İstanbul'da Afyon lokumu konuşulacak – Kocatepe Gazetesi
Afyonkarahisarlılar'ın yakından tanığı işadamı Kadir Altınkaya İstanbul'da bugün 'Türk lokumu' konulu seminere konuşmacı olarak katılacak.Mutfak Dostları Derneği tarafından düzenlenen 'Türk Mutfağının yapı taşları: Dünya markamız Türk lokumu' konulu seminer bugün saat 18.30'da İstanbul Mutfak Sanatları Akademisi'nde gerçekleştirilecek. Seminerin konuşmacıları Nuray Önder 'Hacı Bekir A.Ş.'yi, Afyonkarahisar AFTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Altınkaya 'Afyon lokumu ve manda [&hellip]
Afyonkarahisarlılar’ın yakından tanığı işadamı Kadir Altınkaya İstanbul’da bugün “Türk lokumu” konulu seminere konuşmacı olarak katılacak.
Mutfak Dostları Derneği tarafından düzenlenen “Türk Mutfağının yapı taşları: Dünya markamız Türk lokumu” konulu seminer bugün saat 18.30’da İstanbul Mutfak Sanatları Akademisi’nde gerçekleştirilecek. Seminerin konuşmacıları Nuray Önder “Hacı Bekir A.Ş.”yi, Afyonkarahisar AFTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Altınkaya “Afyon lokumu ve manda kaymaklı lokum”u, Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali ise “Lokum ve Türk kahvesi”ni anlatacaklar.
Mutfak Dostları Derneği Başkanı Zeynep Kakınç düzenlenen seminerle ilgili olarak şu bilgileri aktardı:
“Mutfak kültürümüzün ve gastronomi tarihimizin olmazsa olmaz yapı taşları ve değerlerinin peşinde olan Mutfak Dostları Derneği’nin, 2011 yılından bu yana Mutfak Sanatları Akademisi işbirliğiyle düzenlediği Türk Mutfağının Yapıtaşları etkinlikleri 7 Mayıs’da yapılacak “Lokum Semineri”yle devam ediyor. Her ne kadar kökeni Pers İmparatorluğunu M.Ö. 226 ila 652 yılları arasında yönetmiş olan Sasanilerin en sevdiği tatlı olan “abhisa”ya dayansa da, lokum her zaman Osmanlı İmparatorluğu ile anılan ve Türklere ait olma özelliği ile yerli yabancı herkesin diline dolanmış olan muhteşem bir lezzet olarak 15. Yüzyıldan bu yana Anadolu’da bilinen ve vazgeçilemeyen bir ürün. Gururumuz. yurt dışında en çok tanınan ürünümüzdür Türk Lokumu. Nam-ı diğer, TURKISH DELIGHT.
Arapça “râhat-ı hulkum”, yani boğaza rahatlık veren, kolay geçen ifadesi; bizde “rahatlokum”,“lâtilokum” sonra da “lokum”a (ağıza bir defada alınan yiyecek parçası) dönüşen bu tatlı, özellikle 17. Yüzyıldan itibaren Osmanlı’da popülarite kazandı. 18. Yüzyılda İngiliz bir seyyahın İngiltere’ye ilk lokumu götürerek orada
“Turkish Delight” (Türk Lezzeti) olarak tanıttığı lokum, o tarihten bu yana zamanla dünyada en çok bilinen ve tanınan kültürel değerlerimizden birine dönüştü. Türkiye’de basılmış ilk yemek kitabı olan (1844), Mehmet Kâmil’in “Melceü’t Tabahhin”deki (Aşçıların Sığınağı)“Rahatü’l hulkum” tarifi olarak yer aldı önce. Yabancı diplomatların sofralarından yurt dışına taştı zamanla. İstanbul’da uzun süre yaşayan Fransız ressam Pretextat Lecomte, Paris’te 1907’de yayımlanan “Art et Métiers en Orient”
(Doğu’da Sanat ve Zanaatlar) kitabında, “Lokum, İstanbul’da icat edilmiş bir şekerlemedir; başka yerlerde bulunan lokumlar onun sadece sönük birer kopyasıdır” diye yazdı. Derler ki; ünlü ressam Pablo Picasso’nun resim yapmaya başlamadan önce eğer lokum yerse daha iyi konsantre olduğunu söylemesi, lokumla ilgili olarak tarihe geçmiş en ilginç övgülerden biridir. Dünya Markamız Türk Lokumu’nu İhmal mi Ettik!
Çağımızın kaçınılmazı küreselleşme ve sanayileşme sonucu tahtını ne yazık ki çikolata ve modern şekerlemelere kaptıran; glikoz şurubunun üretimde kullanılmaya başlamasıyla lezzeti de tehlike altına giren lokum, her zaman baş tacımız olan, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması gereken bir lezzet; lezzetten de öte bir kültür aslında.
Bu etkinliğimizde, günümüzde lokum ne durumda? İhracatı nasıl? Yurt içinde ve dışında talep geçmişe oranla nasıl? Bu sektörde yaşanan zorluklar nedir? Üreticiler bu ünlü markamızın yıllar içindeki gelişiminden memnun mu? Ne gibi zorlukları var? gibi sorularımıza cevap arayacağız. Mutfak kültürümüzün en tatlı yüzü olan lokumu her yönüyle gündeme taşıyacağımız ve yapım aşamalarını öğreneceğimiz etkinliğimizde konuşacak çok şeyimiz olacak… Mutlaka bekliyoruz…”
Seminer Mutfak Sanatları Aakademisi (MSA) Meydan sk. Beybi Giz Plaza B Blok NO.123-136 Ayazağ-Maslak / 34398 İstanbul adresinde gerçekleştirilecek. Seminerle ilgili detaylı bilgi 0212 290 35 50 (16 Hat) ve 0 544 947 00 19 telefonlardan edinilebilir. >> Esra KÜÇÜKKURT’un Haberi