• Haberler
  • Genel
  • İşadamı, atasözünü değiştirdi: – Kocatepe Gazetesi

İşadamı, atasözünü değiştirdi: – Kocatepe Gazetesi

Kızını okutmayan, dizini döver Afyonkarahisar’da kadınların çalışma hayatına katılması için yapılan mikrokredi dağıtım törenine Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu katıldı. Törendeki konuşmacılardan biri olan Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Demircioğlu, mikrokredinin ekonomik yönünün yanı sıra sosyal yönünün de bulunduğunu belirtti ve eğitimin önemine dikkat çekti. [&hellip]

İşadamı, atasözünü değiştirdi:

Kızını okutmayan, dizini döver

Afyonkarahisar’da kadınların çalışma hayatına katılması için yapılan mikrokredi dağıtım törenine Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu katıldı.

Törendeki konuşmacılardan biri olan Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Demircioğlu, mikrokredinin ekonomik yönünün yanı sıra sosyal yönünün de bulunduğunu belirtti ve eğitimin önemine dikkat çekti. Demircioğlu, “Kızını okutmayan, dizini döver” dedi.

Bangladeşli bilimadamı Muhammed Yunus’un mucidi olduğu ve yoksul ülkelerdeki vatandaşların iş sahibi olmalarını sağlayan mikrokredi sistemi, Afyonkarahisar’da da uygulanıyor. 2009 yılından bu yana Afyonkarahisar’da uygulanan sistemde, mikrokrediye yeni hak kazananlar için bir tören gerçekleştirildi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Adalet ve Kalkınma Partisi Adana Milletvekili Necati Çetinkaya, Afyonkarahisar protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı. Yusuf Özer’in de hazır bulunduğu toplantıda konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, mikrokredi alan kadınların kendilerine güvenmeleri hâlinde her şeyi yapabileceklerini söyledi. Eroğlu, “Hiç endişe etmeyin. Herbiriniz Güler Sabancı olacaksınız. Buna inanıyorum. Yeter ki kendinize güvenin. Başarının en büyük faktörlerinden birisi kendine güvendir. ‘Bunu başaracağım’ diye kendinizi itimat edin” dedi.
İşadamları ve kurumların
payı büyük
Törende konuşan eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, mikrokredi programının hükümetin uyguladığı sosyal politikalarla örtüştüğünü hatırlatarak “Mikrakredinin ilk uygulamasını Diyarbakır’da başlatmıştık. Sonradan hükümetimizin yaptığı yerel yönetim reformu kapsamında yerel yönetimlerin sivil toplum örgütleriyle birlikte proje yapmalarını ve çalışabilmelerini sağladık. Bu uygulama, illerimizde süratle arttı. Burada en büyük pay, çok değerli işadamları ve bu meseleye sosyal sorumluluk gözüyle bakan kurumlarına ait” ifadelerini kulllandı.
Kadınların eğitimi,
toplum için önemli
Mikrokredi dağıtım töreninde en dikkat çekici konuşmayı ise Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Demircioğlu yaptı. Afyonkarahisar’daki mikrokredi çalışmalarına finansman sağlayan Borusan Holding kurucusu Asım Kocabıyık’ın Afyonkarahisar’a kış şartları nedeniyle gelemediğini belirten Demircioğlu, mikrokredinin ekonomik olduğu kadar sosyal bir yön olduğunu kaydetti. Türkiye’de kadınların iş yaşamındaki yerinin istenen seviyede olmadığını, bu oranın giderek azaldığını hatırlatan Demircioğlu, kadınların eğitimli olması hâlinde toplumsal barışın sağlanabileceğine dikkat çekti. Demircioğlu, şöyle konuştu:
“Kadınların iş yaşamına katılmasındaki düşüşün nedenleri arasında mecburi eğitimin 5 yıldan 8 yıla çıkmış olması gösteriliyor. İkinci sebep ise iç göç, tarımsal nüfusun azalması nedeniyle tarımda çalışan kadınlarımızın şehirlere göç etmesi ve şehirde kolay iş bulamaması. Bunun da birtakım nedenleri var. Şehirde part-time iş yok. Türk çalışma hayatında henüz part-time iş kültürü tam yerini bulmadı. İkincisi Türk kadınlarının eğitim eksikliği. Üçüncüsü de birtakım kültürel neden. Çalışma hayatına katılan eğitimli kadın nüfusları olan toplumların yaşam kalitesi süratli yükseliyor. Bu iki husus, hem bireyi etkiliyor, hem de çevresini etkiliyor. Bir toplumda çalışan ve eğitimli kadınlar çoğaldıkça eşler arasındaki dengesizlikler çok azalıyor. İlişki, çok daha dengeli hale geliyor. Toplumsal barış artıyor. Anneleri eğitimli ve çalışan bir toplumun çocukları daha iyi eğitim alıyorlar. Sağlık açısından daha iyi konumda oluyorlar, fiziksel ve ruhsal gelişmeleri çok daha iyi. Toplumsal stres azalı-yor. Yapılan araştırmalar, annelerin eğitim seviyeleri arttıkça ailelerin kendi gelecekleri için daha çok hazırlık yaptığını gösteriyor. Toplum olarak kızlarımızın eğitimine ayırdığımız kaynakları artırmak, yaşam kalitesinin kalıcı olarak artmasını sağlayacaktır. Ben diyorum ki özetle: Kızını okutmayan, dizini döver.”
Koçkan’dan teşekkür
Törende Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanıoğlu, mikrokrediyi fizikteki “Küçük salınımlar, büyük kuvvet doğurur” kuralına benzetirken mikrokredi ile işini geliştiren Gülten Koçkan ise Afyonkarahisar’da duvar kâğıdı yapan tek kadının kendisi olduğunu söyledi.
Türkiye’deki mikrokredi çalışmalarını yürüten kurumlardan biri olan Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Aziz Akgül de hedef-lerinin mikrokredi alan ve ihracat yapan kadınları görmek olduğunu kaydetti. Akgül, mikrokredi uygulamasının yanında mikrosigorta uygulamasını da başlattıklarını vurguladı.
Konuşmaların ardından tören, mikrokredi almaya hak kazananlara 3 bin liralık çeklerin dağıtımı ile sona erdi. Öte yandan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Atatürk Kültür Merkezi çıkışında kadınlara fidan dağıttı. Eroğlu ve Aksu, Afyonkarahisar Valiliği İsrafı Önleme Vakfı Asım Kocabıyık Mikrofinans Şubesi ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın da açılışını yaptı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme