İsen'den oluşturulacak bütçe kadar kaynak sözü
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri eski Kültür ve Turizm Bakanlığı Müşaviri Mustafa İsen, Afyonkarahisar'ın turizm konusunda marka kent olmak için hazır olduğunu söyledi. Turizmcilerin ortak tanıtım bütçesi önerisini ilgiyle dinleyen Mustafa İsen, 'Siz böyle bir oluşumu hayata geçirip, ciddi bir maddi kaynağı oluşturursanız ben de bir o kadarını Kültür ve Turizm Bakanığı'ndan Afyonkarahisar için sağlarım' diyerek destek [&hellip]
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri eski Kültür ve Turizm Bakanlığı Müşaviri Mustafa İsen, Afyonkarahisar’ın turizm konusunda marka kent olmak için hazır olduğunu söyledi. Turizmcilerin ortak tanıtım bütçesi önerisini ilgiyle dinleyen Mustafa İsen, “Siz böyle bir oluşumu hayata geçirip, ciddi bir maddi kaynağı oluşturursanız; ben de bir o kadarını Kültür ve Turizm Bakanığı’ndan Afyonkarahisar için sağlarım” diyerek destek sözü verdi
Birkaç gündür ailesiyle birlikte Afyonkarahisar’da dinlenen Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Afyonkarahisar protokolü, turizmci işadamlarıyla ve sektör temsilcileriyle Korel termal Otel’de düzenlenen akşam yemeğinde bir araya geldi.
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği öncesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda Müşavir olan Mustafa İsen, Afyonkarahisar’ın turizmdeki durumu ve geleceği ile ilgili bir sunum yaptı. Şehrin turizm potansiyeli ile termal turizmde ulaştığı noktayı ifade eden İsen, Afyonkarahisar’ın turizmde marka kent olması için neler yapması gerektiğini anlattı. Afyonkarahisar protokolü ile turizm sektörü temsilcilerinin önerilerini de dinleyen İsen, Afyonkarahisar’a tam destek sözü verdi.
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen’in sunumuna Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, İhsaniye Kaymakamı Muhammet Kaya, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Emin Birliktir, Afyon Termal Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (ATTİD) Başkanı Ali Acar ile Ömer Gecek ve Gazlıgöl termal turizm havzalarında turizm sektöründe faaliyet gösteren işadamları ile yöneticiler katıldı.
TURİSTİ ŞEHRİN İÇİNE ÇEKMELİSİNİZ
Sunumunda turizmde marka kent olması için yapılması gerekenleri anlatan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Türkiye genelinde 5 yıldızlı otel ve tesisler yapıldığını ancak yol ve sokakların o kadar kaliteli olmadığını anlattı. Ulaşım imkanlarının yanı sıra turistlerin gezebileceği alanların önemine de değinen Mustafa İsen, turizmde markalaşma için turizm tesisleri ile şehrin birbirine entegre olması gerektiğini söyledi.
İşadamlarına tarihi konakları alarak kültür merkezleri ve sosyal mekanlar oluşturmaları tavsiyesinde bulunan İsen, “Burada 5 yıldızlı oteller olduğu için daha cazip bir alan sunmamız gerekiyor. Daha kötü bir alana niye gitsin insanlar. Yani lokantasında daha cazip yemek yoksa o adam şehre gidip yemek yemez. Şehirde daha kötü, daha pahalı yemekler olursa o insanları şehre çekmezsiniz. Oysa tüm şehrin kazanması için insanları şehre çekmelisiniz. Ben buradaki arkadaşlara şehirle mutlak suretle bütünleşin tavsiyesinde bulunuyorum. Siz şehirden bir takım beklentiler içinde bulunuyorsanız şehir de sizden bir takım beklentiler içinde bulunabilmeli. Bu hem Afyon’un tanıtılmasını hem o insanların teşvik edilmesini hem de bu şehirle entegrasyonunun sağlanmasını sağlar. Ben burada büyük otel sahibi olan arkadaşlardan bir şey istiyorum. Şehrin çok güzel konakları var o konaklardan yan yana olan birkaç tanesi alınıp kültür merkezleri sergi salonları yeme içme mekanları haline getirilebilir. Bu ilk bakışta kar getirmeyecek bir faaliyet gibi olsa da şehrin gelişmesine turizmle bütünleşmesine çok büyük katkı sağlar.” dedi.
EL SANATLARI VE
YÖRESEL ÜRÜNLER ÖNEMLİ
Turizmde markalaşarak, tüm şehrin turizmden daha çok kazanır hale gelmesi için alt yapı çalışmalarına destek verilmesi gerektiğine değinen Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, şehirdeki insanlara da turizm bilincinin aşılanması gerektiğini kaydetti. İsen, şehrin ve turizm tesislerinin birbirinden karşılıklı beklentileri olması gerektiğini vurgulayarak, “azıcık et için kaz gelecek tavuğu kesmemelisiniz. Yani gelen insanları çarpmadan en iyi hizmeti sunmalısınız ki, o insanlar bir daha gelsin” diyerek; tüm şehrin turizm bilinci edinmesi gerektiğini ifade etti. El sanatları ile kültürel ve sosyal hayatın gelişmesi gerektiğinin altını çizen Mustafa İsen, Sultan Divani ve tarihi konaklar gibi Afyonkarahisar’a özgü marka ve değerlerin şehirdeki tüm insanlar tarafından öğrenilerek reklamının yapılmasının önemine değindi. Şehre gelecek yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekebilecek yöresel figürlerin ortaya çıkarılarak, canlanması gerektiğini de değinen İsen, “Sizin yabancı ve yerli turisti şehir içine de çekebilmelisiniz. El sanatlarının çok ciddi şekilde canlanmasına ve gelişmesine destek olmalısınız. Gıda ürünlerinin daha da gelişmesine katkıda bulunmalısınız.” diye konuştu.
AFYON MARKA KENT OLMAYA ADAY
Marka kent olmak için neler yapılması gerektiğiyle ilgili hedef çalışmalarla ilgili bilgiler veren Mustafa İsen, Afyonkarahisar’la ilgili hedefleri şu şekilde sıraladı; “Marka kent hedef çalışmasında şu hedef çalışmalar ortaya konabilir. Afyon’un sosyal ve ekonomik hayatı gelişir. Sürdürülebilir bir kalkınma modeli yaratır. Sosyal turizm alanları oluşturur. Kültürel hayatın ve tabii hayatın korunması ile çevre bilincinin gelişmesine yardımcı olur. İstihdam yaratılarak büyük kentlere göçü engeller. Yöre ekonomisi il ülke ekonomisine katkı olur. Alt yapı çalışmalarına destek verilirse şehir bir marka haline gelir. Yerel kökenli uluslararası markalar yaratılabilir. Şehrin doğal güzellikleri var. Tarihi ve kültürel birikimi bulunuyor. Önemli merkezlere ulaşım sorunu azalmış. Çevre şartları iyi, potansiyel iyi ve yüksek. Üniversite bir artı değer, termal turizm imkanları çok fazla, alt yapı orta düzeyde tamamlanmış. Bu saydıklarımdan sonra Afyon bir marka kent olmaya aday gibi gözüküyor. Müzik festivallerine katkınız buna katkı sağlar, eski Afyon sokakları için iyi bir çalışma ve iyi sloganlar bulunabilir. Önce Afyon’u Afyonlulara tanıtıp sonra şehri herkese anlatmalı. Sonra reklam halkla ilişkiler pazarlamalarıyla şehir daha iyi tanıtılabilir.”
AFYON’UN PAZARI KUZEY ÜLKELERİ, RUSYA, UKRAYNA, POLONYA,
KAZAKİSTAN VE ARAP ÜLKELERİ
Afyonkarahisar’ın hedeflerini iyi koyması gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, şehrin potansiyellerini öğrenerek onlara göre çalışmalar yapılmasının gerektiğinin altını çizdi. Şehrin değerlerinin bir bütün olarak tanıtılmasının ve tanıtım faaliyetlerinin önemini vurgulayan Genel Sekreter İsen, yabancı turizm için Afyonkarahisar’ın potansiyel pazarlarında ne gibi çalışmalar yapılması gerektiğini anlattı.
Potansiyel ülkelerle iletişim kurularak o bölgenin turizm profesyonellerinin Afyonkarahisar’da ağırlanması için Türkiye’nin yurt dışındaki turizm müşavirleriyle irtibatı sağlayabileceğini açıklayan İsen sözlerini şöyle sürdürdü, “Yabancı turist noktasında sizin en büyük muhatabınız kuzey ülkeleri. İkincil olarak Rusya, Ukrayna ve Polonya geliyor. Daha sonra ise Kazakistan ile Arap ülkeleri olabilir. Bunlara yönelik iki tür çalışma yapmanız lazım. Birincisi kendinizi ve potansiyelinizi iyi tanıtmak ve pazarlamak. Bu ülkelerin her birinde Kültür ve Turizm Müşavirlerimiz var. Ben sizin onlarla ilgili her türlü irtibat kurmanızı sağlarım. Onlara her türlü teklifinizi iletirim. Yine onlar vasıtasıyla ülkedeki turizm profesyonellerini bölgeye davet edebiliriz.”
‘BÜTÇENİZ KADAR
DESTEK’ SÖZÜ
Sunumunun ardından Afyonkarahisarlı işadamları ve yöneticilerin görüş ve önerilerini dinleyen Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, ATTİD Başkanı Ali Acar’ın tüm termal turizmcilerin ortak bir tanıtım fonu oluşturması potansiyeli ile ilgili müjde verdi.
Afyonkarahisar’da tanıtım için bir oluşumun hazırlanarak fon oluşturulması halinde kurulan fon kadar bir desteği Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alma sözü veren İsen, Afyonkarahisar için alışveriş turizmi önerisini de getirdi.
“Arap Ülkeleri’nin büyükelçilerini Afyonkarahisar’da ağırlamak isterseniz, büyükelçileri sizin adınıza buraya davet edip getiririm” diyen İsen, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin çalışmalarından da övgüyle bahsetti.
Toplantıda ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, İsen’den Afyonkarahisar’a Disneyland kurulması için destek istedi.
Ömer Termal Tatil Köyü-Sağlık Kulübü İşletme Müdürü Nurettin Ayyıldız ise Afyonkarahisar’da turizm konusunda eğitim veren bir Turizm Eğitim Merkezi ile bir tanıtım vakfı kurulması gerektiğini anlattı.
Türkiye’nin termal tedavi imkanı bulunan tek fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesinin hizmete girdiğini hatırlatan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise, hastanenin tüm turizimcilerin hizmetinde olduğunu söyledi. Afyonkarahisar’a verdiği desteklerden dolayı Genel Sekreter İsen’e teşekkür eden Vali Balkanlıoğlu’nun ardından Amasya Valisi Abdil Celil Öz, Amasya’nın turizmdeki gelişimini anlattı. Polonyalı bir öğrencinin Amasya’da çektiği fotoğrafı tablo yaptıktan sonra Amasya’ya Polonyalı turistlerin geldiğini ifade eden Vali Öz, mübadele nedeniyle bir çok Yunan’ın da her sene şehri ziyaret ettiğini belirtti. (Kocatepe)