Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hasan ÖZPINAR

İSTİKLAL MADALYALI AFYONLU ERMENİ – Kocatepe Gazetesi

Hasan Özpunar 31 Ağustos 2018 Cuma 14:30:34
 

Geçen yıl bugünlerde televizyon ve gazetelerde ilk sıralarda yer alan bir haber vardı.”İstanbul’da vefat eden Kıbrıs Gazisinin cenazesi kiliseden kaldırıldı. “Haberin devamında aslen Sivas’lı olup İstanbul’da ikamet eden ve Kapalıçarşı’da kuyumculukla uğraşan Murat Mhran İşler isimli Kıbrıs Gazisi vatandaşımızın cenazesinin Meryem Ana Kilisesi’nden Türk bayrağına sarılı tabut ve askeri törenle kaldırıldığını gazetede okuduk, tv’de seyrettik.
Yıllardır camilerden tekbirler eşliğinde omuz verdiğimiz, sayısını unuttuğumuz şehit cenazelerini düşününce belki çoğu kişiye farklı gelen bir durum olsada Mihran İşler, Kıbrıs Barış Harekatı’na komando olarak “gönüllü” katılmış. Gazilik ünvanını hak etmiş. Elbette onun gibi yurdun farklı yerlerinde vatan hizmetinde bulunmuş farklı azınlık mensupları da var.
Aslına bakılırsa Afyonkarahisar’da Milli Mücadele tarihini biraz inceleyince İstiklal Madalyası’na sahip hemşehrimiz olan Ermeni bir vatandaşa rastlamakta bizleri şaşırttı. Gerçi daha birkaç yıl önce yine Afyonkarahisar’da doğup, büyüyüp İstanbul’da mimar olarak okuyan ve mezuniyeti sonrası İzmir’e başmimar olarak atanan Mihran Mesrobyan’ın 1.Dünya Savaşı başlayınca orduya katılarak yüzbaşı rütbesiyle savaş sonrasında çeşitli kahramanlık madalyaları almasını ilimizi ziyaret eden torunundan dinlemiş ve bu konuda bir haber yapmıştık.
Gelelim İstiklal Madalyalı hemşehrimize.
Ohannes Kasparyan 1309-1893 tarihinde Afyonkarahisar’da doğar. O tarihte ve uzun yıllar ilimizde hatırı sayılır bir Ermeni nüfusun olduğu bilinmektedir. Genellikle tüccar olan Ermeni azınlık eğitime büyük önem vermektedir. Kız ve erkek çocuklar için ayrı, ayrı Ermeni okullarının bulunduğu ilimizde Ohannes’de ilkokula burada gider. Sonrasında ailesi onu İstanbul’a gönderir ve burada rüştiye (ortaokul) ve İdadi’ye (lise) devam eder. Üniversite hayatınada İstanbul’da devam ederek Tıp okuyan ve buradan mezun olan Ohannes Kasparyan ihtisasını ise Fransa Paris’te yapar.
Yurtdışında Dahiliye alanında ihtisas yaptıktan sonra tekrar yurda döner ve bir süre mesleğini İstanbul’da devam ettirir. Sonrasında ailesinin isteğiyle Afyon’a dönerek memleketinde muayenehane açar. Buradaki günlerini her zaman anar. O günlerde askere alınır ve doktor olarak Milli Mücadele’de değişik cephelerde görev alır. Hatta o zorlu yıllarda genellikle cephe gerisinde hastaneler tercih edilmesine rağmen komutanına çıkar ve gönüllü olarak “madem cepheye gidecek doktor yok beni gönderin” der. Hasta, yaralı Mehmetçiklerin iyileşmesi için çalışır. Bu sırada komutanlarından pek çok takdirname alır.
Zaferden sonra Afyonkarahisar’da kimsesi kalmayan doktor Kasparyan İstanbul’a döner ve önce Galatasaray’da daha sonra Yeniköy’de muayenehane açar. Ömrünü burada geçirir. 2.Dünya Savaşı yıllarında yine askere çağrılır. Doktor Yüzbaşı rütbesiyle Diyarbakır’da görev yapar.
Büyük Zafer’in 50.yıldönümü olan 1972 yılında gazetelerde bir haber çıkar. Buna göre savaşa katılan, yararlılık gösterenlere İstiklal Madalyası verilecektir. Sık sık askerlik anılarını anlattığı Türk dostlarının ısrarıyla bir dilekçe yazar ve hizmetlerini anlatır. Yaşının ileri olması  sebebiyle dilekçeyi komşusu, Türk arkadaşı Erdoğan Koçer alır ve İstanbul Fatih Askerlik Şubesi’ne götürerek teslim eder. Birkaç ay sonra doktor Ohannes Askerlik Şubesi’ne çağrılır. Komşusu ile gittiği binada Şube komutanı Albay onu ayağa kalkarak karşılar ve yer gösterir. Ankara’dan gelen Askerlik geçmişinden onun görev yaptığı yerler ve yararlılıklarının görüldüğü belirtilerek Milli Savunma Bakanlığı’nın kendisine gönderdiği İstiklal Madalyası ve beratı takdim edilir. Doktor Ohannes ağlayarak madalyayı kabul eder. Ömrünün sonuna kadar gururla göğsüne madalyayı takan Ohannes Kasparyan 11 Nisan 1977’de vefat eder. Bugün İstiklal Madalyalı 2048 Afyonkarahisarlının arasında 36243 sicil numaralı Tabip Kolağası(Yüzbaşı) rütbesi ile Kurtuluş Savaşı’na katılan ve 18068 sıra no ile kendisine madalya verilen Ohannes Kasparyan’da yer alıyor.
 Kurtuluş Savaşı’nda askerimizin yanı sıra kadını, erkeği, yaşlısı, genci ile insanımız düşmanla mücadele etti. Arada elbette doktor Ohannes Kasparyan gibi azınlıklara mensup vatandaşlarımızda vardı. Yıllar sonrada olsa hak ettikleri madalyayı aldılar. Diğer taraftan tarihimiz “ben madalyayı, maaşı hak edecek bir şey yapmadım,s adece vazifemi yaptım” diyerek fakrü zaruret içerisinde yaşayarak ebedi aleme göçen kahramanlarla da doludur.İnşallah bir gün onlarında öykülerini anlatırız.

 

‘Kahraman Doktor Ohannes” Ahmet Baydar.
Milliyet Gazetesi 30 Ekim 1985 sayfa 9

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER