• Haberler
  • Genel
  • İtfaiye, yangına müdahaleye hazır – Kocatepe Gazetesi

İtfaiye, yangına müdahaleye hazır – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Belediyesi İtfaiye Müdürü Murat Gürsan, yangınlara müdahale için gerekli araçlara sahip olduklarını söyledi. Gürsan, dar sokaklara ulaşabilmek için de araç tedarik ettiklerini aktardı Yaz mevsiminin gelmesiyle Afyonkarahisar'da ot ve ekin yangınları da çıkmaya başladı. Afyonkarahisar Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, Mayıs ayında 8, Haziran ayında 86, Temmuz'da şimdiye kadar 44 ot ve ekin yangınına müdahale etti. [&hellip]

İtfaiye, yangına müdahaleye hazır

Afyonkarahisar Belediyesi İtfaiye Müdürü Murat Gürsan, yangınlara müdahale için gerekli araçlara sahip olduklarını söyledi. Gürsan, dar sokaklara ulaşabilmek için de araç tedarik ettiklerini aktardı

Yaz mevsiminin gelmesiyle Afyonkarahisar’da ot ve ekin yangınları da çıkmaya başladı. Afyonkarahisar Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, Mayıs ayında 8, Haziran ayında 86, Temmuz’da şimdiye kadar 44 ot ve ekin yangınına müdahale etti. İtfaiye Müdürü Murat Gürsan, her an yangına müdahaleye hazır olduklarını söyledi. Gürsan, “64 personelimiz var. 4 tane merdivenli aracımız var, 12 metreden 27 metreye kadar. 8 tane itfaiye arazözümüz var. 1 buçuk tondan 20 tona kadar. 3 tane pikabımız var. Bir tane de binek aracımız var. Garajımız iyi. Dar sokaklar için 3 tane aracımız var. Kamyonet tipindeki aracımız bir tek Türkiye’de var” dedi.
İTFAİYE GEÇ KALMAZ, GEÇ BIRAKILIR
Personelin her gün eğitimden geçtiğini belirten Gürsan, “Her gün belirli eğitim programlarımız vardır. Araç bakımlarımız vardır. Bir yıla yayılmıştır bu dersler. Bir yıl boyunca bu programlar takip edilir” diye konuşu. İtfaiyenin “geç kalmadığını”, “geç bırakıldığını” vurgulayan Gürsan, “İtfaiye, sağlıkçı, emniyetçi arkadaşlarımız geç kalınmaz, geç kaldırılır. Yol verilmemesinden tutun da dar sokaklarda park halinde olan araçlar bizi zor durumda bırakıyor. Bizim aracın oradan geçmesi için yapılacak işlem saatler alıyor. Biz ihbar geldiği zaman en az 1 dakika içinde çıkış yapılır, bu saatlerde birkaç dakika oynayabiliyor. En az 5 dakika içinde olay yerine ulaşabiliyoruz” ifadelerini kullandı.
İHBARDA DOĞRU VE NET BİLGİ ŞART
Vatandaşların ihbarlarını değerlendirdiklerini, ancak ihbarlar konusunda kimi zaman sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Gürsan, şöyle devam etti:
“İhbar geldiğinde teyit ediyoruz. Her ihbara araç çıkarmıyoruz. Arayan numara ekranda gözüküyor, tekrar arıyoruz. Bu sırada ekipteki arkadaşlarımız da hazırlıklarını yapıyorlar. Doğru bir ihbar aldıysak ona göre tedbirli çıkıyoruz. İhbar çok önemli, adres net bir şekilde bildirilmeli. Hangi katta, neden yangın çıktığı gibi konular da bizim için çok önemli. Adresi net şekilde bilmemiz, müdahale hızımızı yükseltiyor. Ne yandığı da önemli, ahşap, elektrik, doğalgaz kaynaklı yangınlara müdahale tarzları değişik. Bir gün aracımla giderken bir ihbar geldi, itfaiye arabası yanımdan geçti. Gittik olay yerine. Şuhut kavşağında iki bayan, biri örgü yapıyor, diğeri çekirdek çitliyor. Kendileri kalksalar ve müdahale etseler yangını söndürecekler. Biz olay yerine gittik. Arkadaşlar birkaç dakika bile değil, birkaç saniyede yangını söndürdüler. Bu şekilde bizi meşgul eden ihbarlar da oluyor.”

Otlar, camlar, izmaritler…

Afyonkarahisar Belediyesi İtfaiye Müdürü Murat Gürsan, vatandaşları yangınlara karşı tedbirli olmaları konusunda uyardı. Gürsan, “Çocukların oyun mekanı olmaya başlıyor. Daha önce de çocukların bunlara sebebiyet verdiğini görüyoruz. Çocuklarımızın bu tür yerlerde oynatılmaması gerekiyor. Yol kenarlarında, ekili alanlar ve otların temizlenmesi gerekiyor. Yoldan geçen vatandaşımız aracın içinden içecek kabı, izmarit, cam eşya atabiliyor. Yol kenarında ekinler varsa, ekinler yanabiliyor. Yaz sezonu açıldığında mangal yapılmaya başlanıyor. Ormanlık alanlarda mangal ateşlerinin söndürülmesi gerekiyor.
Güneş ışığından dolayı camlar yanıcı madde haline geliyor. Bir kıvılcım yetiyor. Alev alabiliyor. Önüne geçmek zor olabiliyor. Anız konusunda da çeşitli uyarılar yapılıyor. Ama önüne geçemedik. Herhalde tarlayı temizlemek açısından anız yakmak, vatandaşın kolayına gidiyor” dedi.

Murat ARISOY

Bakmadan Geçme