• Haberler
  • Genel
  • İtalyan Rahip Mevleviliği anlattı – Kocatepe Gazetesi

İtalyan Rahip Mevleviliği anlattı – Kocatepe Gazetesi

Rahip ve Tasavvuf Tarihi Araştırmacısı İtalyan Fabio Alberto Ambrosio, 1. Uluslararası Sultan Divani ve Mevlevilik Sempozyumu'nda Mevlevilikte Sükut Adabı konusunda bilgi verdi. Ambrosio'ya, 1908 yılında Afyonkarahisar Mevlevihanesi'nin açılış töreninin fotoğrafı hediye edildi Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ve Afyonkarahisar Belediyesi işbirliğinde düzenlenen 1. Uluslararası Sultan Divani ve Mevlevilik Sempozyumu'nun ikinci gününde, İstanbul Galata'daki Sen Piyer Kilisesi [&hellip]

İtalyan Rahip Mevleviliği anlattı

Rahip ve Tasavvuf Tarihi Araştırmacısı İtalyan Fabio Alberto Ambrosio, 1. Uluslararası Sultan Divani ve Mevlevilik Sempozyumu’nda Mevlevilikte Sükut Adabı konusunda bilgi verdi. Ambrosio’ya, 1908 yılında Afyonkarahisar Mevlevihanesi’nin açılış töreninin fotoğrafı hediye edildi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ve Afyonkarahisar Belediyesi işbirliğinde düzenlenen 1. Uluslararası Sultan Divani ve Mevlevilik Sempozyumu’nun ikinci gününde, İstanbul Galata’daki Sen Piyer Kilisesi rahiplerinden İtalyan Fabio Alberto Ambrosio, konuşmacı olarak katıldı. Tasavvuf ve Mevlevilik üzerine araştırmaları olan Rahip Ambrosio, Mevlevilikte Sükut Adabı konusunda davetlilere bilgi verdi.
“Sessizlik
dinlemeyi
hatırlatır”
Sessizliği, dinlemenin saklı olan diğer yüzü olarak tanımlayan Rahip Ambrosio, “Sessizlik, dinlemeyi hatırlatır. Derin bir sessizlikle şiir yazan Mevlana’nın beyitleri, adeta sessizliğe bir övgüdür. O, sessizce ilham edilen şiirleri aracılığıyla bizi, sessizliğin kenarına kadar getirir. Sükut, Mevlevi geleneğinde önemli bir yer tutar. Mevlana’da bu adap mistik bir felsefeye dayanır. Yani sadece sessizlik değil, hakikatı bilmek, hakikat denizine girmek demektir. Bu açıdan sükut, sadece bir pratik ya da bir adap değil, aslında ardında Allah’ı saklayan manevi bir boyuttur. Mevleviliğin tarihinde sükut ve sükunet kavramı diğer tarikatlara göre, tarikat adabına daha çok yansımıştır. Bu normal bir süreçtir. Mevlana’nın orijinal ve güçlü felsefe yapısı takipçilerin eserlerinde daha örgütlü bir hal alır. Ama sükut kavramına verilen önem, hep aynı kalmıştır. Ankaravi’ye göre, sükut mutlak bir değer değildir. Bu demektir ki sükut, tasavvufta yaşanılan bir değerdir. Bu değerin amacı da çok önemlidir. Sükut ve sükunet tasavvufta şarttır ve aynı amaca bağlıdır. Manevi hayat için herhanfi bir sükut ya da sükunet anlamlı değildir. Anlamlı olan iyi niyetli sükuttur” dedi. Akıcı Türkçesi ile konuşan Ambrosio, sükutun tasavvufi hayat içinde önemli bir adap olduğunu dile getirdi.
Solmaz’dan anlamlı hediye
Rahip Ambrosio’nun ardından diğer konuşmacılarda hazırladıkları sunumları katılımcılarla paylaştı. Sempozyum sonunda Afyonkarahisar Sultan Divani Mevlevihane Müzesi Müdürü Lokman Derya Solmaz, Afyonkarahisar Mevlevihane’sinin 1908 yılındaki açılış töreni fotoğrafını Rahip Ambrosio’ya hediye etti. Fotoğraf hakkında bilgi veren Solmaz, Mevlevihane’nin açılış töreninde yapılan duaya katılanlar arasında Afyon Kilisesi Papazı Ardeşir’in de bulunduğunu belirtti. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme