İrlanda'daki 5.000 Yıllık Mezarlığın Sırrı Ortaya Çıktı
İrlanda da taş devrinden kalma mezarlığın uzun zamanlardır kraliyet ailesinin olduğuna inanılıyordu. Ancak yakın zamanda mezarlıktan çıkarılan iskeletlerin DNA incelemeleri sonucunda hanedanlığa değil halka ait olduğunu gözler önüne serdi.
Uzun zamandır İrlanda da bulunan taş devri mezarlarında inceleme yapan arkeologlar, bu mezarlığın kraliyet ailesi için yapıldığını düşünüyorlardı. Fakat bu tarihi mezarlarda yapılan araştırmalar sonucunda 55 adet iskelet ortaya çıkarıldı. Bu 55 iskeletin DNA incelemeleri sonucunda burada yatanların kraliyetten olduğu değil halktan olduğu açıkça ortaya çıkmış oldu.
İrlanda’daki Neolitik dönem biraz fazla sürmüştür ( M.Ö. 3900-2500). Bu dönemde yaşayan insanlar, insan kemiği ve kremasyon kalıntılarının koyulduğu büyük taştan yapılar inşa etmişlerdir. Bu yapıların mezar yeri olduğu ilk bakışta belli idi. Fakat arkeologlar, bu yapılara kimlerin gömüldüğünü ve tören, kutlama, gösteri gibi başka amaçlarlar kullanılıp kullanılmadığını araştırıyorlardı.
Yapılan DNA analizleri, bu anıtları inşa edip kullanan insanların büyükbaş besiciliği yapan, ekip biçme ile uğraşan ilk çiftçiler olduğunu ortaya çıkarmıştı. Aynı zamanda bu mezarlar aile içi evlilik yapan soylu kraliyet mensuplarına da ait olduğunu ortaya atmış oldu. Ancak Cambridge Archaeological Journal’da yayımlanan bir çalışmada bu mezarlıkta yatan kişilerin kimlikleri konusunda yanıldığımızı söylüyor.
Çalışmayı kaleme alan aynı zamanda Dublin Üniversitesinde Arkeolog olarak görev yapan Neil Carlin’e göre, Bu tarz anıtlar o dönemin insanlarının bir arada toplanıp çalıştığı ara ara eğlence organizasyonu yaptıkları ve ölülerinin defnettikleri ortak alandı. Bir diğer yandan çalışma bu Toplumların, dört yüz yıllık basit usûl de mezar uygulamasından bu tarz devasa yapıt uygulamasına geçildiğini bununda çok büyük bir değişim olduğunu ortaya çıkartıyor.
İrlanda’da çalışma yapan arkeologlar, dört farklı mezar alanı buldu. Bunların üçü Neolotik dönemin ilk safhalarında kullanılan basit usûl mezarlık, dördüncü ise ‘’gelişmiş geçit mezar’’ olarak adlandırdığımız M.Ö. 3300’lerde yapılan mezarlardı. Geçit mezarlar, Taş koridorlardan, dairesel tepeciklerden oluşan yapılardır. Bu yapılar mısır piramitlerinden de eski olduğu düşünülmektedir.
Bu gün İrlanda’ya gidecek olursanız bu taş anıtlardan her yerde görebilirsiniz.
Bakmadan Geçme





