• Haberler
  • Genel
  • İşveren, kayıtdışı çalıştıracak kadar zengin olmamalı

İşveren, kayıtdışı çalıştıracak kadar zengin olmamalı

Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri, kayıtdışı istihdam ile mücadele için İkbal Termal Otel’de basın mensupları ve muhtarlarla bir araya geldi. SGK Kayıtdışı İstihdam ile Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü, sigortasız işçi çalıştırmanın maliyetinin, sigortalı işçi çalıştırmaktan daha yüksek olduğunu belirtti ve işverenlerin kayıtdışı istihdama meyletmemeleri gerektiğini söyledi Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sürdürülen Etkin Rehberlik ve Denetim [&hellip]

İşveren, kayıtdışı çalıştıracak kadar zengin olmamalı

Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri, kayıtdışı istihdam ile mücadele için İkbal Termal Otel’de basın mensupları ve muhtarlarla bir araya geldi. SGK Kayıtdışı İstihdam ile Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü, sigortasız işçi çalıştırmanın maliyetinin, sigortalı işçi çalıştırmaktan daha yüksek olduğunu belirtti ve işverenlerin kayıtdışı istihdama meyletmemeleri gerektiğini söyledi

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sürdürülen Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi kapsamında İkbal Termal Otel’de toplantı düzenlendi. Basın mensupları ve muhtarlarla 2 ayrı oturum hâlinde düzenlenen toplantıda SGK Kayıtdışı İstihdam ile Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü, kayıtdışı istihdamın toplumsal bir sorun olduğunu belirtti. Süngü, “Kayıtdışı istihdam, ülkemiz için toplumsal bir sorundur. Bununla hepimizin mücadele etmesi gerekiyor. Bununla mücadele ederken toplumumuzun bütün kesimlerine ulaşıp rehberlik etmemiz gerekiyor. Projemiz, Avrupa Birliği fonları ile destekleniyor. Sosyal güvenlik hepimiz için önemli bir kavram” dedi.
36 BİN LİRA CEZASI VAR
Süngü, işverenlerin kayıtdışı istihdamın cezasından haberdar olması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:
“Bir kişi kayıtdışı çalışıyorsa, bunun önemli bir cezası var. Bir kişinin ortalama işverene prim yükü 5 bin lira dolaylarındadır. Eğer kayıtdışı tespit edilirse bunun cezası 36 bin liradır. İşveren, sigortasız işçi çalıştıracak kadar zengin olmamalı.”
BÖLGEDE KAYITDIŞI ORANI TÜRKİYE’DEN FAZLA
Süngü, toplantıda basın mensuplarının sorularına da özetle şöyle cevap verdi:
-Asgari ücretin 1300 lira olması kayıtdışılığı artırır mı?
Asgari ücretin 1300 lira olması, yük getirebilir gibi görünse de uzun vadede işçilerin motivasyonunu artıracaktır. Kayıtdışı istihdamın düşme eğiliminin süreceğini tahmin ediyoruz.
-Geçmişe yönelik kayıtdışı istihdamda işçi ne yapmalı?
Geçmişe yönelik sigortasızlık durumunda, 5 yıl içinde mahkemeye başvurulabilir. Asıl olan çalışırken kurumumuza başvurması ve sigortalılık halinin sağlanmasıdır.
-Afyon’da kayıtdışı istihdam oranı kaç?
Türkiye İstatistik Kurumu,Manisa, Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak’ı bir bölge olarak ele alıyor. Bu bölgede kayıtdışılık oranı yüzde 39.7. Türkiye ortalaması ise yüzde 35.
>> Murat ARISOY’un haberi

Bakmadan Geçme