'İtfaiye geç kalmaz, geç bırakılır'

Her yıl 25-30 Eylül tarihleri arasında kutlanan İtfaiye Haftası, Afyonkarahisar’da da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kutlama çerçevesinde itfaiye araçları, şehrin caddelerinde kortej oluşturdu. Afyonkarahisar İtfaiye Müdür Yardımcısı Murat Gürsan, itfaiyecilerin yangına kısa sürede müdahale ettiğini belirtti İtfaiye Müdür Yardımcısı Murat Gürsan 󈬉-30 Eylül İtfaiye Haftası olmasından dolayı bütün İtfaiyeci arkadaşlarımızın haftasını en içten dileklerimle kutluyorum. Haftanın [&hellip]

“İtfaiye geç kalmaz, geç bırakılır”

Her yıl 25-30 Eylül tarihleri arasında kutlanan İtfaiye Haftası, Afyonkarahisar’da da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kutlama çerçevesinde itfaiye araçları, şehrin caddelerinde kortej oluşturdu. Afyonkarahisar İtfaiye Müdür Yardımcısı Murat Gürsan, itfaiyecilerin yangına kısa sürede müdahale ettiğini belirtti

İtfaiye Müdür Yardımcısı Murat Gürsan “25-30 Eylül İtfaiye Haftası olmasından dolayı bütün İtfaiyeci arkadaşlarımızın haftasını en içten dileklerimle kutluyorum. Haftanın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Biliyorsunuz itfaiyecilik çok riskli bir meslek. Her yangın kendi içinde ayrı olayları kapsıyor. Her yangında hayatımızla oynanabiliyor. Patlamalar olabiliyor, çökmeler olabiliyor, yıkıntılar olabiliyor bu tür şeyler olabiliyor, riskli bir meslek. Arkadaşların hepsi bunun bilincinde tecrübeli arkadaşlar” dedi.
Panik yapılmamalı
Vatandaşlardan yangın esnasındasoğuk kanlı olmalarını isteyen Gürsan şunları söyledi: “Vatandaşımızdan tek bir isteğimiz var. Yangın esnasında panik yapmadan 110’u aramaları ve adresi en iyi şekilde vermeleri bizim açımızdan yangına daha çabuk ve etkili anlamda gelmemiz için çok önemli. Ayrıyeten yangına geldiğimiz zaman da vatandaşlardan isteğimiz şu, yangın yerini olabildiğince boşaltmaları ve itfaiyeci arkdaşların görevlerini yapmalarına mani olmamalarıdır. Bunları istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız da var. Teknolojilerden faylanamaya çalışıyoruz, etkili olmaya çalışıyoruz.”
“Ne ile karşılaşacağımızı bilmiyoruz”
Gazatecilerin sorularını cevaplayan İtfaiye Müdür Yardımcısı Murat Gürsan “En ilginç olayımız şunu söyleyebilirim, geçen gün bir ev yagnına gitti arkadaşlarımız. Yangına gittikleri evde silah varmış. Silahın mermilerilerinin patlaması oldu. En ilginç olaylardan bir tanesi. Tahmin etmiyorsunuz, bilemiyorsunuz çünkü ne olacağını. Yanınızdaki duvar çökebiliyor, dolap çökebiliyor, yanan çatı çökebiliyor. Çatıda müdehale ediyorsunuz, bir anda çatının çöktüğünü görebiliyorsunuz.” diye konuştu
Etkinlikler hakkında da bilgi veren Gürsan, “Kortejle başladık. Etkinlikler, yarında bir anasınıfımız var. Onlar bizi ziyaret edecekler. İtfaiyecilikle ilgili onlara bilgiler vereceğiz. Ondan sonra bir yemeğimiz var fakat onun tarihini kararlaştırmadık” ifadelerini kullandı.
İtfaiye araçları ve ekipmanları hakkında genel bilgi veren Gürsan, “20 tonluk aracımız var, yangın söndürmede geniş alanlarda onları kullanıyoruz. Dar alanlar içinde Mitsubishi dediğimiz 2 buçuk tonluk araclarımız var. Bir arabamız var, bununla kazalarda, kurtarmalarda kullanıyoruz. Kesici ayrıcı ekiplerimiz var bunda da. Kaza yerinde sıkışan vatandaşlarımızı kurtarmak için kullanıyoruz. Eleman takviyemiz için pikabımız var, çift kabinli. Bunlardan faydalanıyoruz. Hemen hemen herşeyimiz var” şeklinde konuştu.
El broşürleri dağıtıldı
Yangın söndürmede etkili olacak el broşürleri ve kitapçık dağıtımını anlatan Gürsan vatandaşı bilgilendireceklerini belirtti. Gürsan, “Broşür bastırdık, bugün çarşıda öğleden sonra da onları dağıtacağız. Yangın söndürmeyle ilgili küçük bir el kitapçığımız var, broşürümüz var. Bugün basıldı. Vatandaşı hem bilgilendireceğiz, esnafa ve vatandaşımıza o broşürleri dağıtacağız. Benim her zaman söylediğim gibi yani, itfaiye geç geldi konusu çok oluyor. İtfaiyeci geç gelmez, geç bırakılır. Niye diyeceksiniz, yangın yerine giderken adresin en iyi şekilde verilmesi, oraya en çabuk zamanda gitmemizi sağlıyor. İkincisi, yola çıktığımız zamanda vatandaşlarımız, olmayacak yerlere araba park ettiği zamanda itfaiye araçlarımızın geçişini engelliyorlar. Arkasından yolda gidiyorsunuz, yol vermeyen vatandaşlarımız çıkabiliyor. Bizimle yarışa giren, bizi sıkıştıran vatandaşlarımız çıkabiliyor. Bunlarda bizim gecikmemize mani oluyor. Hiç bir zaman itfaiyeci arkadaşlarımız geç kalmaz geç bırakılır. Trafikten etkileniyorsunuz, dönmeniz gerekiyor olumsuz yere araçlarını park eden araçlar yüzünden dönemiyoruz. Lütfen vatanşalarımız gece gündüz araçlarını park ederken, itfaiye aracı, ambulans, emniyetlerin araçları geçmeleri için dikkatli park etmeleri ricamızdır. Bunları göz önüne alırklarsa çok seviniriz” sözleri ile vatandaşa mesaj gönderdi.
‘Değişen adresler yüzünden
vatandaşlar ikilemde kalıyor’
Değişen adreslerin kendilerini etkileyip etkilememesi hakkındaki soruyu da yanıtlayan Gürsan, “Değişen sokak isimleri mutlaka bizi tam etkilemiyor ama vatandaşımız bazen ikilemde kalıyor. Eski ve yeni adresler arasında. Bize biliyorsunuz yeni adreslerimiz belediyeden geliyor zaten. Meclis kararından çıktıkdan sonra yeni adreslerimiz bize geliyor. Bizde hemen onların eğitimini yapıyoruz zaten. İşçi, memur 70 personelimiz var. Yeterli seviyede elemanımız mevcut” ifadelerini kullandı.(Kocatepe)

Bakmadan Geçme