Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Galip Leblebicioğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

İNSANIN DİNİ GÖREVLERİ

İnsan, kendisinden emir ve yasakların kalkacağı bir duruma ulaşamaz. Bazı kimseler aşka ulaşınca, kalbi temizlenince artık ibadet etmesine, dinin emirlerini yerine getirmesine yasaklardan sakınmasına gerek kalmaz düşüncesine kapılırlar. Bazıları da insan belirli bir mertebeye (Fenafillah) vardıktan sonra ibadete itaate lüzum kalmaz derler. Bunun sonucu insan kâfir olur. Dinden çıkar.
SAHABE
Peygamberimiz zamanında kendisinin yakınında bulunan sohbet ettiği kişilere sahabe denir.
Sahabeler Allah kendilerinden razı olsun hayırla yadedilir.
Peygamberlerimiz; “Ashabıma kötü söz söylemeyiniz. Sizden biriniz Uhud Dağı kadar altın sadaka dağıtsa gene de ashabımdan birisinin ulaşmış olduğu mertebeye ulaşamaz”
“Allah! Allah! Ashabım hakkında (Fena konuşmayınız).
Allah’tan korkunuz. Benden sonra onlara garazla haklarında kötü laf etmeyiniz. Kim onları severse beni sevdiğinden dolayı onları sevmiştir. Kim onlara eziyet ederse bana etmiş gibi olur. Bana eziyet edene ise Allah’ın azabı yakındır.
AŞERE-İ MÜBEŞŞERE
Peygamberimizin cennete müjdelendiği on kişinin cennete gideceklerine şahadet edilir.
Tirmizi ve Ahmet b. Habel’in bize naklettiklerine göre cennetle müjdelenen on kişi;
1- Hz. Ebubekir
2- Hz. Ömer
3- Hz. Osman
4- Hz. Ali
5- Hz. Talha
6- Hz. Zübeyir
7- Hz. Abdurrahman İbnü AVF
8- Hz. Sa’d İbnü ebi Vakkas
9- Hz. Sa’d İbnü Zeyd
10- Hz. Ubeyde İbnü Cerrah
Allah cümlesinden razı olsun.
MAKLÜKLARIN FAZİLET DERECELERİ
Yaratıcıların Fazilet dereceleri faklıdır, insana tebliğle görevli peygamberle elçiler meleklerin resullerinden, meleklerin resulleri de peygamberler dışında bütün insanlardan daha üstündür. İnananların hepsi de meleklerin hepsinden daha faziletlidir.
İnsanların en efdali peygamberlerimizden sonra Ebu Bekir’I sıddık (r.a.)dır. Ebu Bekir’den sonra Ömer’ül Faruk sonra Osman Zinnureyn sonra da Alliyyül Murtaza R.A.’dır. Peygamberlerden sonra dört halifenin görev almaları da bu sıraya göredir.

HAYATA SAYGI
Nisa Suresi (No:4) 92-93 Ayetler

“Yanlışlıkla olması dışında bir mümin, bir mümini öldürmeye hakkı olamaz. Yanlışlıkla bir mümini öldüren kimsenin, mümin bir köle (esir) azat etmesi ve ölenin ailesine teslim edilecek bir diyet vermesi gereklidir. Meğer ki ölünün ailesi o diyeti bağışlamış ola (Bu takdirde vermez) Eğer öldürülen mümin olduğu halde size düşman bir toplumdan ise mümin bir köle (esir) azat etmek lazımdır. Eğer kendileri ile antlaşma bulunan bir toplumdan ise ailesine teslim edilecek bir diyet ve mümin bir köleyi (esir) salıvermek gerekir. Bunları bulamayan Allah tarafından tevbesinin kabulü için iki ay peşpeşe oruç tutması lazımdır. Allah herşeyi bilendir. Hikmet sahibidir.”
“Kim bir mümini kasten öldürürse cezası içinde ebediyen kalacağı cehennemdir. Allah ona gazap etmiş, onu lanetlemiş ve onun için büyük bir azap hazırlamıştır.”
İslam dininde ceza hukukuna göre bir müslümanı haksız yere bilerek öldürenin cezası kısas yani idamdır. Bunu affetme yetkisi yalnızca ölenin ailesine aittir. Ailesi isterse kısas yerine diyet talep eder. İsterse, ikisini de bağışlarlar. Bu takdirde Devletin daha hafif bir şekilde cezalandırma yetkisi vardır.
Bakara Suresi 179. Ayette “Kısasta hayat vardır. Umulur ki suç işlemekten sakınırsınız” buyrulmaktadır. Kısas tatbik edilirse bir kişinin katilin öldürülmesi ile pek çok kimsenin yaşaması sağlanır. Çünkü cezasının ölüm olduğunu bilen kimse bu suçu işlemiyecektir.
Haksız aflarla birgün hürriyete kavuşmak ümidi ile beslenen kimselerin bu cezası hiç de caydırıcı olmaz ve suçu önleyici değildir.
No:17 ISRA SÜRESİ (Ayet 33)
“Haklı bir sebep olmadıkça Allah’ın muhterem kıldığı cana kıymayın bir kimse zulmen öldürülürse onun velisine (hakkını alması için) yetki verdik. Ancak bu veli de kısasta ileri gitmesin. Zaten o alacağını almıştır”
No:25 FURKAN SURESİ (68-69 Ayetler)
“Yine onlar ki Allah ile beraber (tuttukları) başka bir tanrıya yalvarmazlar. Allah’ın haram kıldığı cana haksız yere kıyamazlar ve zina etmezler. Bunları yapan günahı(nın cezasını) bulur”
“Kıyamet günü azabı kat kat artırılır ve onda (azapta) alçatılmış olarak devamlı kalır”
Açlık ve ekonomik sıkıntı bakamamak korkusu ile kürtaj yaptırmak Allah’ın Rezzak sıfatını unutmak ve insan unsuruna karşı cinayet işlemektir. Bu ikisi de büyük günahlardandır. Rezzak sıfatı Allahı’ın insanların rızkını ihtiyaçlarını karşılıyacağını ifade eder.
Haksız yere adam öldürmek aile ve toplum içinde huzursuzluk meydana getirmek, İslam’ın sunduğu kardeşlik havasını zehirlemek günahların en kötüsüdür. Günahkar hem dünyasını hem ahiretini zehir etmiş olur.
Allah katında adam öldürme hiç sevilmeyen yasak edilen bir hâldir.
-Allah bizi korusun –

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER