• Haberler
  • Genel
  • İnşaat sektörünün ufku eğitimle gelişecek

İnşaat sektörünün ufku eğitimle gelişecek

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ile Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) arasında düzenlenen törenle “İnşaat sektöründe meslek standartları ve yeterliliklere dayalı eğitimin geliştirilmesi” işbirliği protokolü imzalandı ANS Kampusü Sosyal Tesislerde düzenlenen işbirliği protokolü imza törenine MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Baro Başkanı Turgay Şahin, AKÜ [&hellip]

İnşaat sektörünün ufku eğitimle gelişecek

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ile Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) arasında düzenlenen törenle “İnşaat sektöründe meslek standartları ve yeterliliklere dayalı eğitimin geliştirilmesi” işbirliği protokolü imzalandı

ANS Kampusü Sosyal Tesislerde düzenlenen işbirliği protokolü imza törenine MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Baro Başkanı Turgay Şahin, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Yazıcı, İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli’nin yanı sıra il protokol üyeleri ile AKÜ Mühendislik ve Teknoloji Fakültesi öğretim üyeleri katıldı.
İNŞAAT SEKTÖRÜ
EN BÜYÜK MESLEK GRUBU
Törenin açılış konuşmalarını yapan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, “Dünyada ve Türkiye’de en büyük meslek grubunun başında inşaat gelmektedir. Bu sektöre bağlı 200’den fazla yan sektör bulunmaktadır. Bunlara paralel olarak da mesleki denetimi en zor olan sektörlerden birisi de hiç şüphesiz inşaat sektörüdür. Yapılar, mühendisler tarafından en ince detayına kadar projelendirilmesine ve en kaliteli malzemeler kullanılmasına rağmen bazı durumlarda uygulama hatalarından dolayı inşaatlarımız, yapılarımız deprem gibi dış etkenler altında zarar görmekte, yıkılmakta ve daha da önemlisi can kaybına yol açmaktadır. Her uygulayıcının tek tek denetlenmesi mümkün olamadığı için mesleki bilinçlendirme yoluna gidilerek kendiliğinden denetim uygulaması, en akılcı çözüm yoludur. Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı 2023’te “inşaat sektöründe çalışan işçi, kalfa ve ustaların eğitimi ve belgelendirilmesi çalışmaları geliştirilecek ve sektörde belgesiz insanların çalıştırılması önlenecektir” ibaresi yer almaktadır. Yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetki belgeli usta çalıştırma yönetmeliği kapsamında Ocak 2012’de Türkiye genelinde yaklaşık 1.5 milyon inşaat işçisini ilgilendiren eğitimler başlamış ve ilerleyen zamanlarda sertifikası olmayanlar inşaatlarda çalıştırılmayacaktır” dedi.
SERTİFİKALI OLACAKLAR
İnşaat sektöründe eğitimin önemli olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Solak konuşmasına şöyle devam etti: “İnşaat işçilerinin mesleki yeterlilik belgelendirmesini yaparak, ülkemize büyük katkılar sağlayan kuruluşlardan birisi de Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası’dır. Yeterlilik kapsamındaki eğitimleri, hem teorik hem de uygulamalı olarak en iyi şekilde verecek olanlar da mesleki eğitim veya mühendislik fakültelerinde görev yapan öğretim üyeleridir. Bu doğrultuda Üniversitemiz Mühendislik ve Teknoloji Fakültelerimizde bu alanda yetkin en üst düzeyde öğretim üyelerimiz bulunmaktadır. Üniversitemizin özellikle 2012 yılında termal sağlık turizmi ve mermere paralel olarak sivil toplum örgütleriyle üniversite-kent, üniversite-sanayi işbirliği kapsamında çok ciddi çalışmalarımız bulunmaktadır. Bunun bazı örneklerini uygulamaya koyduk. Örneğin bir süre önce Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin (TEKMER) ana binasını işletmeye açtık. Proje kabulü ve incelemelerimiz devam etmektedir. Öte yandan inşaat sektöründe çalışanların belgelendirilmesini, sertifikasyon programlarından geçirilmesini önemsedik ve bu süreci İNTES Başkanı Sayın Şükrü Koçoğlu ile imzalayacağımız işbirliği protokolüyle başlatıyoruz. Bu nedenle diğer üniversitelerle yaptığı çalışmalara paralel olarak Üniversitemizde de bu çalışmayı yapma konusundaki tercihi için kendilerine şükranlarımı sunuyorum. Sayın Valimize, Sayın Belediye Başkanımıza, ATSO Başkanımıza ve sivil toplum örgütlerimize de bu konuda bizlere vermiş oldukları desteklerden dolayı teşekkür ediyorum.”
SEKTÖR İLE EĞİTİM BULUŞUYOR
İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu konuşmasında, inşaat sektörünün genelde tarımın arta kalan işçilerini kullanan bir sektör olduğunu belirterek, inşaat sektörünün işçilik anlamında kendi işçisini yetiştirememiş olduğunu söyledi. Türkiye’de inşaat konusunda yetki almış tek kuruluşun İNTES olduğunu ifade eden Koçoğlu, “Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun da kabulüyle meslek standartlarını belirleme ve hazırlama konusunda tek yetkili kuruluş, İNTES’tir” dedi. Koçoğlu konuşmasında, 2004 yılından bu yana işçi-işveren ortaklığında Mesleki Eğitim Merkezinin kurarak, sektöre binlerce eğitimli çalışan kazandıran bir sendika olarak İNTES’in daha önce Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Gazi Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Kırıkkale Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümleri ile işbirlikleri yaptıklarını dile getirerek, “Diğer üniversitelerle yaptığımız işbirliği, bugün burada atılan imzalarla, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin akademik gücü ve bilgi birikimiyle daha da güçleniyor. Bu protokolle bir yandan sektör için önem arz eden mesleklerin standartlarını ve yeterliliklerini akademi dünyasının katkılarıyla hazırlanması olanağı elde edilirken, diğer taraftan da sektörün bakış açısını ve sorunlarını akademisyenlerimize aktarma şansını bulacağız” şeklinde konuştu. İNTES olarak bugüne kadar “güvenli inşaat”, “inşaat sektöründe eğitim ve sıfır iş kazası”, “iş yerlerinde iş sağlığı ve iş güvenliği” gibi çok sayıda projeye imza attıklarını ve kurdukları Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi (MYM) ile çok sayıda işgücüne de yeterlilik belgesi verdiklerini sözlerine ekledi.
İNŞAAT EMEKÇİLERİ DAHA BİLİNÇLİ
ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, inşaat sektöründe olan biri olarak İNTES’in önemli bir boşluğu doldurduğunu belirterek, inşaat sanayinin kendi yetiştirdiği elemanların olmadığını ve tarım işçilerinin yan gelir olarak inşaat sektöründe çalıştıklarını ifade etti. İnşaat sektöründe çalışan tarım işçilerinin işi ustalarından öğrenerek, sonra kendilerinin ustalaştıklarını ve bu süreçte deneme yanılma yoluyla inşaatlarda birçok arızaların ve eksikliklerin meydana geldiğini belirten Serteser, “Artık inşaat işçilerinin eğitimden geçerek inşaatlarda çalışması, inşaatların kalitesini mutlaka arttıracaktır. Biliyorsunuz ki, ülkemiz deprem bölgesindedir. Birinci ve ikinci derece olan bölgeler de çoğunluktadır. En ufak bir hatayı özellikle statik hataları kabul edecek konumda değiliz. Bu yüzden inşaat işçilerinin eğitimden geçirilmesi ve hatta eğitimsizlerin inşaat sektöründe hiç çalıştırılmaması en uygun yöntemdir. İnşaat sektöründeki eğitim boşluğunu doldurmak üzere diğer üniversitelerde olduğu gibi Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde de bu protokolün imzalanması sevindirici bir durumdur. Hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
ŞEHİRLERİMİZ GÜZELLEŞECEK
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, şehirlerin medeniyetin bir göstergesi olduğunu ve şehirleri güzelleştiren ve onlara bir karakter verenin de içindeki yapılardır. Tarihe baktığımızda insanları kendisine hayran bıraktıran yapıların yapıldığını görüyoruz. Ama günümüzde buna benzer yapıları görmek mümkün değil. Ülkemizde bilgisi olan olmayan herkes maalesef inşaat sektöründe çalışabiliyor. Şehirlerimizi güzel yapamamışsız. Mimar Sinan’lar çıkartamamışız. Ama her şeye rağmen inşaat kalitemiz belli bir yere geldi ve yurt dışında rekabet ediyoruz. Yeni mevzuat değişikliği ile şehirlerimiz daha da güzelleşecek” dedi. Balkanlıoğlu konuşmasının sonunda AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’a ve İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu’na böyle önemli bir işbirliğine imza attıkları için teşekkür ederek, “Bundan sonra çok daha kaliteli, sağlam ve estetik, şehirlere ruh veren binalar göreceğiz. Bu anlamda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ve işbirliğinin hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
Tören, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ile İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu’nun protokolü imzalamalarının ardından Şükrü Koçoğlu’nun Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak’a ve Vali İrfan Balkanlıoğlu’na günün anısına birer hediye takdim etmesinin ardından sona erdi. (Kocatepe)

Herkes müteahhit
olmamalı

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu, her önüne gelen kişinin müteahhit olmaması gerektiğini kaydetti. Koçoğlu bu durumun önüne geçilmemesi halinde binalarda eksiklerin giderilemeyeceğinin altını çizdi.

Bakmadan Geçme