• Haberler
  • Genel
  • “İş seçilmişlerin kararlılığında bitiyor” – Kocatepe Gazetesi

“İş seçilmişlerin kararlılığında bitiyor” – Kocatepe Gazetesi

Karahisar TV'de yayınlanan Yerel Gündem programında Kent Konseyi ve Trafik Komisyonu Başkanı M. Emin Birliktir, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mevlüt Ülker ilee Özel Halk Otobüsleri Yönetim Kurulu Başkanı Galip Şanlı ilk kez bir canlı yayında bir araya geldiler. Kamuoyunun yakından bildiği şeylerin sıkça tekrarlandığı programda toplu taşımacılık sorunu çözümünde işin seçilmişlerin kararlılığında bittiği kanaati [&hellip]

"İş seçilmişlerin kararlılığında bitiyor"

Karahisar TV’de yayınlanan Yerel Gündem programında Kent Konseyi ve Trafik Komisyonu Başkanı M. Emin Birliktir, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mevlüt Ülker ilee Özel Halk Otobüsleri Yönetim Kurulu Başkanı Galip Şanlı ilk kez bir canlı yayında bir araya geldiler. Kamuoyunun yakından bildiği şeylerin sıkça tekrarlandığı programda toplu taşımacılık sorunu çözümünde işin seçilmişlerin kararlılığında bittiği kanaati ortaya çıktı

Karahisar TV Genel Yayın Yönetmeni Murat Emre’nin hazırlayıp sunduğu Yerel Gündem programında şehir toplu taşıma sorunu konuşuldu. Programa Kent Konseyi ve Trafik Komisyonu Başkanı M. Emin Birliktir, Şoförler Odası Başkanı Mevlüt Ülker ve Özel Halk Otobüsleri Yönetim Kurulu Başkanı Galip Şanlı’nın yanı sıra Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Işık, Türkeli Gazetesi Editörü Hasan Öğünç, Kocatepe Gazetesi Muhabiri Burcu Aydın ve Anahaber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mejnun Sancak’ta konuk olarak katıldılar.
SORUNUN PARÇALARI BEDELİ ÖDER
Trafik Komisyonu Başkanı M. Emin Birliktir, geçmiş dönemlerde kent gerçekleriyle bağdaşmayacak şekilde minibüs sayısının çoğaldığını söyledi. Birliktir; “Afyonspor’a para lazım olunca, cami yapılacağı zaman, Kur’an Kursu açılacağı zaman dönemin belediye yetkilileri hemen minibüs hatlarını satışa çıkarmış. Elde ettikleri paralarla da kısa süreli rahatlama yaşamışlar. Ancak bu rahatlık zamanla Afyon trafiğinin içinden çıkılmaz bir hal almasına neden olmuştur. Şu an ilimizde 363 minibüs ve 100 Özel Halk otobüsü fazla geliyor. 110 bin yolcuyu taşıma pastasından fazla pay almak istendiği için zaman zaman istenmeyen görüntüler ortaya çıktı. Bizler trafik komisyonunda bu sorunların çözümü için yoğun çaba harcıyoruz. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın da iyi niyetli girişimleri var. Ancak bu sorunun çözülmesini istemeyenler mevcut. Belediye yakın zamanda ciddi tedbirler alacaktır. Sorunun bir parçası olmaya devam edenlerde bedelini ödeyecektir.” dedi.
BİRLEŞME SAĞLANAMADI
Geçtiğimiz yıl Tureks’in ilimizdeki ulaşım haklarının minübüsçü esnafına satılması için yapılan girişimlerde Şoförler Odası Başkanı Mevlüt Ülker’in önemli çalışmalar yürüttüğünü belirten Birliktir, “Sadece Mevlüt Ülker değil, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, Afyon Esnaf Odaları Birliği Başkanı Abdülkadir Konak ve benim girişimlerim oldu. Hatta son toplantıda Salih Sel, her iki tarafın temsilcilerini yani Mevlüt Ülker’le Galip Şanlı’yı el ele tutuşturarak ‘hayırlı olsun’ şeklinde temennisi oldu. Her şey bitti derken birleşme dışında kalan 40-50 kişilik minibüsçü grubun baskıları, iftiraları sonucu birleşme sağlanamadı.” diye konuştu.
ÜLKER ÇOK ÇABALADI
Birleşmeye engel olanların vebal altına girdiklerini belirten Birliktir; “Mevlüt Ülker maalesef 310 minibüsçünün oluşturduğu birliğin dağılmasına engel olamadı. Birleşmeye karşı çıkan 50 kişilik art niyetli minibüsçü ‘Tekelleşme olacak. Fiyatlar 2 TL’nin üzerine çıkacak. Protokol üyeleri birleşme nedeniyle Galip Şanlı’dan 1’er trilyon para aldı’ şeklinde çirkin iftiralarla birleşmeyi isteyen 310 minibüsçünün aklını bulandırarak geleceğimize ipotek koydular. Bizler çözüm ürettikçe karşımızda çözümsüzlük isteyenlerin engellemesiyle karşılaştık. İyi niyet bu kadar suiistimal edilmez. Ancak Belediye şu an önemli çalışmalar yürütüyor. Zamanı gelince herkes görecek. Birleşmeye engel olan kim varsa bunun bedelini ödeyecek.” şeklinde konuştu.
BELEDİYE CİDDİ KARARLAR ALACAK
Toplam 14 durak olduğunun altını çizen Birliktir, 3 durağın işlerinin oldukça iyi olması nedeniyle birleşmelere sıcak bakmadığını söyledi. Birliktir, “10-11 durağımız şu an çalıştırdığı şoförün bile parasını çıkaramayacak duruma geldi. Özdilek, Bayındırlık ve Ataköy minibüs hatları ise oldukça iyi paralar kazandıkları için bu düzensizlikten nemalanıyor. Bizler sorunlara çare buldukça Özdilek hattı başta olmak üzere hemen halk ve diğer minibüsçüler üzerinde karalama kampanyası başlatıyorlar.” ifadelerini kullandı. İstanbul Belediyesi’nin E5 yolu üzerindeki tüm minibüsleri kaldırdığını, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin de buna benzer uygulamalar yaptığını kaydeden Birliktir, yakın zamanda Afyon Belediyesi’nin de ciddi kararlar alacağını ifade etti.
“İSTESEK PARAYIDA VERMEZDİK”
Özel Halk Otobüsleri Yönetim Kurulu Başkanı Galip Şanlı, geçen yıl birleşme adına il yetkililerinin kendilerini ve Şoförler Odası’nı bir araya getirdiklerini hatırlattı. Şanlı; “Biz ilk önce Afyon’da ki tüm ulaşım haklarımızı, araçlarımızı, garajımızı 30 trilyona pazarlık ettik. Ancak il protokolü pazarlık yaparak 24 trilyona düşürmemizi istedi. Bizde ricaları kırmayarak kabul ettik. 300 bin TL elden para aldık. 1 milyon TL’lik senet verdiler. Daha sonra dışarıda kalan 50 minibüsçünün ayak oyunları ve iftiraları sayesinde birliktelik dağıldı. Bizler Mevlüt Ülker ve 310 minibüsçünün iyi niyeti nedeniyle senetlerini iade ettik. 300 bin TL’lik paranın ise 40 bin TL’sini Afyonspor’a bağışta bulunarak Şoförler Odasına 260 bin TL’yi iade ettik. İstesek parayı da, seneti de vermezdik. Ama buna rağmen verdik. Bu olayda Şoförler Odası Başkanı Mevlüt Ülker’in 310 minibüsçüye hakim olamaması nedeniyle ve halka tam olarak anlatamadıkları için sıkıntı yaşandı.” dedi.
310 MİNİBÜSÇÜ ETKİ ALTINDA KALDI
İstanbul’da minibüsçülük yaptığı esnada da bu sorunlarla karşılaştığını ve bu yüzden minibüsçülüğü bıraktığını söyleyen Galip Şanlı, bağnazlık nedeniyle sorunların aşılamadığının altını çizdi. Erzincan, Uşak, Kütahya, Isparta ve Denizli’nin şehir içi ulaşım sorunlarını çözdüğünü söyleyen Şanlı, Afyon’da yaşanılan sorun kadar Türkiye’nin hiçbir yerinde problem yaşamadıklarının altını çizdi. Şoförler Odası Başkanı Mevlüt Ülker ise kendilerinin de bu birleşmeyi çok istediklerini, il protokolünün tam destek vermesine rağmen, 310 minibüsçünün baskılar ve yanlış beyanların etkisinde kalarak dağıldığını söyledi.
“ZARARI BİZ ÇEKTİK”
Birleşme sürecinde en büyük zararı Tureks’in yaşadığının altını çizen Şanlı, “Tureks Afyon’dan gidiyor diye 40 şoförüm aynı anda işi bıraktı. 2 bin kartımız iptal edildi. Bu nedenle büyük zararımız oldu. Ancak bu saatten sonra tekrar bir birleşme söz konusu olamaz. Biz Tureks olarak sözleşmemiz bittikten sonra da Afyon şehir içi ulaşım ihalesine girmek istiyoruz. 10-20 yıl daha buradayız. Tureks şehir içi ulaşımda profesyonelliği yakalamış tek kurumdur. Afyon halkı da bunu defalarca söylemiştir. Bugün 65 bin yolcu taşıyorsak bunda en önemli etken halka sunulan kaliteli hizmettir. Ayrıca sözleşme içinde veya dışında 50 bin vatandaşımızı ücretsiz taşıyor ve bununla gurur duyuyoruz. Minibüsçüler acaba bunu hiç yaptı mı Afyon halkına sormak lazım?” dedi.
TALEPLER DURAK
BAŞKANLARINA İLETİLECEK
Şehit yakınları ve gazilerin ücretsiz taşınması hakkında açıklama yapan Ülker, “Biz geçtiğimiz haftalarda muhtarlarımızla bir araya geldik. Kendileri ücretsiz ulaşımdan yararlanmak istedi. 14 durak başkanına durumu ilettim ve hepsi kabul ettiği için muhtarları ücretsiz taşımaya başladık. Bugüne kadar Gaziler Derneği’nden herhangi bir müracaat gelmemişti. Geçtiğimiz hafta içinde Dernek Başkanı İsmail Kumartaşlı talepte bulundu. Biz yönetimde değerlendirerek durak başkanlarına ileteceğiz. Kabul ettikleri takdirde bizde ücretsiz olarak taşıyabiliriz. Bizim bu konuda yaptırım gücümüz olmadığı için tamamen minibüs sahiplerinin niyetiyle alakalı bir durum söz konusu. Gönlümüzden hepsinin ‘Evet’ demesi geçiyor.” ifadelerini kullandı.
DİSİPLİNE İKİ KİŞİ SEVK EDİLDİ
Şoförler Odası’nın disiplin kurullarını faaliyete geçirmemesi ile ilgili soruyu cevaplayan Mevlüt Ülker, “Kendi bünyemizde disiplin kurulumuz yok. Ancak bağlı bulunduğumuz Oda disiplin kurulu kararları alıyor. Biz bugüne kadar 1 taksici ve 1 minibüsçüyü disiplin kuruluna sevk ettik. Gelen şikayetleri mutlaka değerlendiriyoruz. Şikayetler esnasında minibüs şoförünü ve hat sahibini odamıza çağırarak gerekli uyarılarda bulunuyoruz” dedi.Özel Halk Otobüsleri Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Galip Şanlı, birçok Şoförler Odası’nın şikayetlerde ciddi yaptırımlar uyguladığını belirterek; “Bizi kaçak mazot kullandığımız iddiasıyla şikayet ettiler. Yetkililer gerekli incelemeyi yaptı ve suç unsuruna ulaşamadı. Biz tamamen kanunlar çerçevesinde çalışan bir yapıdayız. Kısa zamana kadar sadece bizlere değil, kendi içlerinde de defalarca kavga ettiler. Hatta yaralanmalara neden olan kavgalara dönüştü. Şarhoş şoför ve kadın polisi döven şoförler kısa süre öncesine kadar basında yer aldı.” dedi. Mevlüt Ülker, ise Ramazan ayında alkollü yakalanan şoförün ve kadın polisi döven şoförün tekrar aralarına girmesine engel olduklarını ve hiçbir minibüste çalıştırılmadığını ifade etti.
KAZANÇ ÜLKEYE GERİ DÖNÜYOR
Afyon’a ilk geldiklerinde kendileri hakkında asılsız iftiralar atıldığını belirten Galip Şanlı sözlerine şöyle devam etti: “Kazandıkları paraları nerede kullanıyorlar diye sordular. Özdilek Alış-veriş Merkezlerinin’in sahibi Hüseyin Özdilek’te Tokat’lıdır. Bizler kazandığımız parayı yine ülke ekonomisine kazandırıyoruz. Gazimizi, şehit yakınımızı, engellimize ücretsiz taşımaya harcıyoruz. Sadece Afyon’da değil, Tekirdağ’da da, Denizli’de de aynı hizmeti sunuyoruz. Halkımız bize güvendikçe hizmet etmeye devam edeceğiz.” (Kocatepe)

Aydın’a sürpriz doğum günü

Yerel Gündem Programına konuk olarak katılan Kocatepe Gazetesi Haber Müdürü Burcu Aydın’a sürpriz bir doğum günü partisi düzenlendi. Program arasında kapının önünde doğum günü pastasını gören Aydın şaşkınlığını gizleyemezken, tüm katılımcılara teşekkür ederek mumları üfledi.

Bakmadan Geçme