'İstanbul'dan Tersine Göç Olmalı'

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin yayınladığı son raporda Türkiye'nin yılda bir milyona yakın konut ihtiyacı olduğunu belirterek 'Deprem riskiyle karşı karşıya olan ve milyonlarca göçmeni bünyesinde barındıran İstanbul'un ivedilikle cazibe merkezi olmaktan çıkarılmasının ve tersine göç hamlesiyle Anadolu'nun çekim merkezi haline getirilmesinin devlet politikası olarak ele alınması gerekiyor' denildi

'İstanbul'dan Tersine Göç Olmalı'

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneğinin (MÜSİAD) "İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Raporu"nu yayınladı. Söz konusu raporda, Türkiye'nin konut ihtiyaçlarına dikkat çekildi.

MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği) tarafından yayınlanan son raporda Türkiye'nin yılda bir milyona yakın konut ihtiyacı olduğu belirtilerek, "Tersine göç" çağrısında bulundu. Türkiye'de konut sahibi olma oranının bazı ülkelerden geri kaldığına dikkat çekilen raporda Anadolu'da konut yatırımı önerisinde bulunuldu.
Her yıl 800 bin ile 1 milyon arasında yeni konut üretimine ihtiyaç olduğu belirtilen raporda, MÜSİAD İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Başkanı Cemil Yüksekdağ, 2025'te 1.5 milyon konut satışı beklediklerini belirterek şunları kaydetti:
"Ülkemizde yıllık yeni konut ihtiyacı 800 bin ile 1 milyon arasında. Son yıllarda artan inşaat maliyetleri, azalan arsa stokları ve sektörün daralması nedeniyle üretimde de azalma görülmektedir. Son 5 yıldır yeni konut üretiminde alınan inşaat ruhsat sayıları 400-500 bin adetlere kadar geriledi”

Raporda, Türkiye'de ev sahipliği oranının, Çin, Rusya ve Avrupa ülkelerinin gerisinde kaldığı belirtilen raporda, AB'deki konut sahipliği oranı yüzde 69,1 iken, Türkiye'de yüzde 56,2 olduğu bildirildi.

Raporda, Türkiye'de konut ihtiyacını artıran sebepler arasında "nüfus artışı, kentleşme, göç hareketleri ve buna bağlı ekonomik sorunlar"ın başı çektiği kaydedildi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği kitlesel göç ve ani konut talebinin sorunu daha da büyütürken mevcut stokun eskimesinin de etki olduğu anlatılan raporda tersine göç politikasına geçilmesi gerektiği vurgulanarak şu ifadeler yer aldı:
"İstanbul'da mevcut stokun yetersiz olması konuta erişim ve uygun kira ortamını güçleştiriyor, konut sektörü ciddi bir darboğazdan geçerken barınma sorunu her geçen gün daha da ciddi bir problem haline geliyor. Artan fiyatlara karşı gelirlerin yetersiz kalması özellikle büyük metropollerde kiraya erişimi güçleştiriyor. Deprem riskiyle karşı karşıya olan ve milyonlarca göçmeni bünyesinde barındıran İstanbul'un ivedilikle cazibe merkezi olmaktan çıkarılmasının ve tersine göç hamlesiyle Anadolu'nun çekim merkezi haline getirilmesinin devlet politikası olarak ele alınması gerekiyor"

Bakmadan Geçme