'İstihbarat teşkilatı AK MİT oluyor'

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, MİT Kanunu ile istihbarat teşkilatının tamamen 'AK MİT' hâline dönüşeceğini iddia etti CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş TBMM Genel Kurulunda MİT Kanunda yapılacak olan değişiklikle ilgili konuşma yaptı. CHP'li Toptaş 'Türkiye’nin güçlü, donanımlı bir istihbarat gücüne ihtiyacı olduğu konusunda hepimiz hemfikiriz sanırım. Ama Hükûmet hazırladığı tasarıyı kamuoyu önünde [&hellip]

“İstihbarat teşkilatı AK MİT oluyor”

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, MİT Kanunu ile istihbarat teşkilatının tamamen “AK MİT” hâline dönüşeceğini iddia etti

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş TBMM Genel Kurulunda MİT Kanunda yapılacak olan değişiklikle ilgili konuşma yaptı. CHP’li Toptaş “Türkiye’nin güçlü, donanımlı bir istihbarat gücüne ihtiyacı olduğu konusunda hepimiz hemfikiriz sanırım. Ama Hükûmet hazırladığı tasarıyı kamuoyu önünde tartıştırmadan, uzmanların, hukukçuların, muhalefetin görüşünü almadan apar topar yasalaştırmak için karşımıza teklif olarak getirmiştir. Burada amaç güçlü, donanımlı, güvenilir bir istihbarat teşkilatı oluşturmak değil, Hükûmetin kendi işine yarayacak, istediğini yaptırabileceği bir kurum yaratmaktır. Bu anlayışla Anayasa’ya uygunluk, hak, hukuk, demokrasi aramak boşunadır. Biz bu filmi AKP iktidarı döneminde çok izledik. Bu da o filmlerden bir tanesidir” dedi.
ANAYASA HÜKÜMLERİNE AYKIRI
MİT Yasası Teklifi’nin Anayasa’ya aykırı olduğunu söyleyen Toptaş, “Bu teklif Anayasa’nın yargı yetkisini düzenleyen 9’uncu maddesine, kanun önünde eşitlik öngören düzenlemeyle ilgili 10’uncu maddesine, özel hayatın gizliliğini düzenleyen 20’nci maddesine, konut dokunulmazlığını düzenleyen 21’inci maddesine, haberleşme hürriyetini düzenleyen 22’nci maddesine, basın hürriyetini düzenleyen 28’inci maddesine, mülkiyet hakkını düzenleyen 35’inci maddesine, hak arama hürriyetini düzenleyen 36’ncı maddesine, kanuni hâkim güvencesini düzenleyen 37’nci maddesine, temel hak ve hürriyetlerin korunmasını düzenleyen 40’ıncı maddesine ve nihayet mahkemelerin bağımsızlığını düzenleyen 138’inci maddesine açıkça aykırıdır” diye konuştu.
TEK ADAM İÇİN İSTİHBARAT DÜZENLEMESİ
Yeni teklifle birlikte “tek adamlar”a yönelik istihbarat örğütünün kurulmak istendiğini iddia eden Toptaş, “Anayasa’ya aykırı bir düzenleme ile MİT’e dengesiz, kontrolsüz, sınırsız yetkiler verilmiştir. Elbette -biraz önce söylediğim gibi ülkemizin ciddi, donanımlı ve güçlü bir istihbarat teşkilatına her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğunu biliyoruz ama her türlü yetkiyi ve gücü denetimsiz ve sorumsuz olarak kullanabilecek bir El Muhaberat örgütü de istemiyoruz; KuzeyKore’de, Çin’de, Suriye’de, Sudan’da, Eritre’de, Mısır’da yaşananların ülkemizde yaşanmasını istemediğimiz için istemiyoruz. Yani, ülkemizin her türlü yetkiyi kullanan ama hiçbir sorumluluğu olmayan bir istihbarat örgütünün zulüm ve baskısına açık bir ‘AK MİT’ devletine dönüşmesini istemiyoruz. Burada yeniden yapılandırılmak istenen teşkilat, ülkenin güvenlik ihtiyacından çok Sayın Erdoğan’ın otoriter yönetim anlayışının ihtiyaçlarına cevap verecek bir istihbarat örgütüdür. Bu anlayış kabul edilemez, kabul edilmemelidir” ifadelerini kullandı.
“HER TÜRLÜ GÖREV NE DEMEK?”
MİT Yasası Teklifi’ndeki düzenlemelere örnek veren Ahmet Toptaş, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bakınız, teklifin 1/(h) maddesi MİT’in görevini tarif ediyor. Bu maddeye göre MİT’e verilen görev: Dış güvenlik, terörle mücadele ve millî güvenliğe ilişkin konularda Bakanlar Kurulunca verilen her türlü görevi yerine getirmek. Her türlü görev.Her türlü görev ne demektir? Böyle bir görev tanımı olamaz. Verilen görevin adı, çerçevesi, sınırları belli olmalı; görevin tarifi açık olmalıdır. Her türlü görev dendiğinde adam öldürmeden muhalifleri ve muhalefeti susturmaya, hatta yok etmeye kadar varan eylemler görev kapsamında sayılabilecektir. İktidara muhalefet eden herkes, bu görev kapsamı içerisinde, MİT’in her türlü eylem ve işlemine karşı savunmasızdır. Başbakan Gezi Parkı’na sahip çıkan milyonlarca genci, gençlerin polis saldırısından kaçıp sığındığı, yaralarının sarıldığı otelin sahibini, Gezi Parkı eylemlerine destek veren iş adamlarını, sanatçıları, sendikacıları, gazetecileri ve televizyon yayıncılarını vatan haini, darbeci ilan ettiği zamanı hatırlayın. Bu yasa çıktığı zaman, bu ve benzeri muhalif milyonlarca kişi MİT’in her türlü görevinin hedefi olacaktır.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme