İscehisar’da Yılda 4 Milyon Ton Mermer Üretimi Yapılıyor
İscehisar İlçesi'nde mermer üretiminin 3 bin yıldır devam ettiği tahmin ediliyor. Kentin en önemli mermer üretim merkezi olan ilçede 800 firma faaliyet gösterirken, yaklaşık 10 bin 600 kişiye istihdam sağlanıyor.
Afyonkarahisar’da Frigler ve Roma dönemlerinden başladığı bilinen; Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde de devam eden mermer üretiminin 3 bin yıllık geçmişe sahip olduğu tahmin ediliyor. Kent genelindeki mermer üretiminin önemli bir kısmı ise İscehisar İlçesi’nde gerçekleştiriliyor. 240’ı ihracatçı 800 firmanın faaliyet gösterdiği İscehisar’da mermer sektöründe yaklaşık 10 bin 600 kişiye istihdam sağlanıyor.
“450 MİLYON DOLARLIK İHRACATIN YÜZDE 70’İ MERMER”
İscehisar Belediye Başkanı Ahmet Şahin, ilçeden çıkarılan mermerlerin birçok bölgeye gönderildiğini belirterek, “Afyon mermerleri olarak bilinen mermerimiz yüz yıllardır İscehisar’dan çıkıyor. Yaklaşık 3 bin yıllık tarihi var. Frigler döneminde, Roma döneminde, çalışmalar olmuş. Roma’nın heykel atölyesi burası. Dünyada bildiğiniz birçok eserde bizim mermerlerimiz var. Mermerlerimiz tarihte Selçuklu’da, Osmanlı’da kullanılmış. Cumhuriyet tarihinde de Anıtkabir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kullanılmış. Şu anda irili ufaklı 800 işletmemiz var. Yaklaşık 4 milyon ton üretim kapasitesi var. Afyonkarahisar’dan yapılan 450 milyon dolarlık ihracatın yaklaşık yüzde 70’i mermer ve doğal taştan. Dolayısıyla İscehisar üretimin başkenti.” dedi.
“ÇALIŞANLARIN BİRÇOĞU KADIN”
İlçede mermer sektöründe ciddi bir istihdam olduğunun altını çizen Başkan Ahmet Şahin, “Yaklaşık 10 bin 600 çalışan var. Bunların birçoğu da kadın. Özellikle mozaik işlerinde yüksek oranda kadın istihdamı var. İscehisar bu anlamda Türkiye ekonomisine hem üretim olarak hem de ihracat olarak hem de döviz olarak çok büyük katkıları olan bir memleket. Ayrıca bizim mermer makineleri ihracatımız da var.” diye konuştu.
“İSCEHİSAR’DA 9 ÇEŞİT RENK VE DESENDE MERMER VAR”
İscehisar’da 9 çeşit mermer çıktığını özellikle beyaz mermerin dünyada eşi benzeri olmadığını kaydeden Başkan Ahmet Şahin, şunları söyledi:
“Zaman zaman moda gibi değişiyor. Mesela gri eskiden çok gitmezdi ama şimdi çok gidiyor. Mesela bize yakın olan yine Emirdağ, Şuhut ve Bayat’ta gri taşlar çıktı. Gümüş traverten çıktı. Bizim İscehisar’ın 9 çeşit renk ve desendeki taşları ana taşlar. Bunların yüzyıllardır hem yurt içine hem yurt dışına ihracatı devam ediyor. Beyaz var, şeker var, bal rengi var, gri var, menekşe var, kaplan postu var, sarı var, sugar var, bu gri ve beyazın alacalı olan bir rengi var. Toplamda 9 çeşit mermerimiz mevcut.”