İskilip Dolması Nasıl Yapılır?

İskilip Dolması Nasıl Yapılır? sorusu bugün internette ne çok arananlar listesinde yer aldı. Peki, İskilip Dolması Nasıl Yapılır? Tarifi haberimizde…

Osmanlı Mutfağının 500 yıllık lezzetlerinde olan İskilip Dolması Çorum yöresine ait bir yemektir. Çorum’da düğün ve mevlit gibi özel günlerin vazgeçilmezi olan bu lezzet yörede davet yemeği olarak bilinir.

İSKİLİP DOLMASI İÇİN KULLANILACAK MALZEMELER

1 kg akçeltik pirinci (dolmalık pirinç)

Dana eti (sırt ve but bölümü)

250 gr tereyağı

1 çay bardağı sıvıyağ

3 adet soğan

Karabiber (miktarı isteğe göre ayarlanır)

Kaya tuzu (miktarı isteğe göre ayarlanır)

 

YAPILIŞI:

1 kg akçeltik pirinci sıcak tuzlu su ile bir süre ıslatılır. Süzülen pirinçler (nişastası kalmayıncaya denk) soğuk su ile yıkanır. Tencereye tereyağı ve sıvıyağ konulur. Ardından rendelenen soğanlar kazanda kavrulur. Yıkanan pirinçler kazanda eklenir.  Üzerini 1/1 ölçeğinde su eklenir. Pişen pirinçler bir tepisiyse dökülerek soğumaya bırakılır. İyice soğuyan pilav bez torbaya yerleştirip ağzı iple bağlanır.  Daha sonra etler tereyağında rengi dönene kadar kavrulur. Sonrasında üzerine aşacak kadar sıcak su, iki tüm soğan tuz ve karabiber eklenir. Kenardan hava çıkacak kadar boşluk kalmasına özen gösterilerek kazanın üstüne büyükçe bir tabak yerleştirilir. Tabağın üzerine bez torba yerleştirilir. En üste fırın kâğıdı yerleştirilir. Kapağını kapattıktan sonra kenarına bir parmak boşluk kalacak şekilde hamur sıvanır. Kapağın üstüne ağırlık yerleştirilir. Açık bırakılan boşluktan buhar çıkmaya başlayınca tencerenin altını kısılır ve 4 saat pişmeye bırakılır. Daha sonra etin pişip pişmediğini kontrol ediyoruz. Piştiğinden emin olduktan sonra Pilavı tabağa alıp üzerine et suyu gezdirilir ve üstüne eti konulur.

Bakmadan Geçme