• Haberler
  • Genel
  • “İşletmeler, parayı değil, çevreyi de düşünmeli”

“İşletmeler, parayı değil, çevreyi de düşünmeli”

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Maden Mühendisleri Odası’nın Afyonkarahisar’da düzenlediği bir seminere katıldı. Balta, seminerin ardından Afyonkarahisar Valiliği’ni ziyaret etti. Çevre konusunda topyekün bir mücadeleye girişilmesi gerektiğine dikkat çeken Balta, özellikle madencilik yapan işletmeler için “İşletmecilerimizin önünü açmak için devlet olarak seferberiz. Ama onlarıhn da sadece parayı düşünmeyecek. Mevcut bulundukları yerlerde doğal güzellikleri, [&hellip]

"İşletmeler, parayı değil, çevreyi de düşünmeli"

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Maden Mühendisleri Odası’nın Afyonkarahisar’da düzenlediği bir seminere katıldı. Balta, seminerin ardından Afyonkarahisar Valiliği’ni ziyaret etti. Çevre konusunda topyekün bir mücadeleye girişilmesi gerektiğine dikkat çeken Balta, özellikle madencilik yapan işletmeler için “İşletmecilerimizin önünü açmak için devlet olarak seferberiz. Ama onlarıhn da sadece parayı düşünmeyecek. Mevcut bulundukları yerlerde doğal güzellikleri, topoğrafyayı, bozulan kısımları da tamir etmesi lazım” dedi

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Afyonkarahisar Valiliği’ni ziyaret ederek Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu’ndan kent ile ilgili bilgi aldı. Valilik Hatıra Defteri’ni imzalayan Balta, burada yaptığı açıklamada maden işletmelerine mesaj verdi. Çevrenin çok önemli bir değer olduğunun altını çizen Balta, “Türkiyemiz’de çevresel sorunlar son 10 yıldan beri önem arz etmeye başladı. Dünyada 40-50 yıldan beri çevresel sorunlarla gelişmiş ülkeler önlemini almaya başlamıştı. bizde de son 10 yılda bu bilinç insanların kafasına yerleşiyor. Sanayinin geliştiği, nüfusun arttığı bir yerde, insanların ihtiyaçları artacak. Yerleşim bi-rimleri, kent merkezleri, köylerde konaklama yerlerinin sayısı artacak. Bununla birlikte fabrikaların da artması lazım gelişmiş ülkelerde. Bunları da yok sayamazsınız. Fabrikaları yapmadan, yeraltı zenginliklerini işlemeden, ekonomiye kazandırmadan gelişemezsiniz. Bunları yapacağız, bunları yaparken de doğa güzelliklerimizi de bozmayacağız. Bozduğumuz dengeyi en azından tamir edeceğiz” dedi.
Bozulan kısımlar tamir edilmeli
Afyonkarahisar’da mermer işletmelerinin yaygın olarak bulunduğunu belirten Balta, “İşletmecilerimizin önünü açmak için devlet olarak seferberiz. Ama onlar da sadece parayı düşünmeyecek. Mevcut bulundukları yerlerde doğal güzellikleri, topoğrafyayı, bozulan kısımları da tamir etmesi lazım. En azından bir miktar parasını harcaması lazım. Bunları istiyoruz. Çevresel sorunlar, sadece madencilikle alâkalı değil. Köylüsü, kentlisi, mezralarda, yaylalarda yaşayan insanlarımızı, toplum olarak çevre bilincinin yerleşmesi lazım. Biz de sayın Bakanımızın önderliğinde bu çalışmaları devam ettiriyo-ruz. İstiyoruz ki Türkiye’de gelişmiş ülkelerde olduğu gibi çevre bilinci bütün insanların kafasına yerleşsin” diye konuştu.
İmar için de “çevre” hatırlatması
İmar ile ilgili düzenlemeler yapılırken de çevresel et-kilerin göz önünde bulundurulması gerektiğini hatırlatan Balta, şöyle devam etti:
“İmar açısından da bu böyle. Hem köylerimizde hem şehirlerimizde çevreyi bozmayacak yöresel mimariye uygun evler, konutlar yapmamız lazım. Atıkları gelişigüzel çevreye bırakmamamız lazım. Bu kadar doğal güzellikleri olan bir ülkede yaşıyoruz. Burada doğan insanlar olarak bizler şanslıyız. Allah’a şükretmek lazım. Ama bu doğal güzelliklerimizi çocuklarımıza fotoğraflarını değil güzellikleri çocuklarımıza teslim etmemiz lazım. Bu uğurda hepimize toplumsal olarak görev düşüyor. Her alanda topyekün bu mücadeleyi birlikte yapmamız lazım.”
Konuşmasının ardından bir basın mensubunun deprem nedeniyle yapılacak kentsel dönü��üm uygulamaları ile ilgili sorusunu yanıtlayan Balta, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini bildirdi.
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu da, kentin özellikle mermer konusunda çok ileri bir seviyede olduğunu, bu durumun kendilerini memnun ettiğini belirtti. Balkanlıoğlu, maden mühendisi olan Muhammet Balta’ya mermerden yapılmış bir satranç takımı ile Afyonkarahisar Türküleri CD’si hediye etti. Ziyarete Adalet ve Kalkınma Partisi Afyonkarahisar İl Başkanı Mehmet Zeybek de katıldı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme