Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

İNÖNÜ SAVAŞLARI

Hayat şartlarının zorlaştığı kış mevsiminde, aklıma bu mevsimde yapılan savaşlar gelir. Biz konutlarımızda normal şartlarda yaşarken soğuktan, hastalıklardan, yakıt giderlerinden şikâyet ederken arazide, soğukta yeme, içme, uyuma diğer ihtiyaçlarını giderme aynı zaman da düşmanla savaşma, yaralanma, yaralıların bakımı, hastalıklar gibi sayısız zorluklarla mücadele etmek zorunda kalan çocuklarının ve gelecek nesillerin yaşaması, vatanımızın kurtulması için şehit olan askerlerimizi bir an düşünelim onları rahmet, minnet ve saygıyla analım.
Tarihimizde kış mevsiminde yapılan savaşların en büyüğü Sarıkamış’ta yapılan Osmanlı-Rus savaşıdır. Bu savaşta sayıları tam olarak bilinmeyen binlerce askerimiz savaşamadan donarak şehit olmuştur. Geçtiğimiz Aralık ayında bu savaşı çeşitli etkinliklerle andık yeni nesillere o zamanki şartları anlatmaya çalıştık.
Ocak ayında da İnönü Savaşları aynı şartlarda gerçekleşmiştir.
1. İnönü Savaşı (10 Ocak 1921)
T.B.M.M açıldıktan sonra 15 Mayıs 1919’da İzmir’in işgali ile başlayan Yunan istilası Anadolu’nun içlerine doğru devam ediyordu. Aynı zamanda yurdumuzun birçok yerinde iç isyanlar çıkıyordu. Bunların en büyüğü Çerkez Ethem isyanıdır. Meclis hükümeti hem Yunanlıları durdurmak, hem de bu vatan hainleriyle uğraşıyordu. İsyanların büyük bir bölümü bastırıldı. Canlarını kurtaranlar Yunan kuvvetlerine katıldılar.
Bu sıralarda Yunanlılar Ethem ile bir takım kuvvetlerinin kendilerine katılmasını fırsat bilerek Bursa bölgesindeki üç tümenden ikisi ile taarruza kalkıştılar. ( 6 Ocak) Uşak cephesinde de şaşırtıcı hareketlere giriştiler. Taarruzun amacı Eskişehir’i işgal etmek ve Anadolu demiryollarının önemli mevkisini kontrolleri altına almaktı. Türk ordusu savaşı kabul ettiği takdirde Ethem’in atlı kuvvetleriyle Türk ordusunu arkadan kuşatarak yok etmeye, bu suretle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni dağıtmayı da hesaba katmışlardı.
Yunanlıların bu planına karşı Türk kuvvetlerinin 61. Tümeni ile bir süvari tugayı Kütahya’da bırakılarak 11. Tümen ile 4. Tümenin 58. Alayı İnönü bölgesinde mevzi aldı. 9 Ocak akşamı iki taraf kuvvetleri İnönü’nde karşı karşıya geldiler. Yunanlıların 20.000 tüfek, 150 ağır makineli tüfek, 50 top ve 200 kılıç kuvvetine karşılık, Türklerin 6.000 tüfek, 50 makineli tüfek, 28 top ve 300 kılıç kuvveti vardı. İnönü muharebesi 10 Ocak sabahı sisli bir havada başladı. Cephe komutanı Albay İsmet Bey İnönü’nde bulunuyor ve Türk ordusu harekâtını idare ediyordu. Yunanlılar Eskişehir, Bozüyük demiryolunun güneyinde büyük kayıplar verdiler. Demiryolunun kuzeyinde ise başarılar kazandılar. Bir Aralık İnönü istasyonuna kadar ilerlediler. Bununla birlikte kuvvetlerimizin karşısında 10-11 Ocak gecesi geri çekilmeye mecbur oldular.
Kütahya cephesinde Yunanlılarla beraber hareket eden Ethem de perişan edildi. 1. İnönü zaferi memleket içinde ve dışında büyük yankı yaptı. Mustafa Kemal İsmet Bey’i Ankara’dan telgraf ile kutlayarak “Siz sadece Yunanlıları değil milletin makûs ( uğursuz, kötü ) talihini de yendiniz” diyerek bu zaferin önemini vurgulamıştır. Batı karşısında 300 yıldır devam eden geri çekiliş bu savaşla durdurulmuştur. Yunanlılar milis kuvvetleriyle değil düzenli bir orduyla karşılaşmışlardır. Mehmetçiğin tokadını yiyerek geri çekilmişlerdir. Milletimizin ve ordumuzun morali düzelmiş kendine güveni artmıştır. T.B.M.M.’nin otoritesi bu zaferle artmıştır. İtilaf devletleri yeni kararlar almak zorunda kalmışlardır. Bu savaştan 3 ay sonra yine İnönü mevkisin de Yunanlara karşı 2. İnönü Savaşı zaferle sonuçlanmıştır.( 1 Nisan 1921)
Tüm şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyoruz.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER