İş bulmanın püf noktaları anlatıldı

AKÜ Atatürk Sağlık Hizmetleri MYO’da “CV Hazırlama ve İş Arama Becerileri” konulu seminerde AKÜ’lü öğrencilere iş bulmanın püf noktaları anlatıldı Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nda (MYO) Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Afyonkarahisar İl Müdürlüğü tarafından öğrencilerin mezuniyet sonrası iş bulmalarına yardımcı olmak amacıyla 'CV Hazırlama ve İş Arama Becerileri' konulu seminer düzenlendi.Seminer [&hellip]

İş bulmanın püf noktaları anlatıldı

AKÜ Atatürk Sağlık Hizmetleri MYO’da “CV Hazırlama ve İş Arama Becerileri” konulu seminerde AKÜ’lü öğrencilere iş bulmanın püf noktaları anlatıldı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda (MYO) Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Afyonkarahisar İl Müdürlüğü tarafından öğrencilerin mezuniyet sonrası iş bulmalarına yardımcı olmak amacıyla “CV Hazırlama ve İş Arama Becerileri” konulu seminer düzenlendi.
Seminer öncesinde bir konuşma yapan Atatürk Sağlık Hizmetleri MYO Öğretim Görevlisi Emine Yörük, ülkelerin en önemli gücünün iyi yetişmiş, girişimci, kendisini ifade edebilen insan kaynağı olduğunu söyledi. Yörük, ülkelerin rekabet edebilmesinde insan kaynaklarının öneminin tüm dünyada benimsenmekte olduğunu belirterek, “kariyer planlama çalışmaları da bu kapsamda her ülkede geniş bir şekilde devam etmektedir” dedi.
“MESLEK DANIŞMANLARI İHTİYAÇ SONUCU ORTAYA ÇIKTI”
Öğrencilerin iş olanakları konusunda haberdar etmek anlamındaki çalışmaların ilk kez 1895 yılında başladığını anlatan Yörük, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) açılan meslek bürosunun ardından 1950’li yıllarla birlikte tüm dünyada benzeri iş ve meslek bürolarının kurulmaya başlandığını söyledi. Yörük, “1905 yılında ABD’nin Boston şehrinde Frank Parsons tarafından ilk meslek bürosu kurulmuş ve öğrencilere, öğretmenlere, velilere meslek hakkında bilgi vermek üzere Boston Enformasyon Dairesi’nden sonra 1915 yılında Boston Mesleki Rehberlik Dairesi kurulmuştur” diye konuştu. Türkiye’de İŞKUR bünyesindeki iş ve meslek danışmanları meslek grubunun mesleki rehberlik ihtiyacının bir sonucu olarak ortaya çıktığını dile getiren Yörük, “1950’li yıllarından sonra da özellikle ABD ve Avrupa’da, ülkemizde ise 1960’lı yıllardan sonra mesleki yöneltme daha bir önem kazanmıştır. İŞKUR bünyesinde iş ve meslek danışmanlığı adlı bir meslek grubu da bu amaçla ülkemize kazandırılmıştır” ifadelerini kullandı.
“İNSANLAR KİMLİKLERİNİ İŞLERİNDE KAZANABİLİRLER”
Semineri gerçekleştiren İş ve Meslek Danışmanı Tuğba Bedir ve Mehmet Can Oturakçı ise konuşmalarında İŞKUR faaliyetleri, iş ve meslek danışmanlığı, iş arama becerileri, özgeçmiş (CV) hazırlama, iş görüşmesi ve mülakat gibi konularda öğrencilere bilgiler verdi. İlk olarak söz alan Bedir, iş aramanın bireyin kendini ve talep ettiği işin niteliklerini tanıyarak doğru araçları kullanmasıyla başarıya ulaşılabilecek bir süreç olduğunu söyledi. Çalışmanın bireye emek, zihin gücünü harcama ve karşılığında gelir elde etmenin yanı sıra hangi kesimde ve düzeyde olursa olsun toplum içinde yer ve rol kazandırdığını ifade eden Bedir, “İnsanlar kendilerini sosyal bir bütün olarak görüp kimliklerini ancak işlerinde kazanabilirler. Özellikle herhangi bir mesleği olmayan kişilere göre iş, yaşamak için gerekli olan parayı kazanmakta kullanılan bir araç niteliğindeymiş gibi algılanır. Oysaki durum böyle olsaydı, paraya ihtiyacı olmayan zengin kişilerin çalışmaları gerekmezdi” diye konuştu.
“İŞ BULMAK ZOR VE
UZUN BİR YOLDUR”
İş aramanın bir eğlence olmadığına dikkat çeken Bedir, “Yani bir iş bulmak zor ve uzun bir yoldur. Bunun birçok işin yapılmasından bile daha ağır bir çalışma olduğunu unutmayalım. Bir işe alınma başarısını daha çok ikna kabiliyeti olan, en yeterli adayın kendisi olduğuna başkalarını ikna edebilen kimseler elde ederler. Adayların çoğu o iş için yeterli olabilir. Ancak sadece bir kişi bu işe alınacak ise bu kişi siz olabilirsiniz” diye konuştu. Bedir, iş aramanın bir kişinin hayatının dönüm noktalarından birine atacağı ilk adım olduğunu belirterek, “Bu adımı ne kadar sağlam atarsanız iş yaşamınızda başarılı olma yüzdeniz o kadar artar” değerlendirmesinde bulundu.
“KİŞİSEL NİTELİKLER
BELİRTİLMELİ”
İş aramanın bir bakıma kişisel özelliklerin pazarlanması olduğunu ifade eden Bedir şöyle devam etti:
“Herhangi bir malın pazarlanmasından farklı olarak kişisel nitelikler iş görüşmesi yaptığınız kişi tarafından bilinmez. Bunların sizin tarafınızdan dile getirilmesi gerekmektedir. Sizin için ayrıntı gibi görünen konular dahi size iş verebilecek olanların ihtiyacı olan şeyler olabilir. Bir iş için sizi en uygun aday yapan değerli yönlerinizi keşfetmek, müracaat ettiğiniz şirketin veya işyerinin görevi değildir. Bu özelliklerinizi sizin belirtmeniz ve öne çıkarmanız gerekir. Bu da ancak kuvvetli ve zayıf yönlerinizin gayet açık bir şekilde bilincinde olmanızla gerçekleşebilir.”
“ETKİLİ ÖZGEÇMİŞ
BİR ÇOK KAPIYI AÇAR”
İş ve Meslek Danışmanı Mehmet Can Oturakçı ise özgeçmişin iş arayan kişinin işverene karşı ilk izlenimi oluşturmasında ve kendini daha iyi anlatarak öne geçmesi için önemli bir araç olduğunu söyledi. Oturakçı “Özgeçmiş, iş deneyiminizin, eğitim ve kişisel geçmişinizin bir envanteridir. Özgeçmiş işverene, kim olduğunuz, nasıl bir iş istediğiniz, ne bildiğiniz, neler yaptığınız, ne gibi özelliklere sahip olduğunuz, neler yapabileceğiniz ile ilgili ipuçları verme özelliğine sahiptir” dedi. Özgeçmişin iş arama yöntemlerinin en etkili olan yollarından biri olduğunu söyleyen Oturakçı, şunları söyledi:
“Özgeçmişler artık daha önce hiç olmadığı kadar önemlidir. Özellikle de profesyonel, teknik, idari veya yönetim pozisyonunda iş arıyorsanız etkili bir özgeçmiş size kapıları açmada yardımcı olacaktır. İş arayan kişi başvuru yapacağı her iş için hazırlamış olduğu özgeçmişi tekrar gözden geçirmeli ve işe uygun becerilerini ön plana çıkarmalıdır. Şirketlerin eleman alma dönemlerinde, insan kaynakları yöneticilerinin ellerine belki de yüzlerce özgeçmiş ulaşmakta, büyük bir şirket söz konusu olduğu zaman bu sayı binlerle ifade edilebilmektedir. Başvuruda bulunan binlerce aday arasından sıyrılarak, bir görüşme yapabilme şansını yakalamanızın en iyi yolu, iyi bir özgeçmiş hazırlamaktır.”
Seminer İş ve Meslek Danışmanları Tuğba Bedir ve Mehmet Can Oturakçı’nın öğrencilerin sorularını yanıtlaması ile son buldu. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme