• Haberler
  • Genel
  • İşçi hakkını koruyan sözleşme imzalanmadı

İşçi hakkını koruyan sözleşme imzalanmadı

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yalçın Görgöz, Türkiye’de işçi çalıştırma sisteminin “cinayet ekonomisi”ne dönüştüğünü söyledi Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yalçın Görgöz, Türkiye’deki işçilerin çalışma durumunu masaya yatırdı. Görgöz, “Uluslararası çalışma Örgütü'nün (ILO) kuruluşundan beri en eski üyelerinden birisi Türkiye'dir. ILO'nun kabul ettiği sözleşmeleri onaylayıp, iç hukuk hükmü haline getirmek üye ülkelerin görev ve sorumluluğundadır. [&hellip]

İşçi hakkını koruyan sözleşme imzalanmadı

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yalçın Görgöz, Türkiye’de işçi çalıştırma sisteminin “cinayet ekonomisi”ne dönüştüğünü söyledi

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yalçın Görgöz, Türkiye’deki işçilerin çalışma durumunu masaya yatırdı. Görgöz, “Uluslararası çalışma Örgütü’nün (ILO) kuruluşundan beri en eski üyelerinden birisi Türkiye’dir. ILO’nun kabul ettiği sözleşmeleri onaylayıp, iç hukuk hükmü haline getirmek üye ülkelerin görev ve sorumluluğundadır.
Dünyadaki iş ve maden kazalarının önlenmesi için ILO ve üye ülke uzmanlarının uzun yılların deneyiminden yola çıkarak hazırladıkları 176 nolu ‘Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi’ 1995 yılında kabul edildiği halde Türkiye tarafından 19 yıldır onaylanmamakta, TBMM önüne getirilmemektedir” dedi.
SOMA HATIRLATMASI
Soma’daki maden kazasını da hatırlatan Görgöz, “Maden işçilerinin ayağındaki çizmeden kafasındaki kaska, maskesine, eldivenine, maden ocaklarının ışıklandırma, havalandırmaya varana kadar her türlü ince standardı ayrıntılarıyla düzenleyen bu sözleşme Türkiye’nin de yükümlülüğüdür. Bu sözleşmeyi onaylayan ve iç hukukunda gerekli düzenlemeleri yapan ülkelerde maden kazalarında yüzde 100’e varan düzeyde gerileme olmuştur” ifadelerini kullandı.
KARA LİSTEDE
Görgöz, şöyle devam etti:
“Türkiye, işçilerin çalışma koşullarını iyileştirmek, hak ihlallerini engellemek, madenlerde üretimi ve verimi artırmak amaçlı bu ILO sözleşmesini ve bununla birlikte sendikal haklar, toplu sözleşme düzeni gibi pek çok sözleşmeyi de onaylamadığı için ILO Aplikasyon Komitesi’nin kara listesindedir.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme