• Haberler
  • Genel
  • Islahlar için bilgilendirme yapıldı – Kocatepe Gazetesi

Islahlar için bilgilendirme yapıldı – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar İli Akarsu ve Dere Yatakları Islahı çalışması toplantısında konuşan DSİ 18. Bölge Müdürü Recep Özbal, 20 Şubat 2010 tarihinde yayınlanan, akarsu ve dere yatakları ile ilgili Başbakanlık genelgesi hakkında ilgilileri bilgilendirdi. Özbal, tüm taşkın zararlarının en aza indirgenmesi için Başbakanlık genelgesinin titizlikle uygulandığını, ek olarak yapılacak olan çalışmalarla ilgili kamu ve kurumlarla işbirliği yapılacağını [&hellip]

Islahlar için bilgilendirme yapıldı

Afyonkarahisar İli Akarsu ve Dere Yatakları Islahı çalışması toplantısında konuşan DSİ 18. Bölge Müdürü Recep Özbal, 20 Şubat 2010 tarihinde yayınlanan, akarsu ve dere yatakları ile ilgili Başbakanlık genelgesi hakkında ilgilileri bilgilendirdi.

Özbal, tüm taşkın zararlarının en aza indirgenmesi için Başbakanlık genelgesinin titizlikle uygulandığını, ek olarak yapılacak olan çalışmalarla ilgili kamu ve kurumlarla işbirliği yapılacağını söyledi
Islah çalışmaları planlanıyor
Çevre ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 18. Bölge Müdürlüğü’nce Afyonkarahisar İli Akarsu ve Dere Yatakları Islahı çalışması için ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri bilgilendirildi. Toplantıya Vali Yardımcısı Niyazi Ergut başkanlık etti. DSİ 18. Bölge Müdürü Recep Özbal, 20 Şubat 2010 tarihinde yayınlanan, akarsu ve dere yatakları ile ilgili genelgeye göre, DSİ’nin sorumluluk alanında bulunan bütün akarsu ve derelerin muhtemel taşkın zararları yönüyle değerlendirileceğini, kısa, uzun ve orta vadede ıslah edilmesi gerekenlerin tespit edileceğini açıkladı. Başbakanlık tarafından yayınlanan bir genelge ile yerleşim yerlerindeki dere yataklarına yapılan tecavüzlerin defi ve buralarda ıslah çalışmalarının başlatılmasının planlandığın ifade eden Recep Özbal, bu proje yapılacak işler için diğer kurum ve kuruluşlardan tahsis edilecek iş makineleri ile ilgili bilgilendirmede bulundu.
Taşkınların önemli nedenleri var
DSİ 18. Bölge Müdürü Recep Özbal, olası bir taşkın afetinin yatağından taşarak çevresindeki yerleşim yerlerine ve canlılara zarar vermek suretiyle, o bölgedeki ekonomik ve sosyal faaliyetleri kesintiye uğratacak şekildeki akarsu akış biçimine denildiğini dile getirdi.
Taşkınların afet olarak tamamen insan faaliyetlerinin bir sonucu olarak ortaya çıktığını belirten Recep Özbal, sel riski bulunan alanlarda önceden süregelen şehirleşme faaliyetleri, dere yataklarına ve taşkın koruma tesislerine yapılan müdahaleler taşkın afetlerinin en önemli içeriklerini oluşturduğunu kaydetti. Özbal; “Taşkının sebeplerinin yalnızca meteorolojik olaylara bağlı olarak ortaya çıktığını söylemek mümkün değil. Sanayileşme ve sektör çeşitliliğinin beraberinde getirdiği şehirleşme süreci, akarsu havzalarının muhtelif yerlerindeki insan faaliyetlerinin çeşitliliği ve yoğunluğu da büyük taşkınları büyük ölçüde arttırmış bulunmakta. Bu sebepleri maddeler halinde sıralayacak olursak kısa sürede meydana gelen yağmur, dolu ve havzadaki akarsularının kapasitelerinin üzerinde meydana gelen akışlar, taşkına sebep oluyor.”dedi.
Genelge titizlikle uygulanıyor
Taşkınların oluşumunda, yerleşim yerleri içinden geçen, dere ve çay yataklarının yapılaşma ile daraltılması, dere yatağına tekniğine aykırı yapıların yapılması, tekniğe aykırı bent ve dolguların yapılması, çöp, moloz ve evsel atık atılması, kanalizasyon şebekesi döşenmesi, üzeri kapatılarak, konut, otopark, pazaryeri olarak kullanılması, dere yatağının daraltılması gibi sebepler bulunuyor.
Türkiye’de taşkınların sık gerçekleştiğine işaret eden DSİ 18. Bölge Müdürü Recep Özbal; “Oluşan her taşkından sonra yaptığımız yanlışları görmekteyiz. Taşkın kontrol tesisleri iyi bir teknik ile inşa edilmesi, amacına uygun olarak işletilmesi, taşkınların afet haline gelmemesi açışından önem arz etmektedir. 20 Şubat 2010 tarihinde, resmi gazetede yayınlanan, akarsu ve dere yatakları ile bir genelge yayımlanmıştır. Genelgeye göre, bundan sonra taşkın felaketlerinin yaşanmaması için ve yaşanması muhtemel taşkınlarla mücadele edebilmek için akarsu ve dere yataklarının kısa sürede ıslah edilmesinin gerekmektedir. Bütün taşkın zararlarının en aza indirgenmesi için daha önce yürürlüğe konulan Başbakanlık genelgesine titizlikle uygulanmaya devam etmektedir. İlave olarak yapılacak olan çalışmalar ilgili kamu ve kurumlarla işbirliği içinde yürütülecektir.”diye konuştu.
Destek için kapsamlı araştırma yapılacak
DSİ 18. Bölge Müdürü Recep Özbal, Başbakanlık tarafından yayınlanan genelge de DSİ’nin sorumluluk alanında bulunan bütün akarsu ve derelerin muhtemel taşkın zararları yönüyle değerlendirileceğini, kısa, uzun ve orta vadede ıslah edilmesi gerekenlerin tespit edileceğini söyledi. Özbal, Afyonkarahisar’da da bununla ilgili 3 tane proje yürütüldüğünü dile getirdi. DSİ 18. Bölge Müdürü Recep Özbal, projenin uygulanabilmesi için öncelikle illerdeki kamu kurumlarının iş makinelerinin, malzeme, ekipman ve personelinin, il valilerinin kontrolünde ve koordinasyonunda imzalanacak protokollerle DSİ hizmetine verilmesi gerektiğini aktardı.
Toplantıya başkanlık eden Vali Yardımcısı Niyazi Ergut, genelge gereği yapılması gereken çalışmalar hakkındaki bilgilendirmesinin ardından, yapılacak işlerde kullanılmak üzere ilgili kurumlardan temin edilmesi gereken iş makilerinin durumu ile ilgili kapsamlı bir araştırma yapılıp, DSİ’nin kullanımına verileceğini açıkladı. Toplantıya tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yönetici ve temsilcileri katıldılar. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme