İşletmeler, AB ile rekabet için modernleşmeli
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörlüğü, Afyonkarahisar Ticaret Borsası’nda et ve süt destekleri konusunda bilgilendirme toplantısı yaptı. TKDK İl Koordinatörü Metin Şehitoğlu, işletmelerin modernleşmesi halinde rekabet gücünü sürdürebileceklerini belirtti Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörlüğü, Afyonkarahisar’daki et ve süt üreticilerini, TKDK’nın verdiği destekler hakkında bilgilendirdi. Afyonkarahisar Ticaret Borsası’nda konuşan TKDK [&hellip]
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörlüğü, Afyonkarahisar Ticaret Borsası’nda et ve süt destekleri konusunda bilgilendirme toplantısı yaptı. TKDK İl Koordinatörü Metin Şehitoğlu, işletmelerin modernleşmesi halinde rekabet gücünü sürdürebileceklerini belirtti
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörlüğü, Afyonkarahisar’daki et ve süt üreticilerini, TKDK’nın verdiği destekler hakkında bilgilendirdi. Afyonkarahisar Ticaret Borsası’nda konuşan TKDK İl Koordinatörü Metin Şehitoğlu, et ve süt üreticilerini uyararak işletmelerin modern hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Şehitoğlu, Afyonkarahisar’daki üreticinin Avrupa Birliği ile rekabet etmesi için bazı koşulların yerine getirilmesinin şart olduğunu kaydederek “Desteklerden küçük ve orta ölçekli işletmeler yararlanabiliyor. Avrupa Birliği ile rekabet edeceksek işletmelerin mutlaka modern hale gelmesi gerekiyor. Diyelim ki A köyünde, 1, 2, 3 hayvanı olan işletmeler var. Bunlar da kooperatif olacaklar, kendi bünyesinde yine 1-2 hayvan besleyecek, ancak kooperatif vasıtasıyla sütler toplanacak. Burada amaç, küçük ölçekli işletmelerin orta ölçekli işletmeler haline getirmektir” dedi.
Alanda iddialı bir il
Afyonkarahisar’ın hayvancılıkta önemli bir konuma sahip olduğunu kaydeden Şehitoğlu, “Afyonkarahisar Türkiye’de 4, bölgede birinci sırada bu alanda. Biz bu iddiamızı devam ettirmek istiyorsak bunu başarmak zorundayız. Ben hep örnek veriyorum. Kurtlar Vadisi’nin Polat Alemdar’ı Necati Şaşmaz, et sektörüne giriyor, İstanbul’da. Biz Afyonkarahisar olarak İstanbul’un et ihtiyacının yüzde 30’una yakınını üretmekle övünüyoruz.” diye konuştu. Şehitoğlu, işletmelerin modernleşmemesi durumunda, et ve süt üreticilerinin şimdiki konumlarını koruyamayabileceklerini kaydetti.
Finans kurumlarıyla da anlaşmaya varıldı
Şehitoğlu, hibelerden yararlanmak isteyen, ancak parası olmayan girişimciler için de banka ve finans kurumlarıyla anlaşmaya varıldığını vurguladı. Şehitoğlu, şöyle devam etti:
“Çağrı döneminde çağrıya çıkmamış olsaydık bu bütçeyi kaybedecektik. Firma sahiplerinden şunu istiyoruz: Mutlaka bize danışın. Küçük projeler yapılabilir. Hiç paranız yok, internetten bakın. 11 tane banka ile ve finans kuruluşlarıyla anlaştık. Bu anlaşmanın amacı, parası olmayanın da kırsal destek mekanizmasına dahil olmasıdır.” (Kocatepe)