İnşaat sektörü yüzde 31 geriledi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Afyonkarahisar'da 2015 yılının ilk altı ayında bir önceki yılın ilk altı ayına göre belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısında yüzde 31,8 oranında düşüş yaşandı. Buda ekonominin lokomotifi olan inşaat sektöründe büyük bir yavaşlama yaşandığını ortaya çıkardı TÜİK Manisa Bölge Müdürü Mehmet Akyol, 2015 yılının ilk altı ayında [&hellip]

İnşaat sektörü yüzde 31 geriledi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Afyonkarahisar’da 2015 yılının ilk altı ayında bir önceki yılın ilk altı ayına göre belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısında yüzde 31,8 oranında düşüş yaşandı. Buda ekonominin lokomotifi olan inşaat sektöründe büyük bir yavaşlama yaşandığını ortaya çıkardı

TÜİK Manisa Bölge Müdürü Mehmet Akyol, 2015 yılının ilk altı ayında verilen yapı ruhsatı verilerini açıkladı. Afyonkarahisar’da belediye tarafından verilen yapı ruhsatı sayısında yüzde 31,8’lik bir düşüşün yaşandığı görülen açıklamada, sektörün içinde bulunduğu yavaşlamada gözler önüne çıktı.
Yapı izinleri’nin Ulusal Adres Veri Tabanı (UAVT) üzerinden yetkili idarelerce adres eşleştirmesini yaptıktan sonra düzenlendiğini hatırlatan Mehmet Akyol, izinlerin 2009 yılının sonunda ise İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne (NVİGM) devir edildiğini aktardı.
Akyol yazılı olarak yaptığı açıklamasında, “Bu kapsamda, Resmi İstatistik Programı (RİP) çerçevesinde TÜİK tarafından yayımlanan Yapı İzin İstatistikleri, Ocak-Haziran 2015 haber bültenine göre, ülkemizde 2015 yılının ilk altı ayında bir önceki yılın ilk altı ayına göre belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı yüzde 27,4, yüzölçümü yüzde 28,4, değeri yüzde 22,9, daire sayısı yüzde 27,7 oranında azalmıştır. Afyonkarahisar ilinde 2015 yılının ilk altı ayında bir önceki yılın ilk altı ayına göre belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı yüzde 31,8, yüzölçümü yüzde 28,8, daire sayısı yüzde 0,1 oranında azalmıştır. Bu değişim ile birlikte 2015 yılı ilk altı ayında Afyonkarahisar’da yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı 756 olup Afyonkarahisar ili bu değerle Türkiye’de 22., Ege Bölgesi illeri arasında 6. konumdadır. Yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümüne bakıldığında Afyonkarahisar, 705 564 m ile Türkiye’de 28., Ege Bölgesi illeri arasında 6. olurken, 3 739 daire ile Türkiye’de 27., Ege Bölgesi illeri arasında 6. il konumundadır” dedi.
Akyol, yapı ruhsatı bakımından Türkiye genelinde de düşüş olduğunu belirterek, “2015 yılı ilk altı aylık döneminde yapı ruhsatı verilen yapıların toplam yüzölçümü 89,6 milyon m iken; bunun 48,5 milyon m’si (yüzde 54,1) konut, 23,6 milyon m’si (yüzde 26,4) konut dışı ve 17,5 milyon m’si (yüzde 19,5) ise ortak kullanım alanı olarak gerçekleşmiştir” ifadelerini kullandı. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme