılabilir. İthal GDO’lu ürünler piyasada terör estirirken, tüberkülozlu, brucellalı hayvanlar ortalıkta kol gezerken, şaptan dolayı karantina uygulamaları ve pazarlar kapanmaktadır. Kontrolden uzak, merdiven altı gıda üretimi bugünümüzü de ve gelecek nesillerimizi de tehdit ederken veteriner hekimlerimiz, ziraat ve gıda mühendislerimiz boş gezmekte, atama beklemektedirler” dedi.

Bakmadan Geçme