Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

İntiharlar

Çağımızın hastalığı olarak yorumlanan stres ve depresyon sonrası insanların intihara daha çok meyilli hale geldiği bilimsel verilerle ortaya konuyor. Afyonkarahisar’da da intihar olaylarında bir artış gözlendiği biliniyordu. Başta gençler olmak üzere insanlarımızın giderek intihara sürüklendiğine dikkat çekiliyordu.
Toplumun intihara karşı bilinçlenmesi için çabalar sürerken, Afyonkarahisar’ın yerel basınında da “özendirmeme” amacıyla intihar haberlerine fazla yer vermeme teamülü yerleşmişti.
Son dönemde devlet birimlerinin koordinesi ile intihar olaylarının nasıl önleneceği ve azaltılacağı yolunda çabalar gösterilmeye başlandı. Bunların bir basamağı olarak Acil Serviste İntihar Girişimlerine Psikososyal Destek ve Krize Müdahale Programı hayata geçirildi. Program aracılığıyla kamuyla direkt ilgili olan birimlerin intihar olaylarına karşı işbirliği hedefleniyor.
Bu program kapsamında Afyonkarahisar’ın intihar olaylarıyla ilgili rakamsal veriler de ortaya kondu. Ortalamaya vurulduğunda her üç günde bir intihar olayının yaşandığı ilimizde sorunun ne kadar önemli olduğu bir kez daha kendini gösterdi.
Bu rakamlara göre son bir yılda 79’u bayan, 43’ü erkek olmak üzere toplam 122 kişinin intihar girişiminde bulunduğu ve psikiyatrik birimlere sevk edildiği açıklandı.Bu kişilerden 17’si ekonomik sorunlar nedeniyle, 13’ü yanlışlıkla ilaç içmekten, 13’ü ebeveyn çatışmasından, 13’ü ruhsal hastalıktan, 10’u evlilikten, 9’u karşı cinsle sorunlardan, 8’i yalnızlıktan 6’sı aile içi şiddetten, 6’sı okul nedeniyle, 6’sı iletişim sorunlarından, 5’i hastalıktan, 4’ü çocuk yüzünden, 3’ü sınav kavgası yüzünden, 2’si yakınını kaybetmesinden, 1’i gelişim dönemi sorunlarından, 1’i cinsel sorunlardan, 1’i ailesi yüzünden, 1’i iş ve 1’i de tacizden dolayı intihara başvurmuş.Bunlara ilaveten 2 kişinin ruhsal hastalık, 1 kişinin aile, 1 kişinin iletişim sorunu, 1 kişinin okul, 1 kişinin taciz ve 1 kişinin de karşı cinsle olan sorunlarından dolayı kriz geçirdiği kayıtlara geçti. Bayanlarda çoğunluğun dikkat çekmek için intihar girişiminde bulunduğunu belirten rakamlar, erkeklerin kesinlikle ölmek için girişimde bulunduğu ve bir çoğunun da bunu başardığı bildiriliyor.
İntihar karnemiz böyle. Sorun bugüne kadar büyüyerek geldi. Milli manevi değerlerimiz, sağlam aile yapımız ve yeni adım atılan bu çalışmalarla inşallah bu sorun daha fazla büyümeyecektir. Çünkü devlet ve toplum tehlikenin farkında…

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER