İşte Türkiye Tarihinin En Büyük Para Vurgununu Yapan Kişisi!

Ne Seçil Erzan ne de Çiftlik Bank, işte Türkiye tarihindeki en büyük vurgun!

Banker, genel anlamda, finansal aracılık yapan, yani para veya sermaye piyasalarında faaliyet gösteren kişilere veya kuruluşlara verilen addır. Ancak Türkiye’de “banker” kelimesi, özellikle 1970’ler ve 1980’ler döneminde farklı bir anlam kazanmıştır. Bankerler, genellikle sermaye piyasalarında faaliyet gösteren, borç verme, kredi sağlama, yatırım yapma ve çeşitli finansal hizmetler sunma yetkisine sahip kişiler veya kurumlar olarak tanımlanır. Bankacılar, bankerlik faaliyetlerinin bir parçası olarak düşünülebilir, ancak bankerler bireysel veya küçük ölçekli bağımsız finansal aracılar da olabilir.
1960 ile 1983 yılları arasında bankerler ülkemizde ünlü kişilerdi. Bu yıllar arasında ülkemizde bilinen yaklaşık 300 banker vardı. Ancak bu bankerlerden birisi en ünlüsüydü ve en büyük vurgunu yapacak kişiydi.
Banker Kastelli olarak bilinen Abidin Cevher Özden, 1933 yılında Trabzon’un Baştımar (Kastel) köyünde doğdu. Özden, Türkiye’ye bankerliği ilk tanıtan en geniş kapsamlı bankerlik skandalına imza atan kişiydi. Sermaye piyasasının oluşmasını sağlayan öncü. Bankerlik yaptığı 1961 ile 1982 yılları arasında Türkiye’deki finans sisteminde tam anlamıyla vurgun yapmış bir isimdir. 1982 yılında Türkiye’nin milli geliri 65 milyar dolarken, Banker Kastelli halktan 3.2 milyar dolar toplamıştır. O dönemde Kastelli, reklamlarında da güvenilirliği sağlamak adına Cüneyt Arkın, Eşref Kolçak, Fikret Hakan, Selma Güneri, Ekrem Bora gibi ünlü isimleri oynatmıştı. Bunun yanı sıra güven kazanmak isteyen banker aynı zamanda Fenerbahçe başkanlığına da aday olmuştu. Kazandığı takdirde kulübe 250 milyon lira da hibe edeceğini söyledi ancak seçimlerden galip çıkamadı.
Hızlı bir ün kazanıp vatandaşlardan paraları toplayan Özden, topladığı bu paralar ile krediler kullandı. Ancak gereken yükümlülükleri yerine getirememesi, bankaların baskısı ve Merkez Bankası’nın yeni düzenlemesi ile bataklığa düşen banker topladığı paralar ile Cenevre’ye kaçtı. Özden’in kaçtığı zamanlarda İsviçre bankalarında en az 5 milyon İsviçre Frangı olduğu da biliniyordu.
Banker krizlerinin patlak vermesinin ardından Cevher Özden yakalanıp Türkiye’ye getirildi. 255 gün hapis yatan banker, 8,5 yıl yargılandı. Ardından serbest kaldı. Uzunca bir süre gündemde kalan banker 2 Haziran 2008 günü “Bugüne kadar işlerim ters gitti, niyetim kimseyi kandırmak veya adatmak değildi. Ailemle aram bozuldu, ölümümden kimse sorumlu değildir.” Notu bırakarak intihar etti.

Bakmadan Geçme