- Haberler
- Faydalı Bilgiler
- İnanılmaz Hızlara Ulaşanlar Var! Dünyanın En Hızlı Uçakları ve Şaşırtıcı Özellikleri
İnanılmaz Hızlara Ulaşanlar Var! Dünyanın En Hızlı Uçakları ve Şaşırtıcı Özellikleri
Hız, şüphesiz ister karada ister havada nerede olursa olsun bir tutku. Konu semalara taşındığında ise bambaşka bir boyut. Peki dünyanın en hızlı uçakları hangileri?
Hıza dair çok şey yazıldı, çizildi, ancak uçaklarla ilgili konular genellikle saklı kaldı. Şüphe yok ki ister karada ister havada nerede olursa olsun bir tutku. Konu semalara taşındığında ise bambaşka bir boyut söz konusu, zira göklerde hızlı olmak, aynı zamanda teknolojide de üstün olmak anlamı taşıyor ve bu alanda kendine has bir rekabet sahası söz konusu. 7.000 km/s hızlara kadar ulaşabilen uçaklar var, bu inanması güç skalanın arka planında ise genel itibarıyla araştırmalar ve deneysel konular mevcut. Peki dünyanın en hızlı uçakları hangileri? İşte yanıtlar.
SÜPER-HIZLI UÇAK NORTH AMERİCAN X-15
Zirvenin sahibi North American X-15. Adından da anlaşılacağı üzere ABD üretimi bir uçak. İnsanlık tarihinin görebildiği en hızlı uçak olmasıyla öne çıkıyor. Rakipsiz demek yanlış olmaz, ancak önemli bir özelliği var: O müzelik bir uçak. Nasıl mı?
1950-1960 yılları arasında üretilen North American X-15, Mach 6,7 yani yaklaşık 7.000 km/s hıza ulaştı. Sofistike bir uçak olarak dönemin iz bırakan havacılık ürünlerindendi. Test uçuşları gerçekleştirdi, zira envanterlere dahil edilebilecek durumu yoktu, çok maliyetli ve üretilmesi, hatta kullanılması çok zorlu bir uçaktı. Pilotların basınçlı özel giysiler giymesi gerekiyordu. Tarihi boyunca 200’e yakın kez havalanan bu uçak, günümüzde bazı müzelerde sergileniyor.
EN HIZLI UÇAKLAR, 2. VE 3. SIRA: LOCKHEED SR-71 BLACKBİRD VE LOCKHEED YF-12
İkinci sıradaki en hızlı uçak olan Lockheed SR-71 Blackbird, North American X-15’in yarısı kadar süratliydi. Buna karşın hıza dair önemli bir diğer ilerlemenin ana öğesi olmayı başardı. 25 km yükseklikte Mach 3,3, yani 3.500 km/s hızlarda seyredebilen Lockheed SR-71 Blackbird, aynı zamanda dünyanın en hızlı ve en yüksekte uçan, hava soluyan mürettebatlı uçağı özelliğine sahip. O da büyük kardeşi North American X-15 gibi tedavülde değil ve sadece uzaktan seyredilebiliyor.
Lockheed YF-12, 1960’ların sonlarında geliştirildi ve esasen aktif olarak kullanılabileceğine yoğun bir şekilde inanılıyordu. 32 tane üretilebildi, ancak kaza yapmaya çok müsaitti. İki koltuklu kokpiti hem pilot hem de keşif subayını barındırıyordu. Bir keşif uçağı olarak hava kuvvetlerine büyük güç katacaktı ve bunu uzun yıllar da başardı. 1980’lerin sonuna kadar ABD hava kuvvetleri envanterinde kaldı, daha sonra NASA tarafından geliştirilmeye çalışıldı ve 1999 itibarıyla o da emekli edildi.
“Starbuster” olarak bilinen Bell X-2, Bir Sovyet şaheseri olan Mikoyan MiG-25 Foxbat, XB-70 Valkyrie, NATO tarafından “Foxhound” olarak adlandırılan Mikoyan MiG-31, McDonnell Douglas F-15 Eagle gibi diğer ‘süper-hızlı’ uçaklarla liste devam ediyor. Uçak teknolojileri, ikonik bir geçmişin izinde daha ‘hızlı’ bir geleceğe doğru gelişimini sürdürüyor.