İş sözleşmesini, işçiye de verin

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İzmir İş Teftiş Grup Başkanlığı Başmüfettiş Süleyman Özman, işçilere iş sözleşmesinin bir nüshasının verilmesi gerektiğini, böylece işçinin ve işverenin hak ve ödevlerinin sınırlarının çizilebileceğini kaydetti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İzmir İş Teftiş Grup Başkanlığı Başmüfettiş Süleyman Özman, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası'nda mermercilerle bir araya geldi. Teftiş, iş hukuku [&hellip]

İş sözleşmesini, işçiye de verin

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İzmir İş Teftiş Grup Başkanlığı Başmüfettiş Süleyman Özman, işçilere iş sözleşmesinin bir nüshasının verilmesi gerektiğini, böylece işçinin ve işverenin hak ve ödevlerinin sınırlarının çizilebileceğini kaydetti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İzmir İş Teftiş Grup Başkanlığı Başmüfettiş Süleyman Özman, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda mermercilerle bir araya geldi. Teftiş, iş hukuku ve işçi-işveren ilişkisi hakkında bilgi veren Özman, iş sözleşmelerinin bir nüshasının da işçide bulunması gerektiğini söyledi.
HAK VE ÖDEVLER
NET ANLATILMALI
İşverenlere seslenen Özman, “İş sözleşmelerini genelde, matbu şekilde satın alıp ya da internetten indirim işçilere imzalatma usulüne gidiliyor. Halbuki bu sözleşmeler, işverenin işçiden tam olarak ne istediğini, işverenin haklarını, işçinin hak ve ödevlerini ortaya koyuyor. Mutlaka her işveren, işçiye sözleşmeyi vermeli. Hak ve ödevler net tanımlanmalı” dedi.
ÜCRET HESAP PUSULASINI DA VERİN
İşçilere, ücret hesap pusulasının da verilmediğine dikkat çeken Özman, “İşçilerin bir kısmı, fazla mesai ücretlerini almadıkları ya da bilmedikleri yönünde bize şikayette bulunuyor. Halbuki bir inceliyoruz ki fazla mesai ücretleri yatmış. İşçilere ücret hesap pusulaları verilmeli ki işçi ne kadar vergi kesildiğini, kendisi için ne kadar ödeme yapıldığını görsün” diye konuştu.
HAFTALIK MESAİ 45 SAAT
Fazla mesai ile ilgili sorunların da iş dünyasında önemli bir yere sahip olduğunu aktaran Özman, “İşçilerin haftalık 45 saati aşan çalışmaları, fazla mesaiye girer. Bu durumda fazla mesainin her saati, normal saatin yüzde 50’si üzerine konarak hesaplanır. İşçinin saatlik çalışma ücreti 5 lira ise, fazla mesaide 7,5 lira alması gerekir. Buradaki ödeme kesinlikle elden yapılmamalı” ifadelerini kullandı.
YILLIK İZİNDEN
FERAGAT OLMAZ
İşçinin yıllık izinlerinin, feragat edemeyeceği bir hak olduğunu hatırlatan Özman, şöyle devam etti:
“Bazı işçiler, ‘Yıllık izin kullanmayayım, parasını alayım’ anlayışı ile işyerlerine müracaat ediyor. Bu yasal değildir. İşveren bu parayı ödese bile, işçinin yıllık iznini kullanmadığını tespit ettiğimizde, bu iznin kullanılmasını sağlarız. İşveren de fazladan para vermiş olur.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme