• Haberler
  • Siyaset
  • 'İskilipli Atıf iddiaları yalan – Kocatepe Gazetesi

'İskilipli Atıf iddiaları yalan – Kocatepe Gazetesi

Tarihçi-Yazar Sinan Meydan tarafından 'Ali Çetinkaya ve Cumhuriyetin Kurucu Felsefesi' başlıklı konferans önceki gün verildi. Konferans Derya Düğün Salonu'nda gerçekleşti.'HAİN DENİLDİ ALAY EDİLDİ'Son 15 yıldır Türkiye'nin kurucu liderlerinin birileri tarafından hain ilan edildiğini söyleyen Tarihçi-Yazar Sinan Meydan, bu durumun düşünen insanları ve yurt severleri yaraladığını kaydetti. Yurtsever olanların Atatürk'e hakaret edilmesine karşı zihinlerin ve gönüllerin [&hellip]

Tarihçi-Yazar Sinan Meydan tarafından “Ali Çetinkaya ve Cumhuriyetin Kurucu Felsefesi” başlıklı konferans önceki gün verildi. Konferans Derya Düğün Salonu’nda gerçekleşti.
“HAİN DENİLDİ ALAY EDİLDİ”
Son 15 yıldır Türkiye’nin kurucu liderlerinin birileri tarafından hain ilan edildiğini söyleyen Tarihçi-Yazar Sinan Meydan, bu durumun düşünen insanları ve yurt severleri yaraladığını kaydetti. Yurtsever olanların Atatürk’e hakaret edilmesine karşı zihinlerin ve gönüllerin dayanamadığını belirten Meydan; “Hem ben yurt severim diyeceksin, hem ben dindarım diyeceksin, hem ben tarihime bağlıyım diyeceksin Mustafa Kemal Atatürk’e küfür edilmesine, ona saldırılmasını hoş görecek, ses çıkarmayacaksın.  Bizde böyle bir vicdan ve zihin yok. Böyle bir kalp bizde yok. Hiçbirimizde yok. Dolayısıyla son 15 yıldır acı çekiyoruz. Sadece Atatürk mü? Bu ülke de kurucu lider İsmet İnönü başka bir önemli isim. Sadece onlar değil konuşacağımız Ali Çetinkaya’ya hain denildi. Ali Çetinkaya ile alay edildi. Kel Ali diyerek Ali Çetinkaya ile alay edildi” dedi.
ÇETİNKAYA TEMEL DİREK
“Ali Çetinkaya’nın adı silinmek istendi bu ülkeden” diyen Sinan Meydan, konferans öncesi Çetinkaya’nın mezarını ziyaret ederek dua ettiklerini belirtti. Ali Çetinkaya’nın olanlar nedeniyle mezarında kemiklerinin sızladığını söyleyen Meydan; “Çünkü bugün bu vatanın var olmasının temel direklerinden bir tanesi Ali Çetinkaya’dır. Kurtuluş Savaşı denilen savaşın ilk kıvılcımını atan isimlerden biri Ali Çetinkaya. Üç tane isim saysanız o üç isim arasına girer Ali Çetinkaya. Bugün birarada olmamızı, burada oturmamızı sağlayan Afyon’un, Eskişehir’in, Kütahya’nın, İzmir’in, İstanbul’da kıvılcımı ateşleyen birkaç isim saysam ilki Ali Çetinkaya’dır. Biz nasıl bir vefasızlık içine düştük ki nasıl bir ruh hali ve zihin anlayışı içine düştük ki bu kahramanları yok sayıyoruz. Bu kahramanları unutturmaya çalışıyoruz. Birileri bu kahramanların adını silmeye çalışıyor. Hakikaten buna isyan etmemek mümkün değil” diye konuştu.
KURUCU LİDERLERE
 DÜŞMANLIK ANORMAL
Ali Çetinkaya’yı anlatmadan önce Türkiye’de ki genel tabloyu görmek gerektiğini ifade eden Sinan Meydan, meselenin Ali Çetinkaya’yı, Atatürk’ü ve İsmet Paşa’yı aştığını kaydetti. Meselenin varlık, yokluk kavgası haline geldiğini belirten Meydan; “Kahramanlarımız birilerini rahatsız ediyor. Bu ülkenin kurucu kahramanları birilerini rahatsız ediyor. Bu ülkenin kurucu kadrolarının birilerini rahatsız etmesi normaldir. Ama işgalciyi rahatsız etmesi normaldir. Bu ülkeye düşman olanları rahatsız etmesi normaldir. Ama hem yurtseverim deyip, hem milliyetçiyim deyip de bu ülkenin kurucu liderlerine düşmanlık beslemek anormal bir durumdur. Bunun anlaşılabilir bir tarafı yoktur” şeklinde konuştu.
AĞIR SÜRGÜN HAYATI YAŞAR
Ali Çetinkaya’nın biyografisi hakkında bilgi veren Sinan Meydan, Çetinkaya’nın Ayvalık’ta düşmana ilk kurşunu atan isim olduğunu hatırlattı. Balkan dağlarında çetelere karşı savaşan bir Ali Çetinkaya olduğunu belirten Meydan şöyle konuştu: “Bulgar, Sırp ve Yunan çetelerine karşı vatan için Balkan dağlarında namus mücadelesi veriyor. Bu mücadeleleri çok gençken veriyor. Sonra Mustafa Kemal’in yanında Trablusgarp’a gönüllü gidiyor. Çölde Mustafa Kemal’le birlikte Trablusgarp’ı korumak için. 1912’de Balkan Savaşları’nda Edirne’nin geri alınmasında yer alıyor. Daha sonra 1. Dünya Savaşı çıkıyor. Cepheden cepheye koşuyor. 1915’de Van’da Doğu cephesinde Ruslar’a karşı görüyoruz. Oradan Irak’a gidip İngilizlere karşı savaşıyor. Sonra Kurtuluş Savaşı’na katıldı. 172. Alay Komutanı olarak Ayvalık’ta görüyoruz. Yunan’a karşı ilk sistemli direnişi gerçekleştiriyor. Sonra Malta adasına sürgüne gönderiliyor. Çok ağır bir sürgün hayatı geçirir. Elinizi vicdanınıza koyun ve deyin ki bu adam bireysel bir öm��r yaşamış. O adamın da bir ailesi var. Ama o nesil bakınız ki kendi hayatını yaşamıyor”
İSKİLİPLİ ATIF İDDİASI YALAN
Aradan geçen 93 yıl sonra Ali Çetinkaya’nın isminin silinip “hain” olarak damgalanmaya çalışıldığını ifade eden Meydan şunları söyledi: “Bırakın bir tarihçi olmayı bir yurt sever olarak insanın hakikaten içi sızlıyor. Bu nasıl bir anlayış ve zihniyettir bunu anlamak mümkün değil. Ali Çetinkaya efsanesi daha bitmedi. Kurtuluş Savaşı kazanıldı, ama savaş sonrasında Ali Çetinkaya’yı Halk Partisi’nde görüyoruz. Halk Partisinin kurucularından biri. Birilerinin düşmanlık nedeni Ali Çetinkaya’ya buraya dayanıyor olabilir. 7 Mart 1925’de İstiklal Mahkemeleri kuruldu. İstiklal Mahkemelerinin ‘Üç Alisi’nden’ biridir Ali Çetinkaya. Şu ‘Kel Ali’ lakabı şu anda çok kullanılmış tabi. Şeyh Sait isyanı, Atatürk’e suikast girişimi, devrim yasalarına muhalefet gibi değişik suçlarla bu mahkemenin karşısına çıkıp yargılanan çok sayıda insan var. O mahkemenin ‘Üç Alisi’nden biri Ali Çetinkaya’dır. İstiklal Mahkemeleri hep eleştirilir şu kadar alim astı, şu kadar din adamı astı diye. İstiklal Mahkemeleri tutanaklarının büyük çoğunluğu açıldı. Dolayısıyla bu iddiaların yalan olduğunu anladık. Bu iddiaların uydurma olduğu ortaya çıktı. En önemlisi de İstiklal Mahkemesinin şapka takmadığı için tek bir Allah’ın kulunu asmadığını öğrenmiş olduk. Cumhuriyet ve Atatürk düşmanları o dönemde önlerine gelen din adamlarını sudan bahanelerle asıldığını belirtiyordu. Hatta İskilipli Atıf’ı da bu şekilde astırdığı yalanları, efsaneleri biliniyor. Ankara İstiklal Mahkemesi tutanaklarını okuyunca böyle bir şey yok. İskilipli Atıf için ‘Asılmasına şahitlerin sonradan dinlenmesine’ şeklinde Ali Çetinkaya tarafından kurulan bir cümle yok. Bunlar tamamen yalan. İskilipli Atıf şapka devrimine karşı olduğundan yargılanmaz. Kurtuluş Savaşı sırasındaki vatan hainliğinin belgelenmesi nedeniyle idam edilir” >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme