Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

İsveç’in ataları bu topraklarda – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 8 Temmuz 2015 Çarşamba 03:00:00
  İngiltere’deki Leicester Üniversitesi, Fransa’nın Normandiya bölgesinde İskandinavlar’ın kökenlerini araştırıyormuş. Geçen günlerde yayınlanan bir haberde, böyle bir araştırmanın tartışmalara neden olduğunu yazılmıştı. Bu araştırmayı “ırkçılık” hareketlerinin bir devamı olarak da gören var, bilimsel bir araştırma olarak da.
İngilizlerin İskandinavlar hakkındaki araştırmasını Fransa ile sınırlı tutmaları, bilimsel açıdan doğru mu? Bilimadamları, araştırma sonunda yanıldıklarını anlayacaklar; ama o kadar emek heba olacak.
Bu araştırma nerede yapılmalı peki?
İlk duyduğumda tuhaf gelmişti ama İskandinavların kökenlerinin araştırılacağı bölge Akdeniz, hatta adını koyalım: Anadolu.
Anadolu ve Asya’da kullanılan motifler ve kelimeler, İsveç dili ve Finceye, İskandinav kültürüne de girmiş durumda. Finlandiya’nın çoğunluğunu oluşturan Finliler’in, Türkler’in dil ailesine mensup oldukları artık kabul ediliyor.
İsveç dilindeki sözcüklerin kavimlerin birbiri ile teması sonucunda Türkçeden geçtiği iddia edilebilir. Elbette kavimler arasında bir etkileşimden bahsetmek mümkün. “Kavimler Göçü” diye ders kitaplarına giren bir serüvenin de ateşleyicisi olmuş bir milletiz.
Türkler ile İsveçliler arasındaki “bağ”ı daha iyi anlatacak iki kitap okudum. Kaynak Yayınları’ndan çıkan her iki kitapta da Türkler ile İsveçliler arasında kurulan bağın, sıradan bir kavimler arası iletişimden fazlası olduğuna kanaat getirdim.
Bu kitapların birincisi, İsveçli bilimadamı Prof. Sven Lagerbring’e ait. İsveç Tarihi alanında eleştirel tarih araştırmacılığının babası sayılan Lagerbring, 1764 yılında “İsveççenin Türkçe ile Benzerlikleri” isimli küçük, 58 sayfalık bir kitap yazmış. Kitabın en çarpıcı tezi, İsveç’in Vikingler’in Savaş Tanrısı Oden’in Asya’dan geldiği ve “Tirkiar” (Türkler) topluluğunun önderi olduğu. Bu çerçevede Oden’in bindiği at, yanında gezdirdiği kurtlar birer kanıt olarak karşımıza çıkıyor.
Lagerbring, kitabında Türkçe ve İsveççedeki sözcükleri de karşılaştırmış.
Türkçedeki “Adlı”, İsveççede “Adel” olmuş meselâ.
Balta, butla/ buğday, buig/ bol, bâld/ dib, diup/ emek, omak/, genç, ung/ göl, gidl/ kab, kappe/ kiler, kâllare/ oda, hydda/ pusu, krigspuss/ şen, skön/ su, sjö/ vadi, vad/ var, vara…
Daha birçok örnek verilebilir ama geri kalanını okuyucu kendi gözüyle görsün isterim.
İsveçliler ile Türkiye arasındaki bağı anlatan ikinci kitap ise Abdullah Gürgün’ün “İsveçlilerin Türk Kökenleri Üzerine” ismini taşıyor. Bu kitaba, Prof Sven Lagerbring’in eserinin rehberlik ettiğini söyleyebiliriz. Bununla birlikte uzun yıllar İsveç’te kalan Abdullah Gürgün’ün İskandinavya’daki “saga” ile Türklerdeki “sagu”yu birbirine benzetmesi, dikkate değer. Ayrıca, Kaşgarlı Mahmut’un Divan-ı Lûgat-it Türk isimli eserinde Vikinglerin de Türk toplulukları arasında bulunması önemli bir ayrıntı.
Bu kitapta “Viking” kelimesinin kökenleri hakkında da iki tez öne sürülüyor. Her iki tezin kapısı Anadolu’ya açılıyor.
Yine İskandinavya’da ortaya çıkan ve Orta Asya’daki Türklerin kullandığı Runik yazılarla bezenmiş taşlar da benzer ipuçları veriyor.
Kimileri eleştirse de Mustafa Kemal Atatürk’ün Güneş-Dil Teorisi, iyi niyetli bir çabaydı.
Anadolu’nun kadim tarihi, nice kültürlere kaynaklık etmiş.
Bunu bilmemiz gerek.
Ve aynı zamanda kendimizin farkına varmamız gerek.

ODEN, ENİŞTEMİZ OLUR

“Det var, en gâng” diyelim İsveççe.
Ya da Türkçe, “bir varmış, bir yokmuş”…
İsveç’in atası Oden, Afyon’dan gelin almış…
İsveç ile Afyonkarahisar’ın ne gibi bir bağlantısı olabilir? Doğrudan olmasa bile çağrışımları ele aldığımızda iki diyar arasında bir iletişimden söz edebiliriz.
Prof. Sven Lagerbring’in “Bizim atalarımız Oden’in yoldaşları Türklerdir. Bu konuda elimizde yeterli belge var” dediğini hatırlatalım. “İsveçlilerin Türk Kökenleri Üzerine” isimli kitapta, Vikingler’in Savaş Tanrısı Oden’i anlatan bir “saga”/”sagu”dan alıntı yapılmış. Alıntıda şöyle yazıyor:
“… Dünyanın ortasının yakınlarında bizim Turkland (Türk Ülkesi) dediğimiz yere, en gösterişli yapı yapıldı ve yurt kuruldu. Buraya Troja (Truva) dendi…
(Aile silsilesi anlatılıyor ve sıra Oden’e geliyor): Gudolf, onun oğlu Finn, onun oğlu Fiallaf. Onun da bir oğlu vardı. Adı Voden idi. Biz ona Oden diyoruz. O bilgeliği ve becerileriyle ünlüydü. Karısının adı Frigida’dı. Biz Frigg diyoruz.”
Nasıl, kulağa hoş gelmiyor mu?
İsveçliler’in atası bir Türk, o Türk’ün eşinin ismi de Frigg.
Yani Vikingler’de Afyon, Kütahya, Eskişehir’den bir iz.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER