İnşaat Sektöründe Büyük Kriz

Beton ve Demir fiyatları uçtu

İnşaat sektöründe artan maliyetlerin getirdiği kriz sektörü derinden etkiliyor.

2022 ve 2023’te kat kat artan demirde bu yılın yarısına gelindiğinde artış iki yıllık toplam artışı geçerek iki katına çıktı. Geçen yıl sonu 10 bin lira dolaylarındaki inşaat demirinin tonu şu anda 30 bin liraya dayandı.

BETON DA UÇTU DEMİR DE

Betondaki artış da demir fiyatlarından geri kalmadı. Kum, çakıl, kırma taş gibi malzemelere verilen, genel adıyla agrega da 20 kat zamlandı.

Son bir yıl içerisinde demir ve çimento fiyatlarındaki artış, maliyetleri adeta uçurdu. İşler kelimenin tam anlamıyla durdu. Bir inşaata başlayacak şirketler maliyet hesabı yaparken harcama kalemlerini hesaplayamaz hale geldi.

TÜİK YANLIŞ AÇIKLIYOR

TÜİK açıkladığı yanlış enflasyon rakamlarıyla piyasa dengelerinde yarattığı yıkıcı deprem, 6 Şubat depremlerinin ekonomide oluşturduğu zarar kadar büyük olduğu tahmin ediliyor.

İnşaat maliyetlerindeki enflasyonun, TÜİK verilerinden katbekat fazla olması inşaat sektörünü zor duruma soktu. Hatta öyle ki, devi şirketler dahi can çekişir hale geldi. Konut üreten inşaatçılar yapılan evleri satamazken, taahhüt şirketleri de oldukça zor durumda.

Devlete iş yapan taahhüt firmaları da ne yapacağını şaşırmış durumda. Devletten iş alan müteahhit firmaların sözleşmelerindeki fiyatlar daha işe başlanamadan yani şantiye kurulamadan eriyor.

Kamu ihalelerinde “21-b” yöntemiyle yapılan alımlardaki şartlar ereği fiyat artışları, TÜİK rakamları baz alınarak hesaplandığı için şirketlerin aldıkları işlerdeki zararları katbekat artıyor. İşler bitirilemez hale gelirken, firmaların işten cayma hakları da kullanılamıyor. Zira firmalar işi tasfiye etmek istese de sözleşmeler buna müsaade etmediği için müteahhitler de bir bir batmaya başlıyor.

Bakmadan Geçme