İtfaiyenin AFAD bünyesinde hizmeti gündemde
İGM Başkanı Burhanettin Çoban, iftaiye biriminin belediyelerden AFAD bünyesine devir edilerek hizmet verilmesinin gündemde olduğunu açıkladı   Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürü Mehmet Buldan, İl Genel Meclisi (İGM) üyelerine dün mecliste kurum çalışmaları hakkında kısa bir sunum yaptı. 'AFAD SİSTEMİ BÜTÜNLEŞİK AFET YÖNETİMİ ÜZERİNE KURULU' Mehmet Buldan, insanoğlunun yaşam içerisinde yaşadığı afetler ve [&hellip]
İGM Başkanı Burhanettin Çoban, iftaiye biriminin belediyelerden AFAD bünyesine devir edilerek hizmet verilmesinin gündemde olduğunu açıkladı
Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürü Mehmet Buldan, İl Genel Meclisi (İGM) üyelerine dün mecliste kurum çalışmaları hakkında kısa bir sunum yaptı.
“AFAD SİSTEMİ BÜTÜNLEŞİK AFET YÖNETİMİ ÜZERİNE KURULU”
Mehmet Buldan, insanoğlunun yaşam içerisinde yaşadığı afetler ve acil durumlarda hayatının normala dönmesini sağlayacak bir sistemi anlatacağını ifade etti. Buldan, “İl AFAD Acil Durum Müdürlüğü daha önce çeşitli kanunlarla, çeşitli genel müdürlükler tarafından yapılan görevlerin tek çatı altında toplayıp 2009 yılından bu yana kriz yönetimi anlayışından bütünleşik afet yönetim sistemini ülkemizde gerçekleştirmeye çalışmaktadır. AFAD bakanlıklar ve il düzeyinde eş güdümlü Valimiz Sayın Gökmen Çiçek’in koordinasyonunda görevlerini gerçekleştirmektedir. Bütünleşik afet sisteminde çalışmalar afet döngüsü içerisinde sürdürülmektedir.” dedi.
“ALTI ÖNCELİKLİ AFET ÜZERİNDE ÇALIŞILDI”
Afyonkarahisar’ın AFAD İl Müdürlüğü olarak 6 pilot ilden biri olduğunu söyleyen Buldan, “Günümüze kadar ilimiz Afyonkarahisar’da yaşanmış ve bundan sonrada yaşanma ihtimali olan 6 öncelikli afet türü üzerinde çalıştık. Bu plan çerçevesinde meteorolojik ve iklim değişikliği kaynaklı deprem, taşkın, heyelan, kaya düşmesi, çığ, yangın ve bulaşıcı hastalıklar olmak üzere bunların etkili analiz seviyelerini çıkaracak seviyede çalışmalar gerçekleştirdik. Bunları söylerken ilimizde yaşanabilecek afet türlerini kastediyorum. Afyonkarahisar geçmişte yaşanılan afetler kapsamında değerlendirildiğinde Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay zonu ile sınırlanan yılda ortalama 21 milim hızda batıya doğru hareket eden Anadolu platesi içerisinde yer almaktadır. Sismik olarak batı Anadolunun en aktif yapılarından birisi olan Akşehir-Simav fay sistemi, Çivril kraben Isparta dış açısının kesiştiği tektonik bakımdan önemli bir alanda yer almaktadır.” dedi.
“İLİMİZDE 31 AKTİF
FAY VAR”
Geçmişte ilk yüz yıla bakıldığında 15 adet 5 şiddetin üzerinde depremle karşı karşıya kalındığını hatırlatan Buldan, “Geçmişteki depremlerin 3 tanesinin şiddeti 6’nın üzerindedir. En sonuncu bilindiği üzere 1995 yılındaki Dinar depremidir. 2000 yılında ilimizi etkileyen Sultandağı depremi ile 2002 yılında Çay-Sultandağı depremleri cereyan etmiştir. Çoğumuzun şahit olduğu çok acılar yaşanılmıştır. İlimizde 31 adet fay vardır. Bunların 23 tanesi aktif her an deprem üretebilecek potansiyeldedir. Afet riski azaltma çerçevesi içerisinde ilimizdeki diğer afet türleriyle ilgili ülkemizin pek çok yerinde son zamanlarda sıkça görülen yüzey dezonformasyonları yani yüzeyde yarılmalar Bolvadin’de, Karabağ’da, Sultandağı ve Dinar ilçelerimizinmizin köylerinde değişik tarihlerde görülmüştür. Bununla ilgili takip ve alınacak önlemler için AKÜ’nün Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi, MTA ile birlikte o bölgelerde çalışmalar yürütüyoruz.” diye konuştu.
“İTFAİYENİN AFAD’A DEVRİ İÇİN TEKLİFLER VAR”
Sunumun sonunda konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban, , itfaiyenin biriminin Belediyelerden alınıp AFAD’a devir edilmesiyle ilgili tekliflerin olduğunu açıkladı. Çoban konu hakkında şunları söyledi: “Afyonkarahisar’ı üç ya da 5 bölgeye ayıracaksın. Yani bölgeler kurulacak. Burada AFAD’a verilmesi noktasında teklifler var. İnşallah faaliyete geçer. İlimizin 42 beldesi, 18 ilçesi olmak üzere toplamda 60 Belediyesi vardır. Belediyelerden bu işin alınması konusunda teklifler mevcut. İlimizi bu konuda üç ya da beş ayrı bölgeye ayırarak hizmet verilmesi mümkündür. Bu hususta bu işin AFAD’a verilmesi düşüncesiyle teklifler oldu. İnşallah bu uygulama hayata geçer. Türkiye’de yüz kata yakın binalar yapılıyor. Yangınlarda kullanılan merdivenler 44 metreye kadar çıkabiliyor. Dik gitmiyor bu o yüzden 34 metreye tekabül ediyor. 12 kata tekabül ediyor. Binalarda yapı ruhsatı alırken otomatik yangın söndürme sistemi bu noktada önemli bir faktördür.”
>> Burcu AYDIN’ın Haberi