Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Isınan Dünyanın Yaban Hayata Etkileri anlatıldı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ)

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi ile Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi ortaklığında “Isınan Dünyanın Yaban Hayata Etkileri” paneli düzenlendi

Erdal Akar konferans salonunda düzenlenen panele Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yaramış, Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Özdemir ile birlikte öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Panelin moderatörlüğünü yapan Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Özdemir, dünyayı tehdit eden küresel afetlerden birinin küresel ısınma ile gelen iklim değişikliği olduğunu söyledi. Küresel ısınmadan en fazla etkilenen ve etkilenebilecek ülkelerin başında Akdeniz Havzası ülkelerinin geldiğini belirten Özdemir, şunları kaydetti:
“Akdeniz Havzasında bulunan ülkeler, çöl sahalarına komşu ülkelerdir. İklim değişikliği ile mücadele konusunda küresel ölçekte global çevre bilinci oluşturmak coğrafyacıların üzerinde çalıştıkları temel konulardan birisidir. Coğrafyacılar bu konuda global farkındalık oluşturmada öncüdürler. Türkiye, çöl bölgelerine komşu olması nedeniyle iklim değişikliğinden en fazla etkilenen ve risk altında bulunan coğrafyada bulunmaktadır. Bu nedenle ısınma kaynaklı biyolojik saldırılar; kuraklık, su yönetimi, taşkın, sel, fırtına gibi olayların frekansında artış beklenmektedir. Isınmanın özellikle bizim yaşadığımız coğrafyaya yabancı tropikal kökenli faunanın artışı, istilacı tür ile bu ekosisteme yabancı türlerin sayısında artış beklenmektedir. İstilacı türler, yok olmaya yüz tutan canlılar kuraklık, fırtına, salgın hastalıklar ve göç olgusu tüm dünyayı etkilediği gibi ülkemizi de tehdit etmektedir. Bu olayların önceden öngörülerek şimdiden çevre bilinci oluşturulması ve teknolojik yatırımların yapılması gerekir.”
Panelistlerden Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Okan Bozyurt ise “Küresel İklim Değişikliği ve Çevresel Etkileri” konulu sunumunda küresel ısınmanın günümüze ait bir kavram olmadığını ifade etti.
Doğa Koruma ve Biyoizlem Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Doç. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş, “Küresel İklim Değişikliğine Bağlı Yaban Hayatı” konulu sunumunda dünyanın 4,5 milyar yıl içerisinde belli dönemlerde soğuma belli dönemlerde ısınma ile geçtiğini dile getirdi.
Panel soru cevabın ardından sona erdi.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti