İnananlar infak eder – Kocatepe Gazetesi
Ramazanda İkindi Sohbetlerinin 5'nci gün konuşmacısı AKÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şuayip Özdemir oldu. Özdemir, 'İnfak Tüketim Ahlakı' başlığında konuştu.Gedik Ahmet Paşa Medresesi'nde (Taş Medrese) 20 Mayıs Pazar günü saat 18:00'de beşinci gün konuşmacısı 'İnfak Tüketim Ahlakı' konusuyla konuşmacısı AKÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şuayip Özdemir oldu. Sunum öncesi Fehmi Sağbilge tarafından aşrı [&hellip]
Ramazanda İkindi Sohbetlerinin 5’nci gün konuşmacısı AKÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şuayip Özdemir oldu. Özdemir, “İnfak Tüketim Ahlakı” başlığında konuştu.
Gedik Ahmet Paşa Medresesi’nde (Taş Medrese) 20 Mayıs Pazar günü saat 18:00’de beşinci gün konuşmacısı “İnfak Tüketim Ahlakı” konusuyla konuşmacısı AKÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şuayip Özdemir oldu. Sunum öncesi Fehmi Sağbilge tarafından aşrı şerif okundu.
İNANANLAR İNFAK EDER
AKÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şuayip Özdemir sözlerine katılımcılarla birlikte kendini bugüne ulaştıran Allah’a hamd ederek başladı. Vücut bütünlüğü ile birlikte Ramazan-ı Şerife ulaşmanın mutluluğunu dile getiren Özdemir, “Yüce Rabbimiz bizleri İslam dini ile müşerref kıldı. Allah’a hamd olsun. İslam dininin temel esaslarından bir tanesi olan aslında İslam’ın beş şartından bir tanesi olan zekât olarak sayılan buna zekât ismiyle değil de infaktan bahsetmeye çalışacağım. Kur’an-ı Kerim açtığınızda Fatiha Suresi ile başlar. Fatiha Suresi kitabın bir tarafındadır, diğer tarafında da Elif, Lam, Mim vardır. Fatiha Suresi’nde biz kullar, ‘Bizi doğru yola ilet. Dalalete sapmışların yoluna değil’ diye dua ve temenni de bulunuruz. Hemen karşı sayfada buna cevap başlar. Kitabın geri kalanı aslında bu duaya cevaptır. ‘Bu kitap ki içinde hiç şüphe olmayan, bize bir hidayet rehberidir’ Bu hidayet rehberinin ilk sayfasında inananların özelliklerinden bahsedilir. Allah’a ve gayba inanmak, namaz kılmaları ve kendilerine verilen rızıklardan infak etmeleri şeklinde anlatılır” dedi.
RIZIK GENİŞ
BİR KAVRAM
Daha sonra ki ayetlerde müşriklerin ve münafıkların özelliklerinin anlatıldığını hatırlatan Prof. Dr. Şuayip Özdemir, daha sonra da davranış özellikleri bakımından Müslümanların nasıl olması gerektiği hakkında bilgiler verildiğini ifade etti. Rızık ve infak kavramlarının ne olduğunu ve nasıl anlaşılması gerektiğini açıklayan Özdemir, “Rızık denildiğinde dar kapsamıyla aldığımızda yenilen, içilen şeyler gibi görünüyor. Ancak müfessirlerin hiçbiri bu şekilde almamışlar. Rızık yenilen içilen şeylerden başka giyilen şeylerdir, insanın vücududur, kendisine verilen zamandır, kazandığı paradır, mevkidir. Bunların hepsi rızıktır. Biz rızık olarak pek çok şeye sahibiz. Bize rızık olarak verilen şeyler bedenimizse, beynimizse, aklımızsa, malımızsa, evladımızsa bunların hepsi bize nimet olarak verilmişse o zaman biz bunlardan nasıl infak edeceğiz? İnfakın anlamı nedir, infakın bir anlamı var mıdır bunu anlatmaya çalışacağım” diye konuştu.
İNFAK GENİŞ BİR KAVRAM
İnfakın yakın akraba olduğunu söylediği nifak kelimesi ile taban tabana zıtlık içerdiğine vurgu yapan Özdemir, “Nifak kelimesinden münafık kelimesi türüyor. İnfak yaşadığımız günün Türkiyesi’nde yardım toplama kaygısıyla infak sadece sadaka yerine kullanıldı. Uzun süredir böyle bir kullanım var. İnfak sadece sadaka imiş gibi algılanıyor. Hâlbuki infak denildiğinde tefsirlerin tamamına bakıldığında farz, sünnet ve vacip olan kısımları olduğu belirtiliyor. İnfak zekât, sadaka gibi başka şeyleri de içerebilen geniş bir kavram. >> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi