İncel İnsan Ne Demek?

Her geçen gün yeni yeni kavramlarla tanışan Türk toplumu İstanbul'da vahşice katledilen Ayşenur ve İkbal ile ilgili değerlendirmeleri izlerken yeni bir terimle daha tanıştı: İncel erkekler.

Şimdi herkes birbirine soruyor, internet üzerinden araştırmalar yapıyor: Kim bu incel'ler
İstanbul Edirnekapı’da 19 yaşındaki Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner’i canice katlettikten sonra intihar eden Semih Çelik hakkında ortaya çıkan detaylar ile birlikte “Z kuşağı” olarak tanımlanan gençlerin bir bölümünün dahil olduğu bir akım İncel’ler…

NE ANLAMA GELİYOR?

Katil Semih Çelik’in telefonunda yapılan inceleme sonucunda bir sanal platformda kendilerini “incel” olarak tanımlayan ve kadın düşmanı söylemleriyle bilinen şahıslarla iletişimde olduğu ortaya çıktı.
İnceller genel olarak dış görünümü çirkin, sosyal olarak geri kalmış, kadınlarla herhangi bir ilişki kurmakta sorun yaşayan ve bu nedenle kadınlara karşı öfke ve nefret duyan erkekler olarak tanımlanıyor.

Sosyal hayat içerisinde garip hareketleri bulunan ya da gayet normal davranabilen, İnceller “Dışlanmış, sevgiden mahrum bırakılmış öfkeli erkekler” olarak da tanımlanıyor.
“Kadınlar sadece yakışıklı, zengin, statü sahibi erkeklerle birlikte olurken erkekler tüm kadınlarla birlikte olabiliyor ve bu da dezavantajlı erkeklerin yalnız kalmasına yol açıyor…” ana fikri üzerinde hareket ettikleri belirtilen İncel’ler İstanbul’un Fatih ilçesindeki vahşi cinayetle ülkemizin gündemine grimiş oldu.

Sosyal medyada giderek yaygınlık kazanan “tra”, “terf”, “cis kadın” gibi kavramların ne olduğu henüz tam anlaşılmamışken, Fatih’te 19 yaşındaki Semih Çelik’in iki kızı vahşice parçalayarak öldürmesinin ardından İncel’in ne anlama geldiği herkes tarafından merak edilmeye başlandı.

1997 YILINA KADAR UZANAN BİR GEÇMİŞİ VAR

Geçmişi 1997 yılına kadar dayanan “Incel” terimi “involuntary” ve “celibate” kelimelerinden oluşuyor. 1997’de Alana isimli 20’li yaşlarında bir kız, istemesine rağmen hiç ilişki yaşamamış olanlar için “Involuntary Celibacy Project- Gönülsüz Bekârlık Projesi” isimli bir web sitesi kurdu. Zaman içerisinde bu site erkek ve kadınların yalnızlık hakkında konuştuğu, neden kimseyle tanışamadıklarını tartıştığı bir forum haline geldi. Bir süre sonra Alana siteyi devretti. Site gittikçe popülerleşti ve buradaki insanlar zamanla Reddit, Facebook gibi platformlarda da örgütlenmesini sürdürdü.

“Incel”ler olarak adlandırılan gurubun kadın-erkek ilişkilerinde genel olarak kadınların %80’inin, erkeklerin %20’lik bir paydasını oluşturan çekici erkekleri arzuladığı, geri kalanların dış görünüş, sosyal statü gibi sebeplerle tercih edilmediği ve asla da tercih edilmeyecekleri yönünde olduğu belirtiliyor. İnandıkları hipergami teorisine göre kadınlar sadece yakışıklı, zengin, statü sahibi erkeklerle birlikte olurken erkekler tüm kadınlarla birlikte olabiliyor ve bu da dezavantajlı erkeklerin yalnız kalmasına yol açıyor. Bu gerekçeler “İncel”lerin kadınlardan ve buna sebep olan erkeklerden nefret etmesine neden oluyor.

 “İncel”lerin kendi aralarında değişik sınıflara da bölünüyor. Mesela mental problemleri olduğu için ilişki kuramayanlara mentalcel, boyu kısa olduğu için hiç şansı olmayanlara heightcel, madde bağımlılığı olduğu için sosyal ve duygusal ilişki kuramayanlara drugcel, “normal” insanlara ise normie olarak adlandırılıyor.

“İncel”ler yakışıklı, kaslı, uzun boylu, çekici ya da zengin, statü sahibi erkekleri “Chad” olarak isimlendiriyorlar. “İncel”lere göre chad’lerle “İncel”lerin kafatasları ve kemik yapıları bile birbirinden tamamen farklı.

Genel adı “Femoid” olan kadınları Stacy ve Becky olarak ikiye ayırıyorlar. “Ortalama” genç kadınlara “Becky” derken, “kendini beğenmiş, kıyafet, makyaj ve takı manyağı” kadınları “Stacy” diye adlandırıyorlar.

ŞİDDET OLAYLARI İLE BAĞLANTILARI

“İncel”ler zamanla kadınlar tarafından sürekli reddedilmeleri nedeniyle kadın düşmanlığı içeren görüşlere savruldu. Hatta ırkçı paylaşımlarda bulunmaya da başladılar. Aralarında toplu katliamlardan, cinayetten, tecavüzden bahsetmeye başlayanlar oldu. Olay bu seviyeye ulaşınca sosyal platformlar, örneğin Reddit 41 bin üyelik toplulukla ilişiğini kesti.

“İncel”ler arasında sahip oldukları nefret duygularını fiiliyata dökenler de yer almaya başladı. 2014 yılında ABD California’da Elliot Rodger isimli 22 yaşındaki genç 140 sayfalık bir mektubu ve çektiği videoları arkasında bırakarak, 6 kişiyi öldürdükten sonra intihar etti. Videolarda Rodger yalnızlık, reddedilmişlik ve tatminsizlik sebebiyle tüm insanlardan intikam alacağını açıklamıştı. 

2018’de 25 yaşındaki Alek Minassian Kanada Toronto’da kiraladığı bir minibüsle insanların arasına daldı ve 10 kişinin ölümüne sebep oldu. Minassian’ın sosyal medya hesaplarında İncel hareketine atıf yapan, kadın düşmanlığı içeren ve Elliot Rodger’ı öven paylaşımlar vardı. 

Kanada’da 2020 yılında yine İncel topluluğundan 17 yaşında bir genç 24 yaşındaki Ashley Noelle Arzaga’yı bıçaklayarak öldürmüştü. Bu cinayet üzerine İncel akımı “terör sorunu” olarak ele alınmaya başladı. 2021 yılında Jake Davidson isimli genç hâlâ bakir olmasının suçlusu olduğunu düşündüğü annesi de dahil olmak üzere beş kişiyi öldürdü.

Türkiye’deki İncel topluluğunun TürkIncelTV adında bir YouTube kanalları, TürkİncelForum adında bir de forumları bulunuyor.

Avrupa Birliği'nin (AB) 2017-2020 verilerini kullanan 2021 tarihli raporunda kıtada, çevrimiçi incel topluluklarının en fazla üyeye sahip olduğu ülke Almanya, İngiltere, İsveç ve İtalya olarak sıralanıyordu. Inceller son 10 yılda çoğu kadın en az 100 kişinin öldürülmesi ya da yaralanmasıyla ilişkilendirildiler

KIRMIZI, MAVİ VE SİYAH HAP

Red Pill kavramı, 1999 yapımı The Matrix filminde Keanu Reeves’in canlandırdığı Neo karakterine Morpheus tarafından bir kırmızı bir de mavi hap sunulmasına dayanıyor. Bu sahnede kırmızı hap yani Red Pill, rahatsız edici bir gerçeklik, hayallerine giden türlü meşakatlerle döşenmiş bir yol anlamına geliyor. Mavi hap (blue pill) ise her şeyin daha kolay falat sahte olduğu, göze perde çeker gibi olumsuzlukların görmezden gelindiği bir konfor alanı vaadediyor.

Incel'ler, feminizmin istedikleri zaman kadın bedenlerine erişimlerini ve ataerkil ideallerin tanımladığı ideal hayata ulaşmalarını engellediğine inanıyor. Bu dünya görüşü yeni kültürde ‘TheRedPill’ (kırmızı hap) olarak bilinir hale geldi.

Incel toplulukları evrimleştikçe, büyüdükçe ve Blackpill'in (siyah hap) ortaya çıkmasıyla giderek daha aşırı ve daha belirgin hale geldi. BlackPill, Incel'lerin RedPill dünya görüşünü sürdürüyor ancak kötü genetiği hiçbir çabanın telafi edemeyeceğini düşünerek kişisel yardımın herhangi bir yönünü reddediyor. BlackPill olanlar için tek çözüm toplumsal düzeyde değişim.

BİR INCEL’İN İTİRAFLARI

Kendisini eski bir Incel olarak tanımlayan ve Mike rumuzunu kullanan bir Z kuşağı mensubu ile Feminist gazeteci Maria Cassano röportaj yaptı. Cassano’nun sorularını yanıtlayan Mike, ilk başta kadınlara karşı kin duymadığını sadece yalnız olduğunu söylüyor. 

INCELLERİN KAN DONDURAN PAYLAŞIMLARI

Ülkemizde kendini ‘incel’ olarak tanımlayan şahıslar sosyal medya platformlarında (özellikle daha gizli olanlarda) örgütleniyor ve dehşete düşüren paylaşımlarda bulunuyorlar.
Cinsel şehvetlerini şiddete dönüştürebilen inceller, özellikle kadınlar için tehlike oluşturuyorlar.

Sosyal medyada sürekli kadınları suçlayıcı paylaşımlar yapan ve kadınlara saldıran inceller; bir yandan da onlara ulaşmak ve alfa erkek olabilmek için kendilerini geliştirme çabasındalar. Estetik operasyon furyasına katılan, spor salonlarından çıkmayan inceller dış görünüşlerini geliştirirken, görüşlerini olumlu anlamda geliştirmeye ihtiyaç duymuyor.

İncel İnsan Ne Demek?

İncel İnsan Ne Demek?

İncel İnsan Ne Demek?

İncel İnsan Ne Demek?

İncel İnsan Ne Demek?

Bakmadan Geçme