İnternetin hem yararı hem de zararı var

AKÜ’de “İnternet ve Bilişim Hukuku” konulu e-konferansa konuşmacı olarak katılan Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çiftci, insanlığa ve kişilere sayısız yarar ve nimet sunan internetin, beraberinde birtakım zarar ve sakıncalarda getirdiğini söyledi Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından düzenlenen “İnternet ve Bilişim Hukuku” konulu e-konferans, AKÜ Enformatik Bölümü dersliklerinde [&hellip]

İnternetin hem yararı hem de zararı var

AKÜ’de “İnternet ve Bilişim Hukuku” konulu e-konferansa konuşmacı olarak katılan Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çiftci, insanlığa ve kişilere sayısız yarar ve nimet sunan internetin, beraberinde birtakım zarar ve sakıncalarda getirdiğini söyledi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından düzenlenen “İnternet ve Bilişim Hukuku” konulu e-konferans, AKÜ Enformatik Bölümü dersliklerinde gerçekleştirildi.
İnternet ve Bilişim Teknolojileri Yönetimi Uzaktan Eğitim Yüksek Lisans Programı öğrencilerine yönelik düzenlenen ve uzaktan eğitim teknolojilerinden yararlanılarak yapılan e-konferans, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çiftci tarafından verildi.
“İNTERNET VE BİLİŞİM
HUKUKUNUN ÖNEMİ ARTIYOR”
Konferansta, iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin beraberinde internet ve bilişim hukukunun önemini her geçen gün daha da arttırdığını belirten Prof. Dr. Ahmet Çiftci, konuşmasında bilişim alanı ve bilgisayarın unsurlarını açıkladı. İnternet yayıncılığının işlevleri, süjeleri, yararları ve sakıncalarına da değinen Prof. Dr. Ahmet Çiftci, “İnternetin başlıca yararları arasında uzaktan eğitime vasıta olma, medyayı yani yazılı basını takip etme, olaylara ve haberlere kısa sürede ulaşma, sinema filmlerini ve videoları izleme, görsel işitsel medyayı izleme, alışveriş yapma, taksit ödeme, bankacılık işlemleri yapma, görüntülü ve sesli konuşma, kurumsal ve bireysel yazışma yapma, kültürü geliştirme fonksiyonunu sıralayabiliriz. İnsanlığa ve kişilere sayısız yarar ve nimet sunan internet, beraberinde birtakım zarar ve sakıncalar da doğurmaktadır. Kişisel verilerin elde edilmesi, özel hayatın ihlâli, online dolandırıcılık, hakaret, sövme ve iftira suçları, telif haklarının ihlâli, kumar oynanması için yer ve imkan sağlama, çocukların cinsel istismarı, intihara yönlendirme, genel ahlâka aykırılık yani müstehcenlik ve pornografi, fuhuşa aracılık etme, sağlık için tehlikeli madde temini ile uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, Atatürk aleyhine suç işleme, kişileri asosyal, içine kapanık hale getirme, bağımlılık yaratma, aile düzenini bozma, argo ifadeler yoluyla dili bozma ve yozlaştırma, teröre hizmet amacıyla kullanılması bu zarar ve sakıncalardan bazılarıdır” dedi.
“DÜŞÜNCE İLKELER ESER SAYILMAZ”
Prof. Dr. Çiftci, bilgisayar programları üzerindeki telif hakları konusuna da değinerek “5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa göre “İlim ve Edebiyat Eserleri, Musiki Eserleri, Güzel Sanat Eserleri ve Sinema Eserleri” olmak üzere 4 tür eser kategorisi bulunmaktadır. Kanunun 2. maddesine göre “Her biçim altında ifade edilen bilgisayar programları ve bir sonraki aşamada program sunucu doğurması koşuluyla bunların hazırlık tasarımları” ilim ve edebiyat eseridirler. Ancak yine aynı kanun kapsamında arayüzüne temel oluşturan düşünce ve ilkeleri de içine almak üzere, bir bilgisayar programının herhangi bir öğesine temel oluşturan düşünce ve ilkeler eser sayılmazlar. Bir bilgisayar programının uyarlanması, düzenlenmesi veya herhangi bir değişim yapılması ise onu işlenme eser kapsamına sokar” diye konuştu.
Bilgisayar programı şeklindeki eser üzerindeki tehditleri de sıralayan Prof. Dr. Ahmet Çiftci, başta Anayasanın amir hükümleri ile “5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” olmak üzere Türk Bilişim Mevzuatı’nın önemli kanunlarını sıralayarak konuşmasını sonlandırdı.
Konferans bitiminde AKÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mevlüt Doğan tarafından Prof. Dr. Çiftci’ye katkılarından dolayı teşekkür belgesi takdim edildi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme