Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“İstanbul Sözleşmesi kalacak siz gideceksiniz”

CHP İl Kadın Kolları

CHP İl Kadın Kolları Başkanı Alev Doğru, Türkiye’de boşanmaların, aile içi şiddet ya da anlaşmazlık nedeniyle gerçekleştiğini, birilerinin iddia ettiği gibi İstanbul Sözleşmesi’nde boşanma kavramının geçtiği ya da ima edildiği tek bir satır olmadığını söyledi. Sözleşmenin uygulanma talebinin kadınlar kadar erkekler içinde yer alması gereken bir adalet ve insan hakkı mücadelesi olduğunu belirten Doğru, “İstanbul Sözleşmesi kalacak. Siz gideceksiniz” dedi

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar İl Kadın Kolları Başkanı Alev Doğru, dün öğlen partide düzenlediği basın toplantısında İstanbul Sözleşmesinin kırmızı çizgileri olduğunu vurguladı.
“TÜRKİYE DE KADIN HAKLARI
KÂĞIT ÜZERİNDE VAR”
Türkiye’de sosyal devlet ve adalete, ekmek, su gibi ihtiyaç duyulan günlerden geçildiğini söyleyen Alev Doğru, günümüz Türkiyesi’nde her köşenin işsizlik, yoksulluk, adaletsizlik ve şiddet ile kaynadığını dile getirdi. İktidarın yangına benzin dökecek kadar kontrolünü yitirmiş kararlar aldığını söyleyen Doğru, “İktidar yangına benzin dökecek kadar kontrolünü yitirmiş durumdadır. Bunun en akıl almaz örneğini de, İstanbul Sözleşmesi üzerinden kadınlara yönelik başlatılan sistematik saldırılarda görüyoruz. Cumhuriyetimizin ilan edildiği tarihten bu yana, kadınlar olarak elde ettiğimiz tüm haklar bir çırpıda elimizden alınmak isteniyor. Ülkemizde, kadınların hakları ne yazık ki uzun yıllardır yalnızca kâğıt üzerinde var. Biz kadınlar elde ettiğimiz haklarımızı bugün hayatın her alanında yaşamak istiyoruz. Erkek egemen iktidar ise hukuken kazanılmış haklarımızı gasp ettiği yetmiyormuş gibi, şimdi de bu hakları tamamen ortadan kaldırmak istiyor.” dedi.
“İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİN 4 HEDEFİ VAR”
Alev Doğru, 2011 yılında imzalanan ve kadına yönelik şiddete karşı devletin atması gereken adımları temel alan İstanbul Sözleşmesinin, tam olarak uygulanıyor olması halinde bugün birçok kadının yaşıyor olacağını belirtti.
“Eğer İstanbul Sözleşmesi tam olarak uygulansaydı birçok kadın evde ekonomik şiddet görmeyecekti; psikolojik şiddete uğrayıp susmayacaktı ve hatta bu yüzden hayatına son vermeyecekti.” diyen Doğru, “İstanbul Sözleşmesi’nin neden biz kadınlar için çok önemli olduğunu kavrayabilmek için öncelikle bu sözleşmenin ne olup ne olmadığını anlaşılmalıdır. Tüm kadınların ve erkeklerin çok iyi anlaması ve çevresindekilere anlatması gerekiyor. İstanbul Sözleşmesi, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete karşı devletin yapması gerekenleri içeren uluslar arası hukuki bir belgedir. İstanbul Sözleşmesi’nin 4 temel hedefi vardır. Birincisi; kadına karşı şiddetin önlenmesi için devletin tedbirler alması gerektiğine işaret etmektedir. İkincisi; eğer kadına karşı şiddet hala devam ediyorsa, kadın-erkek eşitsizliği sürüyorsa devletin kadınların hayatını korumak için etkin adımlar atmasını istemektedir. Devlete ‘6284 sayılı kanunu uygula, kadınları aktif ve etkin koru.’ demektedir. Üçüncü adımda ise şiddet önlenemediyse, kadınlara zarar veren erkeklerin adil yargılanması ve cezalandırılması gerektiğini vurgulamaktadır. Devlete ‘Etkin ceza sistemi uygula, adaleti sağla.’ demektedir. Dördüncü ve son adımda ise sözleşme devlete kadınların daha güçlü bireyler olabilmesi, hayatın her alanında yer alabilmesi için çalışmalar yapması gerektiğini işaret etmektedir.” ifadelerini kullandı. >> Burcu AYDIN’ın Haberi