'İntihar ciddi bir halk sağlığı sorunudur'

Gün FM'de yayınlanan Sağlık Olsun programına Toplum Sağlığı Merkezi'nden Psikolog İsmihan Saldık konuk olarak katıldı. Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir'in sorularını yanıtlayan Saldık 10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü dolayısıyla bu konuya değindi.Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre her yıl 1 milyona yakın kişinin intihar ettiği bilgisini paylaşan Toplum Sağlığı Merkezi'nden Psikolog İsmihan Saldık, [&hellip]

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına Toplum Sağlığı Merkezi’nden Psikolog İsmihan Saldık konuk olarak katıldı. Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sorularını yanıtlayan Saldık 10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü dolayısıyla bu konuya değindi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre her yıl 1 milyona yakın kişinin intihar ettiği bilgisini paylaşan Toplum Sağlığı Merkezi’nden Psikolog İsmihan Saldık, “Bu intiharların gerisinde yasını tutan 5-6 milyon kişi kalmaktadır. Bu durum intiharın ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu göstermektedir. Ve bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü intihar konusunda farkındalık yaratmak için 10 Eylül’ü İntiharı Önleme Günü olarak ilan etmiştir.” şeklinde konuştu.
İNTİHARI ANLAMANIN
 YOLLARI KONUŞULDU
Bir kişinin intihar girişimde bulunacağını anlamanın yollarından bahseden Psikolog İsmihan Saldık, “Kişi sürekli ölümden bahsediyor, düşünceleri bununla meşgulse, kişide klinik düzeyde depresyon mevcutsa, kişi ölümle sonuçlanması muhtemel şekilde riskli davranışlar sergiliyorsa, kişi önceden ilgilendiği etkinliklerden uzak durmaya başlamışsa, kişi kendini çaresiz, yalnız ve suçlu hissettiğini ifade ediyorsa, kişi son dönemlerde ileri düzeyde keyifsiz, isteksiz, kaygılı olduğu halde aniden neşeli ve sakin bir yapıya büründüyse, kişi intihar isteğini açıkça belirtiyorsa ve kişi veda etmek üzere ziyaretlerde ve benzeri girişimlerde bulunuyorsa intihar edeceğinden şüphelenebilir. Bu kişilerle ilk temasımız çok önemlidir. Kişiyi dikkatli bir şekilde dinlemek için uygun bir ortam ve zaman olmalıdır. Kişiyle konuşurken olabildiğince sakin olmak ve çok sık araya girip müdahale etmemek gerekir. Kişinin anlattıkları karşısında şok olmamak ve duygusallaşmamak gerekir. Kişi bize intihar niyetinin olduğundan bahsederse açık olunmalıdır.” diye konuştu.
“KİŞİYİ BU SÜREÇTE
 YALNIZ BIRAKMAMAK GEREKİR”
İntiharı önlemekle ilgili de konuşan Saldık, “Kişiyi bu süreçte yalnız bırakmamak gerekir. Kişinin bir iş ile meşgul olmasını sağlamak faydalı olacaktır. Sosyal ağını, arkadaşlık ilişkilerini güçlendirmeye çalışılmalıdır. Aile içinde alınan kararlarda bireyin rolüne önem verilmelidir. Bireyin monoton bir hayat sürmesi engellenmeli, çeşitli faaliyetler yapılmalıdır.” dedi.

Bakmadan Geçme