• Haberler
  • Genel
  • 'İnsanları evde tutabilmek için iş kaygısı kaldırılmalı'

'İnsanları evde tutabilmek için iş kaygısı kaldırılmalı'

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'evde kalın' çağrısına atıfta bulunarak, 'İnsanları evde tutabilmek için onların geçim derdini, ekonomik sıkıntılarını aş ve iş kaygılarını ortadan kaldırmanız gerekiyor' dedi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar İl Başkanlığı tarafından 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle [&hellip]

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “evde kalın” çağrısına atıfta bulunarak, “İnsanları evde tutabilmek için onların geçim derdini, ekonomik sıkıntılarını aş ve iş kaygılarını ortadan kaldırmanız gerekiyor” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar İl Başkanlığı tarafından 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Zafer Meydanında basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasına Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz, CHP Merkez İlçe Başkanı Ömer Akyıldız ve parti yöneticileri katıldı.
“KADINLARIN YÜZDE 34’Ü İŞ GÜCÜNE KATILIYOR”
Basın açıklamasında ilk sözü CHP İl Kadın Kolları Başkanı Alev Doğru aldı. Kadın emekçilerin iş hayatında ki sorunlarına değinen Doğru, “Kadın emekçilerimizin sorunları daha iş bulma aşamasında başlamaktadır. Türkiye de erkek nüfusunun yaklaşık yüzde 73’ü iş gücüne katılırken bu oran kadınlarda yüzde 34’de kalmaktadır. İşverenler özellikle erkek çalışanları tercih etmekte ve iş başvurularında bunu belirtmektedirler. Toplumsal olarak kadına biçilen öncelikli roller dolayısıyla işten ayrılan ve iş hayatına katılamayan kadınlarımızın sayısı da yüz binlerle ifade edilmektedir. Evde bakıma muhtaç yaşlı veya çocuk olması ev işlerinin yoğunluğu olduğu kadar ata erkil toplum yapısı sebebiyle kadınların baba veya eş tarafından kadınların iş hayatına katılmaları engellenmektedir.” dedi.
“EN MAĞDUR OLANLAR KADINLAR”
Sorunları aşarak güçlükle iş bulabilen kadınların karşılaştıkları bir başka sorununda cinsiyete dayalı ücret farkı olduğunu belirten Doğru, “Daha az ücrete razı olan kadınlarımız özellikle tarım ve hizmet sektörlerinde kayıt dışı çalıştırılmakta ve dolayısıyla sosyal güvencelerden mahrum kalmaktadır. Kadın emekçilerin başka sorunları ise engellemeler, kısıtlamalar ve tacizlerdir. Kısacası yıpratıcı bir mobing sürecidir. Kadın iyi bir eş iyi bir anne olmaya çabalarken bir yandan karşılaştığı psikolojik şiddetle savaşmaktadır. Bu durum hem ruhsal hem de fiziksel sağlığını olumsuz etkilemektedir. Tüm dünyanın coronavirüs nedeniyle geçirdiği zor süreçte ülkemizde yine en mağdur kadın emekçilerimiz olmuştur. Virüs nedeniyle kapatılan işyerleri sonucu işsiz kalan kadınlarımız işsiz kalırken devlet tarafından hiçbir destek görmemiştir. Yaşanılan bu zor günlerde özellikle sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyor, emeğin hakkının verildiği, adil ve eşitlikçi bir düzen umuduyla 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı kutlu olsun” diye konuştu.
“İŞÇİLER SALGINDA ÇALIŞMAK ZORUNDA KALDI”
CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz, AK Parti iktidarının coronavirüsün Türkiye de görülmesiyle birlikte, salgının yayılmasını engellemek için sürekli “evde kal” çağrısı yaptığını belirterek, “Ancak aç kalmamak için çalışmak zorunda olan işçi sınıfı için, evde kalmalarının gereklerini yerine getirmedi. Evet, sokağa çıkmak belirli kesimler için yasaklandı, engellendi ama işçiler ve gençler için bu yasaklar geçerli değildi. Emekçiler çalışmak zorundaydı. Çünkü sosyal güvenceleri yoktu. ‘Çalışanlara müjde, artık işten çıkarmak yasaklanıyor’ dediler, altından yine ‘Ücretsiz izin ve hak gaspları’ çıktı. İşçi sınıfına, doğal insan hakkı olan sağlık haklarını bile reva görmeyen bir iktidar var. Bu iktidar emeğin, çalışanların, işçilerin, emekçilerin, emeklilerin iktidarı olamaz. Tüm dünyada, insanlığı öldüren virüs değil, adaletsizlik, yoksulluk, eşitsizlik ve sömürü vadeden kapitalizmdir ve bu düzene yandaşlık eden iktidarlardır. Peki, çare nedir? Çare, önce adalet olmalı, demokrasi yeniden tesis edilmelidir. Ülkemizin kaynakları halk için, insanlık için kullanılmalıdır. Eğitim, sağlık başta olmak üzere temel hizmetler ücretsiz olmalıdır. ‘Emek en yüce değerdi.’ O halde emeğe, emekçiye saygı duyulmalı, insanca yaşama koşulları ve sosyal güvenceleri sağlanmalıdır. Başta sağlık emekçilerimiz olmak üzere tüm işçilerin emekçilerin bayramı kutlu olsun.” şeklinde konuştu.
“İŞSİZLİK FONU AMAÇ DIŞI KULLANILMAMALI”
CHP Afyonkarahisar Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divan Kâtip Üyesi Av. Burcu Köksal, virüs salgını tedbirlerinden 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün de nasibini aldığını söyledi. Ekonomik kriz nedeniyle en çok darbeyi alan işçi sınıfının korona salgınından en çok etkilenen kesimlerin başında geldiğini dile getiren Köksal şunları söyledi:
“Korona salgınının başladığı günden bu yana yaklaşık 3 milyon işçi ücretsiz izne çıkarıldı. Bu işçilerden İşsizlik Fonundan Yararlanma şartlarını taşımayanlara sadece bin 170 TL’lik ücretsiz izin desteği verildi. Biz diyoruz ki hiç olmazsa ücretsiz izne çıkarılan işçilere asgari ücret düzeyinde bir meblağ ödenilsin. 15 Mart sonrası ücretsiz izne çıkarılıp işsizlik maaşı alamayıp bin 170 TL ile geçim mücadelesi vermek zorunda kalan işçilerin öncelikle bayramı kutlu olsun. İşsizlik Fonunun amaç dışı kullanımı bir an önce yasaklansın diyoruz. Çünkü işsizlik fonu işsiz kalan yurttaşlarımızın kullanımı için hazırlanmış bir fondur. Bu fon işsiz vatandaşlarımıza değil teşvik adı altına başka amaçlarla kullanılmaktadır.”
“FEDAKÂRLIK SIRASI YANDAŞTA”
Pandemi döneminde çalışmak durumuna kalan kişilerin en kritik işlerde çalıştıklarına dikkat çeken Köksal şöyle konuştu:
“Eczanelerde ki kalfalar, marketlerde ki kasiyerler, kargo çalışanları, hastanelerde ki emekçiler, sahada ki gazeteciler bunlardan bir kaçıdır. Onlar içinde insan onuruna yaraşır bir ücret ve sağlık tedbirlerinin en iyi şekilde alınmasını istiyoruz. AKP Genel Başkanı ekranlara çıkıp millete ‘Evde kalın.’ diyor. Millet iş ve aş kaygısı taşırken evde kalamaz. İnsanları evde tutmanız gerekiyor. İnsanları evde tutabilmek için de onların geçim derdini, ekonomik sıkıntılarını aş ve iş kaygılarını ortadan kaldırmanız gerekiyor. AK Parti Genel Başkanı televizyona çıkıp IBAN numarası verip fedakârlığı yandaştan değil vatandaştan bekliyor. Vatandaş yıllardır tabiri caiz ise boğazından kesip yeterince fedakârlıkta bulunuyor. Artık fedakârlık sırası yandaşlardadır. Türkiye de ihaleleri paylaştırdığı 8-10 tane müteahhittedir. Bunların başında da milletin anasına küfür edip bir gece de vergi borcunu sildiği müteahhittedir. İnsan onuruna yaraşır eşit işe eşit ücret talebine kulak verilsin. Kardeşçe ve hakça bir dünya dileğiyle 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlu olsun.” >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme