İran Ordusu Ne Kadar Güçlü?

İran, son dönemde işgalci İsrail'e yönelik yaptığı sert açıklamalar ve tehditlerle uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmeye devam ediyor.

İran Ordusu, İran İslam Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri'nin temel bileşenlerinden birini oluşturuyor ve ülkenin karadan, havadan ve denizden gelebilecek saldırılara karşı korunmasını sağlamakla yükümlü. Kara, hava ve deniz kuvvetlerinden oluşan İran Ordusu, 534.000 aktif asker ve 400.000 yedek personeli ile dikkat çekiyor. Asker sayısı açısından dünya sıralamasında 13. sırada yer alan İran, Ortadoğu'da ise en büyük üçüncü askeri güç olarak biliniyor.

İran Ordusu'nun kara kuvvetleri, geniş bir envantere sahip. 1.650 tank, 2.215 zırhlı savaş aracı ve 1.533 çoklu roketatar ile İran, karada etkili bir caydırıcılık sunuyor. Hava gücünü desteklemek için 150 av-önleme uçağı ve 158 saldırı uçağı ile donatılan İran Ordusu, bölgedeki olası tehditlere karşı kapsamlı bir savunma mekanizması kurmuş durumda. Hava savunma sistemleri, HAWK ve SA-2 füze bataryaları gibi ekipmanlarla güçlendirilmiş.

Deniz Kuvvetleri açısından bakıldığında ise İran, 33 denizaltı ve 6 firkateyn ile bölgedeki denizlerde de etkili bir varlık gösteriyor. Sahil güvenlik botları ve mayın gemileri gibi unsurlarıyla İran Ordusu, özellikle Körfez bölgesindeki deniz trafiğini kontrol edebilecek kapasiteye sahip.
 

Bakmadan Geçme