• Haberler
  • Eğitim
  • 'İşgücü Uyum Programı Okulların Sorununu Çözemiyor'

'İşgücü Uyum Programı Okulların Sorununu Çözemiyor'

Eğitim Bir-Sen Afyon 1 Nolu Şube Başkanı Mustafa Arslan, İşgücü Uyum Programının (İUP) mevcut haliyle okulların sorununu çözemediğini açıkladı.

Eğitim Bir-Sen Afyon 1 Nolu Şube Başkanı Mustafa Arslan, eğitim-öğretimin sağlıklı ve uygun ortamlarda yürütülmesi, ihtiyaçların yeterli ölçüde ve zamanında karşılanmasıyla mümkün olabileceğinden okullarda temizlik, güvenlik gibi hizmetleri yürüten yeterli sayıda yardımcı personelin zorunlu olduğunu belirtti.

“OKUL HİZMETLERİNİN GÖRÜLEMEYECEĞİ AÇIK”

Mustafa Arslan, yeni eğitim-öğretim yılı başlamasına rağmen halen çok sayıda okulun yardımcı personel ihtiyacının giderilemediğinin görüldüğünü dile getirdi. Arslan, “Okulların personel ihtiyacı, kadrolu memur statüsünde personelle karşılanamadığından vazgeçilemez nitelikteki hizmetler, okul-aile birlikleri tarafından yapılan veya İŞKUR yönetimindeki geçici istihdam programlarıyla yürütülmeye çalışılmaktadır. Okul-aile birliklerinin gelirlerinin veya il özel idaresinden aktarılan kaynakların yetersizliği nedeniyle yardımcı personel ihtiyacı bu yıla kadar İŞKUR bünyesindeki Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında karşılanmaktaydı. 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında personel ihtiyacı karşılanacaktır. İUP’de ise haftada üç gün ve azami 22,5 saat çalışma süresi öngörülmüş olup bu kısıtlı çalışma süresiyle okulun hizmetlerinin görülemeyeceği açıktır. İUP’nin iş güvencesinden yoksun, adil ve yeterli bir gelir getirmeyen, sosyal güvencesiz bir çalışma biçimi olduğu, bu hâliyle okulların personel ihtiyacına kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm sunamamanın ötesinde başlı başına bir emek sömürüsü biçimi olduğu görülmektedir.” ifadelerine yer verdi.

“BAKANLIK SORUNA İVEDİLİKLE MÜDAHALE ETMELİ”

Arslan, sözlerini şöyle tamamladı: “İşgücü Uyum Programında şimdiye kadar programa yeterli oranda başvuru olmamasının, kısmi süreli bir çalışma öngören, asgari ücretin altında bir gelir sunan, sosyal güvencesiz çalışma biçiminin talep görmediği, dolayısıyla okulların temizlik, güvenlik gibi ihtiyaçlarının karşılanmasında işlevsel bir yol olmayacağı belli olmuştur. Yine İUP’de öngörülen kısmi süreli çalışmanın, okulların temizlik başta olmak üzere ihtiyaç duyulan hizmetlerin sürekliliğiyle uyumlu olmadığı, haftada birkaç saatlik bir çalışmayla gerekli hizmetin verilemeyeceği açıktır. Millî Eğitim Bakanlığı, programın yetersizliğini ve yol açtığı olumsuz sonuçları gözeterek soruna ivedilikle müdahale etmeli; temizlik ve güvenlik başta olmak üzere, yardımcı hizmetler için gerekli personel ihtiyacının il veya ilçe millî eğitim müdürlükleri eliyle hizmet alımı yoluyla karşılanmasını sağlamalı ya da istihdam için gerekli kaynakları okullara aktarmalıdır.”

Yorumlar 1
Afyonlu 14 Eylül 2024 10:21

Okulların kadrolu hizmetlileri işçileri de bir zahmet çalışsa işkur a gerekte kalmayabilir aslinda

Bakmadan Geçme