• Haberler
  • Genel
  • “İnşallah hac niyetleri layıkıyla gerçekleşir”

“İnşallah hac niyetleri layıkıyla gerçekleşir”

Hacca niyet edenlerin niyetlerini en kısa sürede layıkıyla gerçekleştirmelerini Allah’tan niyaz eden İl Müftü Yardımcısı Galip Kolcu, millete birlik, dirlik, huzur niyaz etti. Kolcu, hacı adaylarına önemli tavsiyelerde bulundu İl Müftü Yardımcısı Galip Kolcu, son yıllarda hacca ilginin arttığını söyledi. Geçen yıl Türkiye genelinde bir milyon 620 bin civarında hacca gidişin gerçekleştiğini belirten Kolcu, bu [&hellip]

"İnşallah hac niyetleri layıkıyla gerçekleşir"

Hacca niyet edenlerin niyetlerini en kısa sürede layıkıyla gerçekleştirmelerini Allah’tan niyaz eden İl Müftü Yardımcısı Galip Kolcu, millete birlik, dirlik, huzur niyaz etti. Kolcu, hacı adaylarına önemli tavsiyelerde bulundu

İl Müftü Yardımcısı Galip Kolcu, son yıllarda hacca ilginin arttığını söyledi. Geçen yıl Türkiye genelinde bir milyon 620 bin civarında hacca gidişin gerçekleştiğini belirten Kolcu, bu yıl sayının 1 milyon 200 bin kişiye kadar tırmanabileceğini ifade etti. Kolcu, il genelinin bu yılki hac kontenjanının bin 200 civarında olacağını, yüzde 60’ının DİB, yüzde 40’ının ise A grubu seyahat acentalarına ait olacağını kaydetti.
HAZIR GİTMEK MÜHİM
Hac kayıtlarının 22 Şubat tarihinde sona ereceğini belirten İl Müftü Yardımcısı Galip Kolcu, tahminine göre kayıtlar bittikten kısa bir süre sonra kuraların çekileceğini söyledi. Kolcu, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kuralar çekildikten sonraki sürenin eğitim ve hazırlama hizmeti ile değerlendirme tasarrufunda olduğunu belirtti. Hacı adaylarının yola çıkmadan eğitilip bilgilendirilmelerinin önemine temas eden Galip Kolcu; “Hacı adaylarının hazır olarak kutsal topraklara ulaşmaları çok önemli bir konu. Oraya gittiğinde sıkıntıya düşmemesi, bilinçli ve hazırlık gidilmesi çok önemli. Geniş bir zamanın kullanılması için DİB kuranın önce çekilmesini istiyor. Kayıtlar sonuçlandıktan kısa bir süre sonra kuralar çekilecek. Sonrasında biz il müftülükleri olarak genel manada seminer faaliyetlerine girişeceğiz.” dedi.
DOĞRU HAC GÜNAHLARA KEFARET
İl Müftü Yardımcısı Galip Kolcu, haccın her müminin arzu edip iştihakle beklediği, ömründe bir defa mübarek toprakları görmek istediğini dile getirdi. Haccın İslam’ın şartlarından biri olduğunu söyleyen Kolcu şöyle konuştu: “Hac çok önemli bir ibadettir. Hac hem mali hemde bedeni ibadet olması nedeniyle dinimizde en yüksek ve makbul ibadet olarak görüyoruz. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) farzına, vacibine, sünnetine riayet edilerek yapılan bir haccın bütün günahlara kefaret olacağını, kişinin anadan doğmuşcasına tertemiz olacağını, her müminin saf hale geleceğini beyan ediyor. Dolayısıyla her mümin bu ibadeti gerçekleştirmek istiyor.”
TARİHİ VE KÜLTÜREL
MANASIDA VAR
Umre kayıtlarının devam ettiğini, Umre’nin de büyük ilgi gördüğünü belirten İl Müftü Yardımcısı Galip Kolcu, hac kaydı yaptırıpda gidemeyecek endişesine kapılan kişilerin en azından Umre’ye gitmek üzere çaba gösterdiklerini kaydetti.
Kolcu, bu nedenle Umre kayıtlarınada yoğun ilgi gösterildiğini ifade etti. Ramazan ayında da Umre için yoğunluğun hac mevsimi gibi olduğunu aktaran Kolcu şunları söyledi: “Ben gerek Umre’ye gerekse hacca gitmek isteyen din kardeşlerime bunun ibadetin yüksek bir ibadet olduğunu hatırlatmak istiyorum. Maddi manevi anlamda yüksek bir ibadettir. Tarihi ve kültürel manası var. İnsanlık tarihinin başlangıcı olan Mekke’ye gidiliyor. İnsanlara son dönemde; bütün hayırların, güzelliklerin, medeniyetlerin, teknolojinin, bilimin, ahlaki değerlerin dünyaya yayıldığı yer Medine’dir.”
HAC VE UMRE TURİSTİK SEYAHAT DEĞİL
Kutsal toprakları ziyaret eden mümin ve müminelerin yaptığı duaların red olunmayacağına ve doğdukları gün gibi günahsız olduklarına inanıldığını vurgulayan Galip Kolcu sözlerine şöyle devam etti: “Hac ibadetinin sabırla alakası çok yüksektir. Bilinç ve bilgi ile alakası çok yüksek. İnsani değerlerin ortaya çıkarılması yaşanmasıyla ilgili önemi var. Tüm bunları hocalarımıza ve hacı adaylarımıza elden geldiği, vaktin yettiği ölçüde anlatıyoruz. Özellikle Kur’an-ı Kerimin indiği yerler olması açısından Mekke ve Medine önem arz ediyor. Orası İslam kültürünün teşekkül ettiği yerler. İslam kültürü tüm insanlığa faydalı olmuştur. İnanan inanmayan herkese faydalı olmuş bir kültürdür. Dolayısıyla hacca ve Umre’ye gidecek olan kardeşlerimizin oraya gitmeden önce hacı olmadan hacı olma tabirine uygun hareket etmeleri önemlidir. Yani sabrı ile, komşu ve arkadaşları ile helalleşmesi, yolcu sefer terbiyesi ile apayrı bir yolculuğa hazır olmalıdır. Hac ve Umre turistik bir seyahat değildir.”
İBADETİN LEZZETİ ALINMALI
Hem hac hemde Umre yolculuğunu sadece yapmış olmak için değil esasına uygun şekilde gerçekleştirmenin önemine değinen İl Müftü Yardımcısı Galip Kolcu, bazı kişilerin kutsal topraklarda ibadet lezzetine ulaşamadığını söyledi. Çok küçük şeylere takılmak yerine esas olanı yerine getirme gayretinde bulunulmasını tavsiyen eden Kolcu; “Kutsal topraklara Allah’a yaklaşmak, ihlaslı bir tövbe alıp yasak ve hataları tekrarlamamak bilinciyle gitmek çok çok önemlidir. Orası Rabbimizle ruhlar aleminde yaptığımız sözleşmenin tekrar edilme yeridir. Bu sözleşmeyi tekrarlıyoruz. Yani diyoruzki; Bizi kul olarak yarattın, kulluğa kabul eyle. Bizim insan olarak zaaflarımız ortaya çıktı. Bu zaaflarımızdan dönüyor rücu ediyoruz. Bundan sonrada senin istediğin kul olmak için gayret edeceğiz sözleşmesinin yenilenmesidir.”
Burcu Aydın

Bakmadan Geçme