• Haberler
  • Genel
  • İstihdam kurulu toplandı – Kocatepe Gazetesi

İstihdam kurulu toplandı – Kocatepe Gazetesi

İl İstihdam Kurulu Toplantısı yapıldı. Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun başkanlığında yapılan toplantıda Çalışma ve İş Kurumu faaliyetleri ele alınarak yapılması gerekenler öneriler paylaşıldı İl İstihdam Kurulu toplantısı Vali İrfan Balkanlıoğlu başkanlığında Valilik Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını Vali Balkanlıoğlu gerçekleştirdi. İl istihdamının kurul tarafından değerlendirildiğini hatırlatan Vali İrfan Balkanlıoğlu, işsizliğin ülkenin en büyük sorunlarından biri [&hellip]

İstihdam kurulu toplandı

İl İstihdam Kurulu Toplantısı yapıldı. Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun başkanlığında yapılan toplantıda Çalışma ve İş Kurumu faaliyetleri ele alınarak yapılması gerekenler öneriler paylaşıldı

İl İstihdam Kurulu toplantısı Vali İrfan Balkanlıoğlu başkanlığında Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını Vali Balkanlıoğlu gerçekleştirdi. İl istihdamının kurul tarafından değerlendirildiğini hatırlatan Vali İrfan Balkanlıoğlu, işsizliğin ülkenin en büyük sorunlarından biri olduğuna işaret etti.
İşsizlik temel sorun
Terörden sonra ülkenin en büyük sorununun işsizlik olduğunu söyleyen Vali Balkanlıoğlu; “Her meslekten insanların yetişkin çocukları iş bulmakta zorlanıyor. Ancak bakıldığında işsizlik ile ilgili olarak bize anlatıldığı kadar ya da çevrede lanse edildiği kadar olmadığını anlıyoruz. Genelde bir işi olduğu halde ve ya iş yapma potansiyeli olan insanlar bile devlette bir işe germedikçe, büyük bir şirkette sigortalı bir işe girmediği sürece kendini işsiz olarak addediyoruz. Bunun da çeşitli sebepleri var, devlette bir işi olmayan kişilere bankalar bile itibar etmiyor. Bir memur kefil getir de ondan sonra kredi verelim gibi şeyler var.” dedi.
İnsanlar garantili iş peşinde
Vali İrfan Balkanlıoğlu, insanlara eğitim verilirken ilköğretimden liseye sonrasında üniversiteye kadar ciddi bir sürecin kat edildiğini eğitim sonrasında ise garantili işler arandığını kaydetti. İnsanlara müteşebbislik ruhu verile-mediğinden yakınan Vali Balkanlıoğlu; “İnsanlarımızın kendi işini kurma, kendi ayakları üzerinde durma yönünde öz güveni yok. Devlet memurluğu sınırlı olduğu için herkesin devlet memuru olması da mümkün değil. Memurluk için ağır bir sınav yapılı-yor. Yetmiş puan aldık ama işe yerleşmedik diye gelenler de çok oluyor. Yardım istiyorlar. Halbuki üniversite sınavı gibi. Aslında bu ‘Ben 500 puan aldım ama tıp fakültesine yerleşemedim, bir yardımcı olun da tıp fakültesine gireyim.’ gibi bir taleptir.” diye konuştu.
İşsizlerde nitelik yok
Çalışma ve İş Kurumu’nun gençlere iş bulmakta aracı olduğunu ancak çok sayıda başvuru olmasına rağmen iş bulamama gerçeğinin ortaya çıktığını söyleyen Vali İrfan Balkanlıoğlu; “Gençlerimizde, işsizlerimizde nitelik yok. Bunlara bir meslek sanat bir şeyler öğretilirse kalifiye eleman sorunu ortadan kalkar. İnsanlara nitelik kazandırabilirsek, şansları daha fazla artıyor. Çalışma ve İş Kurumu’nda insanlara bu donanımı sağlayacak insanların elinde bu işlerin organize edilmesi yönünde yetkilendirilmiş, bütçesi ayrılmış bir kurum haline geldi. Sadece işsizleri yazıp, işçi arayanlar ile işsizleri kavuşturan kurum olmaktan çıkıp, artık işsizlerin iş bulma şansını artıran onlara vasıf veren, nitelik veren bir kurum durumuna gelmiş oluyor.” şeklinde konuştu.
Amaç istihdamı sağlamak
Çalışma ve İş Kurumu’nca çeşitli kurslar, seminerler, toplantılar düzenlendiğini belirten Vali İrfan Balkanlıoğlu, iş sahipleriyle görüşülüp, hangi tür iş gücüne ihtiyaç bulunduğunun öğrenildiğini söyledi. Balkanlıoğlu şöyle konuştu: “İş gücü piyasası oluşturulması için görüşmeler yapılıyor. Taleplere uygun kurslar açılıp maddi imkanlar sağlanarak kalifiyeli elaman yetiştirilerek istihdam garantisi sağlanması için çalışmalar yürütülüyor. İl İstihdam Kurulu olarak ilin önde gelen insanları ve iş gücü piyasası ile bağlantısı olan insanlar olarak toplanıyoruz. Bunlara ilişkin politikalar belirleyerek, ne yapmamız lazım, hangi çalışmaları yaparsak işsizliğe bir nebze olsa faydamız olur, insanlarımızın iş bulma şansını bir nebze olsun artırabiliriz diye toplanyoruz.”
İşverenlerin ayağına gidilecek
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Erdem Ünlüyalvaç, 2009-2010 yıllarında yapılan çalışmalar ve işsizlik ile işgücü piyasası hakkında bilgiler sundu. Şehirdeki işgücü piyasasında yer alan meslek dalları ve çalışan işçi sayısı ile işsizlik başvurularında yer alan sayılar hakkında detaylı bilgiler veren Ünlüyalvaç; “İşsizlik Sigortası Fonu’ndan meslek edindirme kurslarında harcanmak üzere aktarılan 10 milyon TL ödenekten, 2 milyon TL’si harcanmıştır. Sekiz milyon TL ise geri iade edildi.” dedi. Sekiz milyon TL’lik ödenek iadesinin gerekçesini soran Vali İrfan Balkanlıoğlu’na cevap veren İl Müdürü Erdem Ünlüyalvaç şunları söyledi: “Meslek Edindirme Kursları için aktarılan ödeneğin 8 milyon TL’si yeterli çalışma yapılamaması, işverenlerin istihdam garantisi verememesi sonucu kurs açılması yönünde talep gelmemiştir.” Kurum olarak çalışmalarda maddi destek veril-mesi için kendiside dahil olmak üzere işverenlerin ayağına gideceklerini söyleyen İl Müdürü Erdem Ünlüyalvaç sözlerine şöyle devam etti: “Çalışma ve İş Kurumu olarak yürütmekte olduğumuz çalışmalar ile ilgili bugüne kadar işverenlere yeteri kadar bilgilendirme yapılmamış. Biz bu konunun çözü için bir etüt çalışması yaptık. Hangi sektörde hangi branşta eleman eksiği bulunduğu yönünde topladığımız verilerimiz doğrultusunda işverenleri-mizin ayağına giderek bilgilendirmeler yapacağız.”

Vali yol durumunu yakından takip etti

Vali İrfan Balkanlıoğlu, İl İstihdam Kurulu Toplantısı’nda yoğun kar yağışı ve hava muhalefeti nedeniyle yolların durumu hakkında sıkça telefon görüşmesi yaptı. Karayolları 31. Şube Şefi Yalçın Özgür’le telefonda görüşen Vali Balkanlıoğlu, kar yağışı nedeniyle buzlanan yollarda gerekli önlem ve tedbirlerin alınması için talimatlar verdi. Karayolları Antalya Bölge Müdürlüğü’nden de takviye alınmasını isteyen Vali İrfan Balkanlıoğlu, ekiplerin kuvvetli olmasını, can kaybı ve yaralanmaların olmaması için ne gerekiyorsa yapılmasını istedi. Bölge Müdürlüğünü arayan Balkanlıoğlu, personel ve ekipman takviyesi yapılması zorunluluğunu bildirdi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme